Chyba wlasnie w AVU, APF, czy sie myle ?
Printable View
Chyba wlasnie w AVU, APF, czy sie myle ?
ciągle otwarty nie jest ale otwiera sie jak widać u ciebie przy temp 76 stopni a przy 80 juz pełne otwarcie,
moja rada: wymien termostat i bedzie po problemie, ale zrobisz jak uwazasz
W APF na pewno jest bo męczył mnie 3 miesiące
- - - Aktualizacja postu - - -
Ściema.Gdyby to był czujnik to po co mu napięcie ze sterownika? Testowałem go po około 6 minutach podawania napięcia na złącze uchylił się 7 milimetrów w tym momencie puszcza na duży obieg.Behra miałem ale okazał się uszkodzony...
Witam po batalii z moim problemem chłodzenia zamieszczonym w wątkach powyżej doszedłem do przyczyny,a mianowicie winę za przegrzewanie się ponosi zbyt pozno otwierający się termostat.Dziwi mnie to bo to już trzeci mam wsadzony,wykluczyłem go i szukałem gdzie indziej.Czujnik w chłodnicy jest odpowiedzialny za włączanie pierwszego biegu wraz z napięciem podawanym przez sterownik na podgrzewacz termostatu,bynajmniej w APF tylko jak ma działać jeżeli brak obiegu na chłodnicę przez zbyt pózno uchylający sie termostat.Czujnik g2/g62 pokazuje wartości do sterownika o zbyt dużej temperaturze stąd 121 stopni na kanale 49 climatronika i drugi bieg wentylatora szaleje.Nie polecam zamienników za 150 zł. poza tym sam termostat nie jest dostępny w aso trzeba kupić całe mocowanie do głowicy z czujnikiem w bb koszt 480 zł. Na razie zrobiłem na jednym bypass i wszystko jest w normie.Może komuś przyda się ta wypowiedz. Dziękuję wszystkim za pomoc i porady w celu rozwiązania tego problemu.
Pozdrawiam
Mógł by mi ktoś podpowiedzieć gdzie w 1.6 APF jest czujnik G2/G62? TO jest ten na dole w chłodnicy czy ten przy silniku? ( Chodzi o czujnik temperatury cieczy )
Znalazłem takie coś http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=511512 ale jeśli to jest ten przy silniku to od czego jest ten przy chłodnicy? Miałem już kiedyś błąd wskazujący na uszkodzenie czujnika temperatury cieczy ale wymieniłem pen przy chłodnicy i było ok. Teraz nie mam błędu ale mam problem ze wskazówką na desce i nie wiem czy wymieniać ten przy chłodniczy czy ten przy silniku :|
A taki sam jest przy chłodnicy czy inny?
oka, dzieki za szybką odpowiedz
- - - Aktualizacja postu - - -
a moze jeszcze numer części takie czujnika do 1.6 APF ktoś ma pod ręką bo sporo ich jest