A3 1,8 5v 125km problem z odpalaniem
Panowie, bardzo proszę o pomoc.
Po bezproblemowej eksploatacji przez prawie 4 lata moja a3 1.8 8l 125bhp odmówiła współpracy.
Od wtorku alarm zaczął szaleć i włączać się samoczynnie przy zamkniętym aucie.
Myślałem, że to od stania w słońcu.
Po przestawieniu auta przeszło.
Od piątku alarm zaczął się włączać przy każdym otwarciu auta z pilota. Pomogło wyjęcie bezpiecznika dźwięku (klakson).
W sobotę po 20 minutowej przejażdżce i powrocie, po kilku godzinach alarm znów się włączył i pomogło tylko odłączenie akumulatora. Po podłączeniu po 3 godzinach auto przestało odpalać.
Akumulator ładowany całą noc. Odpalanie na pych, paliwo, płyny, bezpieczniki. W końcu podłączenie. 3 błędy niemożliwe do skasowania.
01177 - defect control unit, not currently testable, intermittent
01314 - engine control unit, no communication, pernament
01336 - CAN bus, comfort.
Padł ECU? Tak nagle bez zapowiedzi? Czy miesza immobilizer?
Te 3 kody błędów i pół dnia spędzone na poszukiwaniach w google nie dało mi jednoznacznej odpowiedzi.
Pomożecie?
18107 + 16555 - zbyt niska przepustowość filtra paliwa?
Witam, wyskoczył mi po raz kolejny z rzędu błąd znany przez wielu kierowców - check engine a pod nim kryjące się 16555 (system zbyt ubogi (strona 1) - stała wartość na wyjściu lub zwarcie do plusa (błąd sporadyczny)).
Już wcześniej wymieniłem sondę lambda ( na oryginał), ale po 600 km znowu błąd wyskoczył. Stwierdziłem że to może mój poklejony rezonator popuścił klej albo odma przepuszcza - wymieniłem i miałem spokój na dobre 5 miesięcy od błędów, także pewnie coś tam zasysało tego lewego powietrza. Wczoraj jadąc znowu błąd się pojawił i tu moje pytanie - we wrześniu wymieniałem wszystkie filtry, paliwa również i wsadziłem do auta taki z ciśnieniem 3-bar... Nie mogłem znaleźć informacji czy do mojej A3 8P 1.6 102 km BGU mam wrzucić 3 czy 4 barowy, być może właśnie tu jest problem, może powinienem był wrzucić ten 4 barowy i stąd zbyt uboga mieszanka ? Na razie skasowałem i zrobiłem 30 km, to się nie pojawił, ale zapewne wróci. Proszę o pomoc w tym temacie:) Poza tym mam błąd 18107 (zablokowany lub brak napięcia) - ale to już inna bajka (być może muszę doładować akumulator).