-
Witam,
mam następujący problem. Samochód stał ponad pół roku. Po wyjęciu, naładowaniu i włożeniu akumulatora immobilizer przestał rozpoznawać kluczyk.
Z pomocą VAG Commander odczytałem PIN i zaprogramowałem kluczyk, co pozwoliło odpalić auto.
Jednak po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i włożeniu ponownie, immobilizer nie rozpoznaje kluczyka. Zapomina go. Muszę od nowa ten kluczyk programować, aby odpalić auto.
Gdzie szukać przyczyny, co sprawdzić?
Dzięki z góry za podpowiedzi!
p.s. na chwilę obecną dysponuję tylko jednym kluczem. Gdzieś się schował drugi klucz i plastikowy.
-
Panowie, proszę o pomoc, dałem trochę ciała.
A3 1.8T AUM 2001 rok, licznik jaeger 1/2 FIS.
Problem polega na tym, że auto odpala i po sekundzie gaśnie, błąd na VAGu - silnik blokowany przez immo. Błąd po skasowaniu znika do czasu próby uruchomienia silnika.
Zaczęło się od tego, że wyciągnąłem licznik na chwilę, jednak nie odpiąłem akumulatora i co gorsza - na wyjętym liczniku włączyłem zapłon. Po włożeniu licznika bez problemu komunikuje się VAGiem i z licznikiem i z silnikiem, błędów nie ma(oprócz tego błędu z immo) jednak silnika nie odpale. Sprawdzałem kilka razy czy wtyczki dobrze wpięte, wszystko wydaje się być ok. Mogłem w ten sposób rozkodować to immo? Dodam, że kontrolka immobilizera normalnie gaśnie na zegarach, a mimo to silnik gaśnie. I teraz pytanie do Was - co się mogło stać? Jak temu zaradzić ? Z tego co wyczytałem tutaj: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...I_ECU_Swapping
to przydałby mi się pin ECU, tylko jak go odczytać? Poza tym, ta instrukcja jest przy zmianie ECU, a przecież ja mam ten sam sterownik. No i ta kontrolka immobilizera na liczniku, która nie miga ani nic - zachowuje się tak jak przed awarią. Może takim wyciągnięciem uwaliłem licznik/sterownik?
Byłbym wdzięczny bardzo, za jakąś podpowiedź, co w tej sytuacji.
Z góry dzięki :)
-
Zdejmij kleme z aku na minimum 2 minuty.
-
Cały dzień stał na odpiętym aku, także to nie to niestety.
-
Ogólnie te liczniki Jaegera nadają się na śmietnik. W tym wypadku tak jakby ecu nie jest dopasowane do licznika i od nowa trzeba tą procedure (dopasowania ecu niezbędny pin) przeprowadzić skoro kontrolka immo gaśnie na zegarach.
Pin możesz odczytać vag tacho z zegarów jeśli wsad nie jest jeszcze bardzo uszkodzony.Ogólnie w tych licznikach jest ciężko to zrobić po kablu najlepiej robić to programatorem przez wylut pamięci z ecu albo licznika.
-
Próbowałem vag commanderem wyłączyć immo, ale to nic nie dało, silnik jak gasł tak gaśnie, chociaż pin z ECU odczytałem poprawny, bo udaje mi się zalogować nim do ECU. Ale wyłączenie immo w vag commanderze nic nie daje. Spróbuje jeszcze w poniedziałek odczytać ten pin z licznika przez VAG Tacho, ale jak to nic nie da to masakra.
Ogólnie z tego co czytałem, to ludzie na pracującym silniku liczniki wyciągają, a tu takie jaka się podziały. Możliwe jest, że szlak trafił licznik/sterownik ECU?
Znacie może jakiegoś magika z Krakowa lub okolic, który byłby wstanie to ogarnąć?
-
Mi jakby padl licznik jeager, to bym kupil VDO z pelnym fis i wtedy robil, naprawa pewnie wyjdzie tyle co uzywka VDO, albo i drozej.
-
Szczerze mówiąc, to stała się rzecz dziwna. Wyciągnąłem licznik, styki licznika przetarłem wacikiem z alkoholem, a kostki zapsikałem środkiem do czyszczenia przepływki(tylko to miałem :) ), złożyłem do kupy i... odpalił jak gdyby nigdy nic. Także w sumie najprostsza rzecz, a ja już kupiłem kabelek za stówkę, który nic nie dał :)
-
Mam problem z A3 8L (ASZ, 2001)
Nie wiem czy ktoś wcześniej nie próbował gmerać przy zegarach, ale samochód odpala na 2 sekundy i gaśnie. Trzyma go immo, centralny z pilota nie działa. Na wyświetlaczu miga naprzemiennie kontrolka świec żarowych i kontrolka immo. Wskazania temperatury ok 70 stopni przy kompletnie zimnym silniku i prędkość ok 10km/h na samym włączonym zapłonie.
Nie mogę połączyć się z ECU (VCDS) - czy może to być związane z blokującym immo? Bezpieczniki sprawdzone.
Vag Commander również brak identyfikacji i brak komunikacji z licznikiem oraz ECU.
Gdzie szukać przyczyny? Chciałbym przynajmniej tymczasowo wyłączyć programowo immo, żeby samochód w ogóle odpalił
-
Odepnij licznik i wtedy się spróbuj połączyć z ecu. Padający licznik Jaegera może zakłócać komunikację.