tylko pytam czy pwoinna pokazywać sie w tym teście kontrolek? tak, nie wiem czy mam kontrolke poziomu oleju
Printable View
tylko pytam czy pwoinna pokazywać sie w tym teście kontrolek? tak, nie wiem czy mam kontrolke poziomu oleju
Witam.
Mam problem z kontrolką poziomu oleju (żółta konewka + napis sensor) na wyświetlaczu. Kontrolka zapala się praktycznie zawsze po odpaleniu auta, czasami po przejechaniu jakiejś odległości gaśnie.
Jednak gdy się świeci, i otworze maskę to gaśnie, również po zamknięciu się już nie zapala, chyba, że zgaszę i odpalę ponowie autko.
Nie wiem co może być przyczyną?
Dodam tylko, że poziom oleju jest w ok, mało tego - wczoraj został wymieniony na Motul 6100, również zostały przeczyszczone styki do czujnika tej kontrolki.
Jakieś pomysły/rozwiązania ?
Na prawdę nikt nie ma rozwiązania tego problemu?
Sensor oleju zapala się już za każdym razem gdy odpalam silnik. Gaśnie jak wspomniałem dopiero po otwarciu/zamknięciu maski. Dodam, że odłączenie wtyczki od "zatrzasku" klapy nic nie zmieniło (nie zapaliła się też żadna inna kontrolka i nie wiem czy to też nie jest dziwne) W każdym razie zaczyna mnie ta sprawa irytować...
mam ten sam problem po przejechaniu dokładnie 100km zapala się kontrolka olej min po otwarciu maski kontrolka znika i pojawia się znów po przejechaniu 100km strasznie wkurzające ....
Poziom oleju jest OK a wymiana była nie dawno ... wymieniałem olej bo myślałem że kontrolka wskazuje ze olej jest zużyty
podpiąłem vaga pod auto jak kontrolka się świeciła i o dziwo vag nie znalazł ani 1 błędu nic
Witam,
Zauwazylem teki sam problem takze i u siebie w modelu 8P. Mam diesla 170koni.
Pierwszy raz kontrolka zapalila mi sie podczas ostrych mrozow (tydzien temu) jednak jak juz opisujecie po otworzeniu klapy i wyjeciu bagnetu aby sprawdzic poziom oleju kontrolka zniknela. Umnie jest to piktogram pomaranczowej konewki z zabkami od dolu ( http://my.audi.com.hk/service_bookin...s_03_06-06.jpg ) tylko bez znaczka MIN.
Jezeli kontrolka sieci sie ciagle (tak jak umnie) jest komunikatem do sprawdzenia poziomu oleju w silniku.
Co ciekawe zadzwonilem do serwisu i opisalem moj przypadek. Uslyszalem dziwna diagnoze a mianowaicie uszkodzony zamek w masce. Podobno zamek w masce odpowiedzialny jest nie pojawianie sie tego bledu i zepsuty zamek moze wywolywac taki objaw (jaka jest prawde tego niewiem).
Inna z przyczyn ktora przychodzi mi do glowy to spadajace cisnienie oleju w silniku jednak niewiem czy objaw zapalania sie kontrolki moze byc jego powodem. Moze ktos mial podobna sytuacje i moze cos doradzic.
Bede drazyc temat bo zaczyna mnie to powili niepokoic.
Pozdrawiam
Piotrek
ps.: Wlasnie dopalem 200ml oleju aby wyrownac poziom oleju pomiedzy MIN i MAX. Zobaczymy jak auto bedzie sie teraz zachowywalo.
Ja od jednego mechanika również usłyszałem, że to może być zamek maski. Niestety jak już napisałem po odłączeniu wtyczki z kabelkami od zamka maski nic się nie zmienia, o dziwo nie zapala nie zapala się żadna inna konrola (że maska otwarta czy coś)
Także dalej nie wiem "o co kaman?"
Ja miałem podobny problem jakiś czas temu (żółta kontrola oleju MIN zaświecała się po kilkudziesięciu km jazdy). Wymieniłem olej i nowy zalałem pod MAX na bagnecie. O dziwo kontrolka nadal zaświecała się. Już się szykowałem do wymiany czujnika poziomu oleju, ale zupełnie niespodziewanie kontrolka przestała się zaświecać po kilku dniach.
Długi czas (kilka miesięcy) miałem z tym spokój i kilka dni temu znowu się zapaliła. Sprawdziłem później poziom oleju i był w 1/3 zagłębienia na bagnecie. Uznałem, że widocznie słusznie się zapaliła, bo trzeba trochę dolać. Dolałem do max 2 dni temu i jak na razie kontrolka nadal zapala się po ok. 50 km jazdy, mimo że poziom oleju jest ok. Nie wiem jak u Was, ale u mnie myślę że ten czujnik działa z pewnym opóźnieniem - spodziewam się, że za kilka dni problem zniknie i jak na razie w ogóle się tym nie przejmuję. Jeżeli jednak nadal mimo dobrego poziomu oleju kontrolka nadal będzie się zaświecać, to zamierzam wymienić czujnik.
W obu powyższych przypadkach kiedy zaświecała mi się ta kontrolka zaczęło się od tego, że poziom oleju rzeczywiście spadł poniżej połowy na bagnecie. Za pierwszym razem po paru dniach po wymianie oleju kontrolka przestała się zaświecać, mam nadzieję że i teraz po dolewce będzie tak samo. Jeżeli natomiast u Was zaświeciła się mimo, że poziom oleju macie wysoki, to chyba problem leży rzeczywiście gdzie indziej.
Po wykonanej dolewce tak aby poziom oleju byl posrodku begnetu (jego podzialki) kontrolka przestala swiecic. Zobacze jak bedzie po np 100-200km.
Niestety po 100km (rowno) kontrolka zaplaila sie ponownie. Bede musial udac sie do jakiegos magika od silnikow VAG aby zasiegnac jezyka czy to waga ktora nalezy sie przejmowac czy tez moze czyjnik poziomu oleju jest uszkodzony i daje co jakis czas znac o sobie. Troiche to irytujace kiedy za kazdym razem trzeba maske otworzyc aby zgasic kontrolke na nastepne 100km.
Pozdrawiam
Piotrek
Witam,
Znalazlem chyba sposob na skasowanie swiecenia kontrolki poziomu oleju po tzw 100km.
Poszperalem i najpierw staralem sie skorzystac z rad tzw bezplatnych (ktore nie beda nas nic kosztowac, tylko czas).
Jedna z rad to po tzw dolewce oleju do silnika odlaczyc minusowa kleme akumulatora na okolo 10-15min. Kiedy czytalem ta rade troche sie usmiechnolem ale ... umnie ona zadzialala. Na forach ludzie pisza iz metoda pomaga jednak nie potrafia wytlumaczyc dlaczego. Sadze ze moze to byc zwiazane z kasowanie bledow w komputerze (ale pewnie sie myle).
Co do nastepnych rad to byly sugestje aby wymienic czujnik oleju a nastepnie/lub sprawdzic styki oraz zamek w masce. Podobno w zamku maski jest czujnik ktory potrafi byc przyczyna takich obajwow (dlaczego tez nie znalazlem odpowiedzi).
Moze komus pomoga moje sugestje ktore znalazlem. Ja naszczescie zgasilem permanentnie owa kontrolke co przyznam otwarcie jest irytujace kiedy zapala sie bez powodu.
Problem zapalajacej sie kontrolki nie jest tylko problemem Audi. Ja znalazlem go na forach VW, Skody, Seata (czyli chyba cala grupa VAG ma ten problem).
Pozdrawiam
Piotrek
ps.: Podaje do linka na podstawie ktorego zdecydowalem sie na odlaczenia akumulatora.
http://forum.vw-passat.pl/archive/in...p/t-25368.html
Dzięki !
Wypróbuje u siebie i mam nadzieje ze pozbędę się wku..... kontrolki :)
dam znać za 100km czy zadziała u mnie
Pozdrawiam,
Piotr