-
Tematu auta jeszcze nie rozwiązałem brak czasu.
Na tą chwile podpięte pod komputer wychodzi błąd Sonda Lambda + Przepustnica"przerwa w obwodze" "brak masy"
przepustnica wyczyszczona na oko wygląda że wszystko z nią ok, czekam aż kolega znajdzie dla mnie przepływomierz i przepustnice na podmianke żeby zobaczyć czy jest jakiś efekt żeby nie pchać się w nie potrzebne koszty.
Na tą chwile jeźdzę z wypiętą wtyczką od przepływomierza na benzynie słabo to wygląda ale jak przełączyć się na gaz jeździ autko bez zarzutów :) będę miał części zaczne wymieniać efekt będę podawała na bierząco
-
-
Witam. Wiecie może co jest przyczyną ze obroty dochdza do 5tys i dalej nie pójdą? Silnik 1.6 AKL. Jak nie w tym temacie to przepraszam.
-
na ciepłym i zimnym tak masz ? radze sprawdzić czujnik halla albo sprawdzenie zapłonu bo może notuje jakiś błąd
-
Witam,
Chodzi o moje a3 1.6 z 98roku. Jest totalny brak mocy. Auto wydaje tez bardzo dziwny dzwiek jak sie doda duzo gazu. Byłem wczoraj na komputerze (jakis VAG) i wykryto 3 błedy:
>000523 Czujnik temeratury powietrza wlotowego (G42) sp: Otwarty/zwarty obwód do plusa
>000520 Czujnik masy/przepływu powietrza (G70/G19) sp:Otwarty/zwarty obwód do masy
>000537 Sterowanie lambda sp:Górna wartośc zatrzymania
Byłem z tymi błedami u mechanika i powiedział mi ze musze wymienic przepływomierz ale chciałem sie jeszcze upewnić czy na pewno bedzie to ta część.
[IMG]https://iv.pl/images/73345292158298099537.jpg[/IMG]
Ile to moze kosztować i czy na pewno to jest przyczyna?
BTW, Wiem ze te silniki 1.6 nie sa oszczedne ale widze ze jest jakis blad lambdy a to wpływa na spalanie. U mnie za 100zł robie równe 200km :D tez tak macie czy tylko moje tyle pożera? :P
Z gory dzieki WIELKIE za pomoc bo sie na tym nie znam :D
-
Szybki test na problemy z przepływomierzem, to odłączyć go. Komputer bez przepływomierza przyjmuje wartości średnie, jeżeli samochód działa wtedy lepiej, to przepływomierz wymaga wymiany.
Przede wszystkim, należy skasować błędy i sprawdzić, czy pojawią się ponownie. W logu nie ma informacji, kiedy błąd wystąpił. Może być tak, że odłączyła się wtyczka podczas poprzedniej wizyty w warsztacie, co zostało już dawno poprawione. Komunikaty błędów mogą więc nie mieć nic wspólnego z bieżącym stanem samochodu.
U mnie spalanie to 8.5 (lato, głównie trasa) do 13 (zima, głównie miasto) litrów na 100km.
Na niskich obrotach 1.6 AEH to muł, i tyle.
-
Ok wiem ze demon predkosci to nie jest ale to jak działa ten model to tragedia. Musi być cos zjeb&*&. Odłaczyć przpływomierz... rozumiem odpiac tylko ta wtyczke i zobaczyc czy moc wróci tak??
- - - Aktualizacja postu - - -
wtyczke odlaczylem i było jrszcze gorzej :/
-
Czyli problem dotyczy czegoś więcej niż tylko przepływomierza. Wymiana samego przepływomierza raczej nie rozwiąże problemu.
-
Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? Jak wczoraj odpiąłem wtyczke to auto nie chciało jechać, ledwo ruszyłem na rondzie w Katowicach.
Może jakieś namiary na sprawdzonego mechanika który nie weźmie 1/3 wartości auta za naprawe... cokolwiek
-
A jesteś pewny, ze auto pali na wszystkie gary? Tez tak kiedyś miałem, dźwięk jak traktor i mało mocy.