przyłączam się do pytania, bo moja sytuacja jest niemalże identyczna. Ja też jeżdżę ponad miesiąca i nie wiem na jaki olej zmienić. Ponoć wcześniej był zalany jakiś 5W50 i może taki zalać ?
Printable View
przyłączam się do pytania, bo moja sytuacja jest niemalże identyczna. Ja też jeżdżę ponad miesiąca i nie wiem na jaki olej zmienić. Ponoć wcześniej był zalany jakiś 5W50 i może taki zalać ?
xury zalej wlasnie taki
Aktualnie leje syntetyk (Castrol Edge 5w30) mam 211tkm przebiegu i wszystko jest ok. nic nie dolewam na 10tkm. Także polecam syntetyk.
Mam małe pytanko - poprzednio pytałem czy w każdej A3 bez względ na wyposażenie jest inspekcja olejowa - odpowiedzieliście twierdząco - a czy da się sprawdzić jakoś na jaki przebieg jest ustalona inspekcja ?? ??
No to teraz czas na mnie... Przeczytałem cały temat (choć przyznam się ze dyskusje 2 panów troszkę pobieżnie ;P ). Ae po długości wypowiedzi można poznać znajomość co do tego tematu dlatego, tez liczę na ich opowiedz.
Zadam pytanie wg schematu:
aktualny olej: Nie mam pojęcia
aktualny przebieg: 190 000
rocznik: 1999
silnik: 1.9 ALH (90 KM)
bieżące zużycie: nie miałem okazji zaobserwować ale po pokonaniu 1200 km z niemiec jest prawie przy max wartosci na wskazniku
styl jazdy: normalne użytkowanie (krece do max 3500 obrotów)
główne miejsca użytkowania: 50% miasta i 50 % trasa
jakie wymagania dla oleju: Żeby silnik długo mi służył ;)
wycieki: nie zauważyłem jak na razie
Po przeczytaniu całego tematu myślę nad syntetykiem (0W, ewentualnie 5W) Mobilem albo Motulem. Mogłby mi ktoś doradzić konkretne przykłady?
Pozdrawiam.
Castrol EDGE 5W40 - taki polecił mi dzisiaj znajomy
tez mam ok 190tys km
Raczej mysla?em nad czym? takim:
MOBIL 1 0W40 TURBO DIESEL 5L
albo
MOTUL SPECIFIC 5W40
kt?ry b?dzie lepszy? Oczywi?cie nie b?d? kupywane na allegro :P
marszal tego mobila sobie daruj jak juz to newlife 0w40 http://www.mobil-1.pl/cms/Mobil_1_New_Life_0W-40.aspx , motul bedzie jak najbardziej ok ale sadze ze w twoim przypadku nie ma sensu inwestycja w ten olej.
O taką radę mi chodziło bo tak bym wybrał pierwszy lepszy z napisem diesel :P Dzieki Quash :)
Witam
Pacjent AQA 1.8t z przebiegiem oryg. 160tys km , zalany 10w40 Esso ( Mobil pod inna nazwa) , planuje zrobić płukanie silnika i zalać wg stronki Motula najlepszy olej jaki maja do tego motoru tzn Motul 8100 X-Cess 5W40 żeby dbać o turbo.
Jesli chodzi o sam silnik to pracuje bardzo cicho , ladnie.
To bedzie dobry wybór ?