-
Jeszcze jeden być moze wazny objaw, o ktorym nie wspomniałem, a moze ktoś to zna z autopsji. Przeczytałem w ktorymś z watków, ze jak włączacie klime i uruchamia się sprężarka to czuć obciażenie i nieznacznie podnoszą sie obroty i zaraz wracają do normy. U mnie natomiast jest troche inaczej- po właczniu klimy, obroty na chwilke spadaja i wracają do normy, kilka razy stojąc na jałowym, zauważyłem ze własnie zafalują obroty( w dół) i zatrzęsło delikatnie. Czy to wskazyuje na spężarke? :( chyba zaczne powoli jej szukać :evil: wa mać!!!
-
pabo, u mnie też obroty idą w dół( nieznacznie) a później wracają do normy, nie sądzę ,żeby silnik reagował inaczej... Najpierw obciążenie ,obroty w dół natychmiastowa reakcja komputera obroty w górę... i tak aż do wyrównania ,chyba ,że się mylę.
-
Z tymi obrotami to normalna reakcja reakcja silnika na zmianę odciążenia. Tak powinno być. Jeśli to masz to to sprężarka jest OK. Ja miałem tak, że sprężarka się uruchamiała ale za chwilę przestawała chodzić. Było za dużo czynnika chłodniczego R-134a (920g). Wytwarzało sie za duże ciśnienie i zawór ciśnieniowy odłączał klimę. Wystarczyło upuścić troszkę czynnika. W Twoim przypadku może być go za mało. Klima po włączeniu się załączy, ale szybko się zorientuje, że jest za małe ciśnienie i odłącza prąd ( wyłącza się)
-
Pabo ja tez mialem duuuuzo przejsc z klima, tez podejrzewalem ze cos jest nie tak z kompresorem, poczytaj moj ostatni post jakie mam spostzrezenia
http://a3-club.net/forum/viewtopic.p...r=asc&start=20
a oprocz tego jeszcze dzis zaczalem sie bawic kanalem 52 w moim klimatroniku, gdzie pokazuje sie "warunek wylaczenia kompresora"
i tak:
klima chodzi- mam 0
wylacze klime na sniezynce- mam 13
wylacze nawiey do zera, wiec sniezynka tez zniknie- mam 14
wylacze silnik przy wlaczonej klimie- mam 16
proponuje sprawdzic co tam sie wyswietla, gdy nie leci zimne, jak tez czekam u siebie na momemnt kiedy klima przestanie mi nagle, niespodziewanie chlodzic i wtedy zobacze co jest na tym kanale....
-
Witam panowie
mam taki problem prawdopodobnie przepuszcza mi chłodnica klimatyzacji i muszę sie do niej dostać i ją wyciągnąć, jak sie do niej dostać może ktoś z was wyciągał ją, z tego co zauważyłem kupa roboty, proszę o jakieś wskazówki
-
Musisz zdjąć zderzak. Nie ma z nim wiele roboty. Później musisz odkręcić wszystkie przewody od chłodnic a następnie odkręcić cztery śruby mocujące znajdujące się z przodu wzmocnienia czołowego. Cały zestaw chłodnic i wentylatorów powinien wyjść do góry. Później już dasz sobie radę. Od klimy jest ta mniejsza. Powodzenia.
-
wielkie dzięki e-mako
jeszcze jedno pytanko, czy muszę zdjąć obie chłodnice naraz?
-
Właściwie to nie, ale będziesz miał lepiej jeśli wyciągniesz obydwie. Musiałbyś odkręcić panel z wiatrakami a następnie chłodnicę klimy. Bardzo ciężki dostęp. Czuję że nie chce Ci się spuszczać płynu z chłodnicy. Nie kombinuj :wink: szybciej zrobisz jak wyjmiesz całość.
-
[quote="jarekp23"]Pabo ja tez mialem duuuuzo przejsc z klima, tez podejrzewalem ze cos jest nie tak z kompresorem
Na VAGu wyszedł bład 00604 (G113)( Czujnik pozycji kalpy motory tylengo cisnienia).
Juz własciewie wiele o tym błędzie jest na forum tylko nikt nie napisał jak sobie z nim poradzić. Jutro jestem umówiony na nabicie klimy ale teraz sie zastanawiam czy to nie jest zbędny wydatek skoro jakaś klapa wlotu sie zablokował.
Nikt nie pomoże?? :(
-
Nie wiem czy juz tego nie bylo ale moze sie komus przyda. Ponizej uklad nawiewow z wersji sterowanej elektronicznie, przynajmniej bedzie wiadomo gdzie szukac jakiego silniczka od regulacji.
http://img530.imageshack.us/img530/150/airconpc1.jpg
8 na rysunku to silniczek V71 od regulacji obiegu zamknietego/swiezego powietrza
10 to silniczek V68 od sterowania klapy odpowiedzialnej za temperature
11 to silniczek V85 od klapy sterujacej przeplywem powietrza na szybe i stopy
12 to silniczek V70 od sterowania klapy centralnej
narazie tyle jak jeszcze cos uda mi sie znalesc moze ze schematu elektrycznego to dorzuce