-
Witam.
Chciałbym spytać o sprawę związaną z klockami hamulcowymi.Z góry przepraszam,jeśli gdzieś było,ale przeczytałem kilka tematów i nigdzie nie znalazłem.
Jeżdżę A3 1.8T APP (1999'00). Na nalepce kodów w książce widnieje :
1LE - Hamulce tarczowe przód: 282x25mm (288x25mm) ATE
1KK - hamulce tarczowe tył
Tak więc czy z przodu są również tarcze ATE?Nie mam pojęcia ,który z podanych rozmiarów jest faktyczny,czy będę mógł sprawdzić to po zdjęciu koła?
Kończąc prosiłbym o podanie rozmiaru klocków(przód,tył) w przypadku tego modelu.
Z góry dziękuję. ;)
-
ATE to oznaczenie systemu hamulcowego , bo taki jest akurat, a nie samych tarcz, choć oczywiście tarcze ATE jak najbardziej będą wskazane :thumbright:
masz 288mm z przodu
jest taka stronka, niektóre kody można sprawdzić :http://www.audiklub.org/wyposazenie.html
-
otóż tarcze na pewno 288 mmm ATE :) bosch miał aż za duży wybór z rozmiarami tarcz ;) a co do klocka to ja mam takie FERRODO DS PERFORMANCE już 4 rok a jak nowe :P a tarcze ATEPD :) Polecam ;)
Strona zabudowy:
Oś przednia: System hamulcowy:Ate
Długość [mm]:156
Wysokość [mm]:74
Grubość [mm]:20,2
Styk ostrzegawczy o zużyciu:
ze stykiem zużycia,Ilość wskaźników zużycia okładzin:1
Oznaczenie kontrolne:E190R01174/002, Ciężar [kg]:2,3
-
Bardzo dziękuję. ;)
Co do tarcz ATE to z pewnością kiedyś założę,ale obecne są jeszcze w dobrym stanie,a szykuje się kupno felg+pon na wiosnę..więc chyba nie wyrobię ^^
Jeszcze jedno pytanko.Według kodu z tyłu są tarcze ceramiczne,rozumiem że ich wymiar jest taki jak tych z przodu czy inny?Nie jestem pewien czy ten sam rozmiar klocków do tylnych kół. ;)
-
napisz do kolegi na forum elemenateur on na pewno ci doradzi jeszcze lepiej i dobierze w dobrej kasie :):):) a na tył klocek :
Szerokość [mm]:87,6
Wysokość [mm]:52,9
Grubość [mm]:17,2
Styk ostrzegawczy o zużyciu:bez styku zużycia
artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca 2:ze śrubami prowadzącymi zacisku hamulcowego
System hamulcowy:Lucas
Oznaczenie kontrolne: E1 90R-01075/089
A tarcza np ATE ale wymiary pozostają prawie te same: Średnica [mm]:232
Grubość tarczy hamulcowej [mm]:9,0
Minimalna grubość [mm]:7
Typ tarczy hamulcowej:pełny
Ilość otworów:5
Powierzchnia:
pokryty dodatkową warstwą
średnica otworu [mm]:100
Wysokość [mm]:39,5
średnica otworu centrujacego [mm]:65
Średnica wewnętrzna [mm]:125
otwór o śr [mm]:15,6
artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca 2:ze śrubami
to co napisałem będzie idealnie grało w twojej małej
-
ha ha..na wiosnę chcę założyc ceramiki ATE, ale kolega Mariusz przekonuje mnie do DS Peformance...:D
-
a ja polecam ate ceramic sa rewelacyjne zrobilem na nich 10tys i sa jak nowki a i wogle niewiem co ta sa brudne felgi od pylu z klockow "zero" pylenia
-
Mnie czeka wymiana tarcz i klocków przód i tył bo mam straszny bałagan tzn. z przodu tarcze mi się pokrzywiły a są grube i prawie jak nówki, a przy chamowaniu bije jak diabli. Klocki z przodu po stronie zewnętrznej grube jak nówki od strony wewnętrznej klocka prawie brak. Wie ktoś może dlaczego się tak zdzierają nierówno? A z tyłu tarcze i klocki robiłem chyba z rok temu i z lewej strony wyciera mi się pół tarczy i pół klocka tak że powstał taki próg. Dlaczego? Czy te elementy są jakiejś kiepskiej jakości? Widzę że wszyscy chwalą firme ATE i chyba takie będe musiał zainstalować.
-
jamakrzu
wibracje przy hamowaniu mogą być spowodowane złym wyważeniem kół, miałem podobnie i też myślałem że to tarcze.
Jeśli nawet tarcze są złej jakości to będą się wycierać równomiernie a nie pół tarczy ci zje a pół nie :)
Mechanizm hamulców jest tak skonstruowany że nie ma bata i zawsze wewnętrzny klocek będzie brał pierwszy i bardziej się ścierał ponieważ od jego strony jest tłoczek i zawsze ta strona szybciej reaguje.
Myslę że twoim problemem było nie wystarczające zadbanie o poszczególne elementy zacisku :) Ja jak miałem swoją to po pewnym czasie wewnętrzny klocek zaczął się kłaść w poprzek do tarczy :)
Przy wymianie klocków zawsze szczotkuj dobrze prowadnice po których idzie ramię klocka (brat nawet bierze druciaka na wiertare i jedzie !) - Nie sparuj czasem tych prowadnic smarem, bo to nic nie da, a moze tylko zaszkodzić Zawsze trza trochę nawilżyć tłoczek pod gumką :) zawsze trza dobrze oczyścić prowadnice/śruby mocujące zacisk i naspmarować i jeszcze musi tam być ta zaślepka coby smaru nie wypłukiwało za szybko :) i będzie wszystko działać. Rozbieraj sprzęta i do boju!
-
wibracje moga pochodzic nawet i z maglownicy, także można gdybać, , najlepiej sprawdzić bicie tarcz po montażu przed zalaniem płynu. i rzeczywiście nabrałem wiecej szacunku do firmy ATE bo heble sa w deche. jest dylemat co do drogi hamowania ze 100 km/h bo srednio nam wychodziło 34 m także rewelka, kwestia sprawdzenia z gps-em na wiosne i miara ;) jak coś kupować tylko te nacinane,nie ma efektu mydła na hamulcu ;)