Oryginalnie napisane przez
tomaso23
Witam!
Przebrnolem przez ten temat cały i mam mętlik co robić i jaki olej wlać: jak w temacie mam A3 1,6 APF 2000r. Przed liftem-jeżdzę od stycznia na mobil 10w40 i od jakiś 3mc bierze mi olej w granicach 0,8ml do 1l na 1000km ( w zależności od jazdy)nie mam zamiaru robić remontu silnika za 1500-2tys ,moge max 500zl wydać byłem u mechanika który stwierdził ze uszczelkę zaworow moze mi za 350zl złotych wymienić ale żebym sie nie zdziwił ze będzie dalej brał ze jak zrobić to do porządku ok 2tys nie będę odkładał do tego auta tyle kasy bo do roku mam zamiar sie go pozbyć wolałbym 1,8t lub 1,9 w dobrej wersji po lifcie ten był kupiony na szybko chociaż po stanie w środku wyglada na swój przebiek 169tys ( tz. Nie sa poprzecierane pokrętła od świateł klimatronik nie poprzecierany sprzęgło fajnie chodzi , historia w aso nic nie mowi w 2005r 54tys) Co do obiawow to wyciekow nie ma pod spodem(ale silnik jest mokrawy) nie kopci ,wydech raczej czysty świece tez w porządku,auto żwawe , No chyba ze sie klime włączy to masakra czesie sie obroty wzrastają . Mechanik zauważył w przepustnicy olej podobno dlatego stwierdz ze nie ma co czyścić dopóki nie zrobi sie z ubytkiem oleju na kompie wychodzi przerwa na kablu sonda lambda2 i czasami wypadanie zaplonu z rana zależy od kompa.. Moje pytanie co w takim wypadku przerzucić sie na tani olej za 55zl -4l i lac przez rok do sprzedaży czy zmienić na5w50 czy motulo 15w50 (który poleca Cosmo.pl )o który wczoraj pytałem w sklepie i pan powiedział ze szkoda silnika!?
- - - Aktualizacja postu - - -
Dodam jeszcze ze oleju w układzie chłodzenia nie ma chociaż delikatne ubytki płynu gdzieś sa z pełnego zbiornika i po wymianie dwóch kruccow po pół roku zostało jakieś 80procen zbiornika . 2tyg temu dolarem 2setki oleju i były 3kreski dziś sprawdzilem nic nie ubyło ale staram sie jeździć spokojnie i nie więcej niż 3500tys obrotów zobaczymy po 1000km zrobionym jeszcze i moze rzeczywiście nie zalewac oleju do fulla? Pozdrawiam i proszę o odp.