można się pobawić z wgraniem wsadu od europejczyka + zmiana tarcz, tu będziesz mial temat do zabawy...
Printable View
można się pobawić z wgraniem wsadu od europejczyka + zmiana tarcz, tu będziesz mial temat do zabawy...
z każdego licznika a3 czy s3 licznik da się przerobić na diesla a tarcze będą pasować od starego licznika?
skąd wziąć odpowiedni wsad i jak go wgrać?
wsad trzeba wyciągnąć z licznika a zapakować można przez zwykły kabel VAG za 30 zeta programem VAG EEPROM Programmer
Panowie mam mały problem związany z fisem. Ostatnio co jakiś czas zeruje mi się podczas jazdy aktualnie wyświetlana wartość. I przez parę kilometrów potrafi tak wyświetlać cały czas średnie spalanie 0 l/km. W tym samym czasie fis nie reaguje na manetkę. Ani zmiana wyświetlanych danych ani reset/wyłączenie. Czy ktoś miał podobny problem? Wygląda to na padającą manetkę.
ja właśnie VAG KKL wyciągnąłem poprzez VAG EEPROM Programmer wsad do licznika z pełnym FISem produkcji VDO odczytujesz i zapisujesz, a zapisało mi wsad w pliku binarnym o nazwie "8L0919930H AB-KOMBIINSTR. VDO D06" także z tym nie ma problemu gorzej jak trzeba go przerabiać bo to już wyższa szkoła jazdy
czyli muszę wyjąć wsad z obecnego licznika jeger, z nowego licznika anglika vdo i dać oba jakiemuś magikowi do przerobienia? A nie lepiej wgrać wsad europejski VDO pełny fis do anglika potem zmienić tarcze?
tylko aby potem znać piny obu szaf i zakodować?
tak głęboko w tym nie siedzę, jeżeli i Jeger i VDO sa na tym samym układzie scalonym to nie powinno być jakichś strasznych problemów z przerobieniem wsadu chociaż najprostszym rozwiązaniem było by przeniesienie wsadu z właściwą wersją od tego samego producenta wtedy jest bez dłubaczki powinno przejść
czy na FUL FISIE w A3 polifcie na tym kompie wyświetlają się tylko ikony np. rezerwa czy brak płynu do spryskiwaczy czy może też można włączyć żeby były napisy zamiast ikon?
p.s może ktoś podrzucić linka z opcjami do FISA? typu jak skasować inspekcję ''service''
Kasowanie inspekcji nie jest opcją fisa. http://www.a3-club.net/forum/showthr...inspekcji-w-8L
Co prawda polifta nie mam ale nie ma opcji zmiany ikonek na napisy.
Siemanko,
zamonotwałem x czasu temu zegary z FIS poliftowe natomiast mam auto przed liftem, niestety spalanie zawyża, pokazuje mi koło 9,5 L natomiast auto pali 6,5 , zmieniałem w adaptacji na minimalnie jak pisali czyli 80 bądź 85% i nadal jest mocno zawyżone, czy macie jakieś pomysły co jeszcze można zrobić?
Witam.
Chciałem zmienić w a3 2001r 1.6b zegary z jaeger pół fisa na can na zegary z S3 też na can.
czy wtyczki które mam do licznika będą pasować. aktualnie mam 2. chodzi mi o to czy piny w tych wtyczkach trzeba przemieniać miedzy sobą. oba zegary są z poliftów.
Troszkę rozebrałem już wiązkę żeby nie ciągnąć z każdych drzwi sygnału do zegarów i znalazłem kostkę przy lewych drzwiach kierowcy na wysokości kostek drzwi. tam dochodzą mi kable z 3 drzwi. pytanie moje czy np sygnał spalania też gdzieś mam już dociągnięty?? Wtyczki o których piszecie ja nie mam w podszybiu tylko pod kierownicą. zmieniał ktoś zegary z polifta na polift zeby mi pomóc?
Przeczytaj temat od poczatku bo ile razy mozna powtarzac
Przeczytałem cały temat. piszecie odnośnie przerobienia przeróbek przedlifta na liftowe. gdybym znał na to odpowiedz to bym nie zawracał gitary.
To slabo przeczytales bo jest tez wzmianka o poliftowym jaegerze
jak tak mówisz to czytam jeszcze raz
Witam. Obecnie mam pol FIS w silniku TDI.
Podejdzie licznik z FIS z audi s3? Co z kontrolka nagrzewania świec? Gdzie jeszcze będą różnice? Bo tarcze itd to wiem ze mozna przełożyć i przeprogramowac
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Jak przelozysz tarcze to juz nie będzie eski bo maja inny kolor, ale jak juz chcesz to zrobic kontrolka swiec bedzie w tym samym miejscu czy to w dirslu czy benz tylko inny obrazek
Wysłane z mojego Lt26i przy użyciu Tapatalk 4
Nie zależy mi na tym czy będę miał znaczek Ski :) Poprostu chce licznik z FISem :)
Czyli wszystko będzie działać normalnie, będę miał wszystkie te kontrolki które mam teraz i będą działać tak samo, zgadza się?
Tak tylko musisz wszystkie tarcze przelozyc bo maja inny kolor i przekodowac na diesla
Wysłane z mojego Lt26i przy użyciu Tapatalk 4
lepiej zapoluj na licznik od diesla z pełnym fisem, zabawa z licznikiem z S3 jeżeli nie chodzi Ci o jego wygląd nie ma sensu wg mnie ;)
Jest opcja żeby fis pokazywał nazwe stacji przy nie oryginalnym radiu?
Witam specjalistów
Przeczytałem cały wątek i z natłoku informacji zglupialem.
Mam a3 1.6 benzyna 2002r
zegary jaeger siadają chcę wsadzić takie od s3
m.allegro.pl/przedmiot,s3-a3-8l-18t-225-km-bam-licznik-zegary-duzy-fis,3642312031.html
posiadam vagtacho, vag can commander, vag kkl
pytanie czy da się te zegary uruchomić bez jakiś problemów typu podmiana wsadow ?
Tak samo jak inne zegary da rade wlozyc. Zasna w nich roznica poza tarczami i innym ciut podswietlaniem.
Jak immo pozwoli w zakodowaniu klucza to droga wolna
tak moze.
Poczytaj temat o immo2 oraz immo3
Sa na forum
witam. jestem z podkarpacie i moje pytanie brzmi czy znalazł by się ktoś kto by mi w dużej mierze pomógł z założeniem fisa z kodowaniem i wogóle. bo sam to mam dwie lewe ręce do takiej roboty. więc jakby ktoś był z okolic proszę o pomoc oczywiście nie za darmo.moja audiczka jest z 1999r i ma zegary 1/2 fis.
w liczniku są 3wejścia (2duże) i jedno mało macie to podpięte i od czego to jest ?
Mam radio chorusa 2 już chyba na CAN-ie bedzie pokazywało stacje na fisie w przedlifcie?
Podłaczyłem 3 przewody z licznika do radia ale nie działa,w radiu mam na schemacie Linie Can,wie ktoś co zrobić w takiej sytuacji?
Nie będzie, w przedlifcie komunikacja z wyświetlaczem nie idzie po CAN, są adaptery które obsługują wyświetlacz.
Witam Panowie mam problem otóż musiałem rozpiąć kilkanaście kabli w kostkach od zegarów w moim a3 2000r 1.8t ajq zegary z pełnym fisem, niestety przez pośpiech źle opisałem cztery z nich teraz mam; dwa kable (czarny z białym paskiem i pomarańczowy z czarnym paskiem) opisane jako nr. 18 i dwa kolejne (zielony i szary z białym paskiem) opisane jako nr. 28, tylko teraz problem polega na tym który do kostki niebieskiej a który do zielonej ????
Pozdrawiam michał
ps. co to jest w zielonej kostce nr 28 K-wire???
sprawdzę ci to jutro i dam ci znać bo akurat mam rozebrane zegary..
Mam pytanie odnośnie spalania. Zmieniam zegary z 1/2 na pelny fis w polifcie (2001r) Problem polega na tym że pokazuje mi spalanie chwilowe i na 100km: 54.1-9litra. Przy zegarach w niebieskiej kostce pin 25 mam doprowadzony żółty kabel. sprawdzałem połączenie z kostkami w podszybiu i wszystko jest dobrze. Miał ktoś taki problem??
- - - Aktualizacja postu - - -
Ja mam tak:
Zielona kostka
18 pomarańczowo czarny
28 szaro biały
Niebieska kostka
18 czarno biały
Zielono biały mam na pinie 31 a zielony na pinie 28
Słuchajcie, czy jest opcja włożenia zegarów 1/2 FIS do wersji bez FIS bez większych problemów ? Szukałem tutaj, ale chyba nic nie ma :/
A po co ci taki zabieg kiedy 1/2 fis nic ci nie daja
Bo chce po prostu odnowić moją A3, zresztą to nie ważne. Da radę taki zabieg zrobić bez problemu ?
Wszystko da rade jesli znasz sie na tym. Ta sama metoda co w przypadku fisa lecz mniej kabelkow.
Ps tym nie odmlodzisz auta wrecz go narazisz na awaryjnosc
Uff... Właśnie skończyłem czytać wszystkie 69 stron i na szczęście większość wątpliwości została rozwiana. Niestety tylko większość i dlatego chciałbym, żeby mi (i także innmym) ktoś parę rzeczy wyjaśnił jeśli można. Kupiłem tanio licznik VDO pełen FIS z angola, benzyna rocznik 99 o numerze 919 930 H czyli immo2 z zamiarem wpakowania go do swojej a3 tdi 97' ale nie jest mi znany nr licznika. Na pewno VDO a sądząc po roczniku immo1, ale do rzeczy:
1. Jak to jest z kontrolką świec żarowych? Po przekładce nie będę miał jej wcale czy będzie mi się świeciło co innego?
2. Co jest ŁATWIEJ zrobić? Szukać wsadu do licznika o takim samym nr z wersji europejskiej dla TDI czy tylko przekodować i zmienić tarcze np. z tej aukcji:
http://allegro.pl/tarcze-zegary-audi...813091630.html ? Swojej tarczy prędkościomierza nie wsadzę bo "setka" jest w innej pozycji.
3. Mam zwykły kabel VAG z allegro i raczej nim nic nie zdziałam, bo tego co czytałem, to do VAG Tacho czy commandera taki kabel się nie nadaję... Dlatego zapytam czy ktoś nie chce zarobić na dobrą flaszkę (albo parę litrów ON bądź PB) i zmienić kodowanie albo wsad i zaprogramować mi dwie nowe pastylki pod tenże licznik.
lazzy zakładanie 1/2 FIS do auta bez FIS mija się z celem. Narobisz się, zapłacisz a efekt i tak nie będzie tak dobry jak założenie pełnego FIS za praktycznie te same pieniądze.
Jestem tego samego zdania. Miałem 1/2fis i w zasadzie nic tam nie pokazuje. Na pełnym fisie będziesz miał przynajmniej spalanie i odległości, temp. Dla mnie nie miało by sensu wymieniać na 1/2 fisa. w zasadzie u siebie bym w ogóle nie zmieniał gdybym nie miał z nimi problemów. w zasadzie z pełnym i tak mam problem lecz nikt ze znawców nie chce pomóc.
dzięki wam za odpowiedzi. Po prostu myślałem, że będzie to bardzo łatwe do zrobienia, na zasadzie 'zrobie to sam' :P Ale jak mówicie, że jest to równie trudne co pełny FIS, to faktycznie będe szedł w kierunku pełnego.
Witam
Koledzy pomóżcie. Założyłem licznik z pełnym fisem. Nie wspominam o problemach z immo ale to na inną dyskusję. Problemem jest wskazanie prędkości. Nowe zegary zawyżają prędkość o jakieś 10 km/h i ilość przejechanych kilometrów sie nie zgadza. Czy jest jakaś opcja korekcyjna, adaptacyjna w vag-com żeby można było to skorygować? Jakieś impulsy na kilometr czy coś w ten deseń. Mogę wyedytować wsad eeprom zegarów tylko nie wiem gdzie. Pomożecie?
Zmien kodowanie skrzyni i powinno sie poprawic
zmieniłem i dalej to samo
A względem czego sprawdzasz? Domyślam się, że wiesz iż zegary zawsze będą trochę zawyżać prędkość... Porównaj ich wskazanie ze wskazaniem prędkościomierza w klimatroniku, kanał 17c.
Mam ten sam problem. Na klimatroniku pokazuje mi prędkość taka jak na zegarach aczkolwiek porównywałem prędkość na czujnikach w kołach i też mi się różni. U mnie też kodowanie nic nie dało.
Cześć. Mam pytanie, przeczytalem wszystkie strony tego tematu i wiem co nie co już o założeniu FISa. Mój rocznik to 98r i mam zegary tylko z temperaurą. Z tego co wiem mój licznik musi być na szynie CAN, żeby podłaczyć licznik FIS-a z CAN. Jeżeli mój licznik nie będzie na szynie CAN to musze szukać licznika bez CAN z FISem tak ? Założmy,że mam juz wszystko. Czy po podłaczniu licznika z anglika duży problem jest z przelożeniem tarcz i przeprogramowaniem z mil na km/h ?
pozdrawiam
Slabo czytales.
Fis mozesz zalozyc bez can przedliftowy 8L0 919 xxx
Poliftowy przekodowujesz i rowniez smiga z tym ze trzeba ciagnac kilka kabelkow i jeden czujnik aby to funkcjonowalo jak powinno.
Tarcze przelozyc nie problem
Panowie wiecie może, czy tarcze zegarów w jeagerach i vdo są takie same? posiadam dwa identyczne liczniki tdi polift z tym że jedne to vdo drugie jeager, mogę wyjąć z jednych tarcze i przełożyć do drugich? ;)
Różnią się minimalnie. Te z jeagera przekładając do VDO mają trochę większe okienka tam gdzie licznik kilometrów i zegar. Widać blaszki mocujące tych wyświetlaczy. Niedużo je widać, ale jednak