marek_s3 musiałam żeby być delikatnie mówiąc na równi ze wszystkimi :) co sądzicie o speedmax plus ferrodo premier ? Ciekawe ,czy się nie pokrzywią..
Printable View
marek_s3 musiałam żeby być delikatnie mówiąc na równi ze wszystkimi :) co sądzicie o speedmax plus ferrodo premier ? Ciekawe ,czy się nie pokrzywią..
Jeżeli przez te pierwsze 200-500km będziesz ostrożnie hamować i dobrze Tobie je założą, to nie powinno być problemu :)
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
ostrożnie hamować ? mało realne przy takiej mocy. Dlatego chciałam uzyskac porade. Mam niestety ,,ciężką noge" i wiadomo czasami niespodziewanie trzeba depnąć w hamulec dość agresywnie.Zobaczymy jak wycenią mi te zimmeramm.
hamulce nie kupuje się co tydzień więc oszczedności rzędu 100-200zł nie mają sensu ( na argument że ktoś nie ma kasy - to niech nie kupuje takiego auta ), po założeniu nowych te pierwsze 100-200 km niech faktycznie się ułożą i bez ostrego heblowania.
Uważam tak samo. Bezpieczeństwo najważniejsze :) Po południu będę miała wycenę i wtedy się okaże. Wiec albo speedmax albo zimmeramm.
No niestety te pierwsze pareset km musisz troche panować nad tą "ciężką nogą", a jak Tobie się to uda to zobaczysz gratisowy efekt w postaci mniejszego spalania ;))
Co do tych oszczędności, nie wiem jakie fabrycznie zakładało audi w Twojej wersji tarcze, ale raczej błędu nie popełnialiby zakładając tarcze i klocki które nie dałyby rady :) więc jeżeli kupujesz to zakup (czy ate dedykowane - fabryczne, czy te zimmer lub inne) to kwestia zasobności portfela i tego czego oczekujesz, ale wybór moim zdaniem całkiem całkiem ;) daj tylko info po dotarciu jak z pyleniem i piszczeniem :)
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
ok ok dam znać :) najważniejsze żeby się nie pokrzywiły i bedzie GIT :D
zapomnieliście dodać, że warto wymienić płyn hamulcowy i sprawdzić stan przewodów hamulcowych, bo nawet najlepsza tarcza i klocek, nie dadzą rady, gdy zamiast płynu będzie galareta a przewody będą sparciałe ;)
tak plyn, typ200 z ATE kup sobie od razu ! dobrze ze są czujni czytelnicy, bravo !
nie wspominam o sprawdzeniu kondycji tylnych zacisków (czy nie są zapieczone prowadnice na jarzmach), bo jest to częsta usterka która właśnie powoduje szybkie zużycie hamulców, to co nadusieńka napisała, że w 2 miechy straciły się hamulce z tyłu.
wszystko juz bedzie ogarniete :) Mechanik dobry i zaufany także poradzi sobie :)
Witam, i tak czytam i do końca nie wiem jak to jest... z klockami ceramicznymi, czy powinny iść na gładką tarczę?
A konkretnej, ma ktoś ATE ceramik + tarcze PD? Coś słyszałem, że ten zestaw czasem głośniej pracuje na początku...
I mogą bardziej pylić??
M.
klocki ate ceramic moga isc do kazdej tarczy bo ceramic to taka trochę umowna nazwa marketingowa, prawdziwa ceramika kosztuje tysiące to chyba wiadomo...materiał jaśniejszy trochę i pyłek jest mniej widoczny i mniej się zużywają, czy lepiej hamują ? nawet sam producent chwali się na pudełku że są ciche , długodystansowe i mniej pylące ( low noise, low dust, longlife ) ale o lepszej skuteczności hamowania nie odważyli się napisać, więc specjalnie nie ma co na to liczyć. Raczej autosugestia tego co kupił i sobie założył , ciekawe czy jakby wszyscy się przejechali w ślepym teście na zwykłych ate i ceramikach, to wyczuliby róźnicę hamowania.:D:D:D
Ja ze swojej strony polecam ATE PD(nacinane) + klocki zwykłe ATE. Kupiłem auto już z takim zestawem. Nie wiem ile miały przejechane ale ja zrobiłem na nich 40k i jeszcze klocka jest sporo. Moja jazda jest różna zależna od humoru :) Hamowanie jest super. Jak się skończą klocki to chyba wypróbuję ceramiczne bo te jednak pylą. Tym bardziej na polerowanych felgach.
Ja akurat kupiłem komplet zwykły i przód i tył,podziękowanie dla Franca za doradztwo i sprzedaż. Wyszedł mi niestety mały kwiatek,potrzebuje zacisku na tył z prawej strony do Audi A3 1.6 akl 98r 101km,wertuje allegro no i widze różne modele TRW BHN276, BHN275, mam tarcze zwykłe niewentylowane,który zacisk brać?
Witam
Wiecie może jakiej średnicy mam tarcze z przodu w swoim samochodzie i czy klocki są z czujnikiem?
Czujki na 99,9% nie ma, a średnica to o ile dobrze kojarzę, 256mm.. Również polecam kolegę FRANCA.
Witam
Mam pytanie, mianowicie jakie klocki wybrać Bosch czy Siffert ? Słyszał ktoś o tych drugich ? A poza tym co sądzicie o tarczach Bosch ?
Dzięki za odpowiedź ;)
ja mam tarcze bosch i klocki ate i nie narzekam;)
Witam
Mam okazję kupić tarcze i klocki firmy ferodo po niższej cenie w inter-carsie. Możecie doradzić jaki model wybrać, biorąc pod uwagę fakt że planuje w a3 210-230km.
tarcze ferodo to rzadkość , a klocki najlepiej DS performance , choc nawet po rabacie nie będzie tanio, ale będzie kosa. Wszystko też zależy od zastosowanej tarczy bo do bardzo dobrej ferodo premier też będzie bardzo odpowiedni, ja osobiście tarcz ferodo nie znam wiec trudno mi sie odnieść do tematu, zarzuc jakieś linki i cenki :)
Tutaj masz link do e-katalogu z menu po prawej wybierz układ hamulcowy http://sklep.intercars.com.pl/#/dyna...otitle=1&wsk=O
Jeśli chodzi o cenę to przemyślę każdą propozycję, bo nie umiem powiedzieć ile będzie rabatu bez wskazania konkretnej części
witam, chcę kupić klocki na tył firmy bosch i na aukcjach widzę coś takiego:
Zastosowanie: tył
Grubość: 17,1 mm
Szerokość: 105,5 mm
Wysokość: 56,5 mm
System hamulcowy: Lucas-Girling
Kod producenta: 0 986 494 053; 0986494053 0 986 424 796; 0986424796
lub:
NUMER PRODUCENTA 0 986 466 683
PRODUCENT BOSCH
DANE TECHNICZNE:
SZEROKOŚĆ [mm]: 87,4
WYSOKOŚĆ [mm]: 53
GRUBOŚĆ [mm]: 17
SYSTEM HAMULCOWY: LUCAS-GIRLING F
czyli różnica w szerokości. Które ewentualnie kupić? Moja A3 1.9TDI 101KM, 2001 rok.
Pozdrawiam
U Ciebie powinny być te drugie, czyli 0 986 466 683
kupiłem Boscha w inter carsie za 77zł z numerem 0 986 461 769. Zdam potem relacje.
Chciałem zamówic tarcze na przód, lecz okazało się ze są 4 rodzaje.
280/22, 256/22, 288/25, 312/25.
Chciałem odkrecic koło i sobie pomierzyć, ale jak na złość klucz dziś nie dal rady i nie mam jak sciągnać koła =/
Chciałem jeszcze dziś zamówić.
Sprawdzałem tak przez felge i wychodzi mi w granicach 27-28cm. Wieć chyba bedą te tarcze 280/22.
Czy ktoś z włascicieli AGR, mogł by potwierdzić rozmiar tarczy z przodu?
kosmo Dzięki wielkie ;) Po rozkodowaniu vin-u mam coś takiego: 1LR Front disc brakes with integrated adapter - Czyli 280mm
Jeszcze raz dziękuje :)
jak chcesz to masz takze na tył
-1KE - 239mm, czy
-1KK lub 1KV, czyli 230( podawane czesto jako 232 ), tak podaje katalog ATE
Koledzy jakie tarcze i klocki polecacie do mojego auta? Chciałbym kupić cos lepszego w przyzwoite cenie. Może wiecie jakie rozmiary tarcz będą w moim silniku?
Mam pytanie, mianowicie jakieś pół roku temu wymieniłem klocki, tarcze zostały stare, w myśl zasady; tarcze wytrzymają drugie tyle co klocki. Przejechałem może z 5000 km, więc klocki są jak nowe. Wczoraj podczas hamowania usłyszałem charakterystyczne zgrzytanie. Zdjąłem koło i okazało się, że tarcze kwalifikują się do wymiany :( Teoretycznie przy wymianie tarcz, powinno się zmienić również klocki. Teraz moje pytanie, czy muszę razem z tarczami wymienić klocki, które są praktycznie nowe?
charakterystyczne zgrzytanie tarcz? 0_o
teoretycznie prawie nowe klocki moznaby zeszlifować liznąć delikatnie żeby były równe, bo stare tarcze mogły już byc zwichrowane minimalnie i klocki jak się ułożyły do tamtych a teraz sa nowe równe , to dobrze byłoby tak zrobić...bo nic innego nie stoi na przeszkodzie aby użyć tych klocków do nowej tarczy. Oczywiście, wszystko zależy od tego jak wyglądają te klocki, niech sprawny mechanik je oceni. Jeśli warto , to nie ma sensu wyrzucać ich do śmieci i kupować nowych. Jakiej firmy?
Panowie, szybkie pytanie.
Jakie tarcze (rozmiar) do A3 1.8 APG 2000r. Gubię się już w rozmiarach. Do 1.8 widzę na przód 288, 280, 256, a na tył 230 lub 256 i już nic nie wiem.
Pozdrawiam!
Kiedyś w Citroenie tak miałem, że podczas hamowania słychać było takie zgrzytanie. Przypomniałem sobie, że wtedy to akurat była wina klocka, po prostu się skonczył. W każdym bądź razie tarcze (ATE Power Disk) wydają się być do wymiany, bo rowek jest już bardzo mało wyczuwalny, a na obrzeżu pojawił się taki dziwny pas ok 5mm, który jest skorodowany. Hmm może to właśnie ten pas powoduje ten dźwięk? Pomyślałem teraz, że może mi klocek wypadł i stąd takie zgrzytanie? Muszę podjechać na serwis, żeby rzucili okiem.
Tak na chłopski rozum, to klocki są bardziej miękkie niż tarcze, więc jak założę prawie nowe klocki, do nowej tarczy, to tarcza powinna je zrównać i się dopasują.
Pomożecie i doradzicie?
Rytel nie wiem jakie masz rozmiary, użyj szukajki, była gdzieś rozpiska na forum.
Ja jeżdżę na ATE, są ok cenowo i radzą sobie dość dobrze.
Krawędź zawsze koroduje. Co do zgrzytania podczas hamowania to może coś się dostało pomiędzy tarcze a klocek. Chociaż wtedy byłby raczej pisk. Klocka raczej ciężko zgubić ale cuda się zdarzają. Według mnie na 99% tarcza nic do tego nie ma.
Ja bym prawię nowych klocków raczej nie wyrzucał.
No i się wyjasniło. Tarcza od wewnętrznej strony skończyła się i starła klocek do gołej blachy. Stąd taki sam dźwięk jak w moim starym aucie. Ogólnie tarcze i klocki (nowe :mad: ) do wymiany
jakie klocki polecacie do tarcz ATE ?
Ja mam zwykłe ATE i dają radę, na początku trochę popiskiwały, ale po 2tys ucichło. W kwestii pylenia, no jednak troszkę pylą (raz na tydzień przydałoby się umyć felgi - ale moim zdaniem każe tak będą pylić).
Witam
doradzi ktoś jakie zakupić tarcze i klocki do 1.6 102KM 00-03R? Chciałbym uniknąć nadmiernego pylenia z którym miałem styczność przy tarczach i klockach Bosch na tylną oś. Ktoś podrzuci coś sprawdzonego i w rozsądnej cenie?
Ate zwykłe + zwykłe klocki czy pd i klocki ceramic? Jak z żywotnością takich zestawów, skuteczność hamowania na pewno lepsza na pd, ale podobno zjadają klocki i same szybko się zużywają. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Mam PD plus klocki ATE. Kupiłem auto już z takim zestawem. 45 tys przelatałem i nic nie dotykałem. Klocków jeszcze jest sporo. Jak dobrze pamiętam to były świeżo zamontowane przed sprzedażą. Polecam
ja mam gładkie ATE + klocek ATE i po 15tys km tarcza zero śladu zużycia, klocek to gruby kotlet ciągle , może z 2-3 mm się starło, zatem oceniam taki zestaw na 60-70 tys km spokojnie. Skuteczność bardzo dobra, cicho i nie ma syfu. Kilka postów wcześniej wrzuciłem zdjęcia kół do oceny felgi i pyłu, naprawdę czarne jak węgiel koła to widzę w innych autach, a tu muszę się przyglądać i w zasadzie tak jak całe auto brudne tak i koło, ani mniej ani więcej.
Pamiętać o prawidłowym montażu, bo skrzywienie czy piszczenie to w 95% wina montażu a nie materiału, jeśli chodzi o ATE. Jeśli nieznany czas i rodzaj płynu hamulcowego, także odżalowac te 30-40zl i kupić banieczkę 1L wystarczy ATE type200.
mój post #607 str. 10
Może jestem mistrzem ekodrivingu:p Nie lubię agresywnej jazdy w mieście od świateł do świateł gaz/hamulec. Może to ma znaczenie. Faktem jest, że auto mam 2,5 roku i nie zaglądałem na przód jeszcze a w dalszym ciągu auto się zatrzymuje bardzo dobrze. Klocki mam zwykłe. Miałem też felgi polerowane to była masakra z pyłem. Nie wiem jak było by na zwykłych lakierowanych. Tarcze są oki, rowki też. Skończą się klocki to tarcz na pewno nie będę wymieniał.