-
Ja juz przejechalem 130km bez kontrolki :) czyli chyba sie da.
Tak na marginesie to chyba do wszystkich ktorzy maja ten problem (uslyszalem od mechanika). Jezeli zaswieci Wam sie kontrolka a jestescie pewnie ze macie olej na dobrym opziomie to jechac jak najszybciej do kogos z VAG i przy zapalonej kontrolce sprawdzic logi. Podobno mozan cos odczytac ale glowy nie dam.
Pozdrawiam
Piotrek
-
no własnie ja tak próbowałem u siebie (mam vaga) zczytalem wszystkie błędy i nic nie wykazało !
może jakiś specjalista od vaga mógł by się wykazać jak zdjagnozowac ten komunikat na zegarach bądź sam czujnik
-
Ja mialem scenariusz nastepujacy. Bylem u mechanika kiedy kontrolke zgasilem otworzeniem maski.
Mechanik podpiol VAGa i stwierdzil ze bledow niema ale zasugerowal aby przyjechac kiedy kontrolka bedzie sie swiecic bo 'moze' wtedy cos sie odpisze. Nie mowil ze sie napewno odpisze. Blad jest parszywy bo przymnie dzwonil po innych mechanikach ktorzy mieli cos wiedziec wiecej o tym bledzie i kazdy mowil 2 rzeczy (zamek i filtr oleju). Zaden natomiast nie wspomnial o akumulatorze.
Wg mnie zacznij od akumulatora, nic to nie kosztuje a oszczedza czas i potencjalne pieniadze ktore zaplacisz za wymiane dobrych czesci lub czas pracy mechanika ktory problemu nie znajdzie.
Niewiem czy pociesze ale uslyszalem wychodzac z warsztatu jeszcze jeden tekst ze niektore auta tak maja i ze wtedy trzeba pilnowac poziomu oleju i otwierac maske aby kasowac kontrolke. Ale to akurat potraktowalem jako zart ze strony mechanika. Warsztat w ktorym bylem jest konkurancja dla ASO i chwalili sie ze robia wszystko.
-
Dzięki pjanet za wskazówkę z tym akumulatorem. Mi też wywala kontrolkę po kilku-kilkunastu kilometrach jazdy a olej mam zalany pod max. Gaśnie po kilkunastu sekundach od otworzenia maski ale potem znowu się zaświeca i tak w kółko. Nie chcę na darmo wymieniać czujnika.
Tak przy okazji, czy odłączenie klemy tylko od minusa spowoduje te same objawy co całkowite odłączenie akumulatora (rozregulowany zegar i ustawienia radia)?
-
hej,
umnie zdjecie klemy spowodowalo wyzerwanie zegarka (tylko) wszystko inne powrocilo do normy po 5min. Palily sie rozne kontroli ale jak auto ruszylo z miejsca wszystko zgaslo.
Powodzenia
Piotrek
-
gdybyscie chociaz troche czasem poszukali i poczytali to byscie wiedzieli ze to nie wina czujnika, pewnie nawet w tym temacie o tym jest..
komputer w ten sposob sygnalizuje koniecznosc wymiany oleju itd , a wlasciwie zajrzenia pod maske i skontrolowania itd itp
nie jestem fachowcem, nie wiem od czego to zalezy,jaka inspekcja jest wtedy ustawiona na kompie
jesli otworzymy maske auta i pojdzie sygnal ze zamek zostal otwarty to kontrolka gasnie na paredziesiat kilometrow
a mechanik ktory twierdzi ze niektore auta tak maja i trzeba czasem otwierac maske.. no brawo.. powiedz mechanikowi zeby sobie wygooglowal problem, niech sie dyletant douczy.
odlaczenie klemy nic nie da, predzej wykasowanie wszystkich serwisow i inspekcji vagiem
oczywiscie ze odpiecie spowoduje wyzerowanie zegarka i radia, no jak...jak wlozysz jeden kabel do kontaktu to ci radio gra albo zarowka swieci...
-
hej miro,
Dziwne bo ja olej mialem wymieniany 2 miesiace temu w ASO i cos mi sie niechce wierzyc ze po 3tys km na nowym oleju juz trzeba go wymieniac na nowy. No chyba ze w ASO nie wymienili mi oleju w co raczej nie wierze.
Z drugiej strony inny mechanik (ktory robi jedne z lepszych wirusow we Wrocku) sam w rozmowie zemna przyznaj ze mial Audi S3 ktore mialo taki sam problem i po wymianie zamka problem ustal. Na pytanie dlaczego, powiedzial ze niewie (a doswiadczony chyba jest) i zasugerowal ze on zalecal by wymiane zamka maski na nowy.
Musze napisac iz czytalem posty (nie tylko na tym forum) i chyba kazde auto z grupy VAGa mialo podobny przypadek. Na kazdym z forum byly rozne opinie i sposoby likwidacji.
Ja zaczolem od tego ktore mnie nic nie kosztuje i pomoglo. Jezeli ktos chce wymienic czujnik i zamek to koszta jego poniewaz mechanik mu tego zadarmo nie wymieni.
A co do akumulatora to jak pisalem, odlaczylem kleme i po zalozeniu powtornym radio (Audi Concert) gralo jak bylo ustawione a zegary byly wyzerowane. Nic innego nie zrobilem.
Niewiem gdzie przeczytalem ze odlaczenie klemy daje to ze komputer na nowo analizuje sygnaly z calego auta i to niby ma wyeliminowac ow blad.
Niby nic ale cos mi sie zdaje ze to moze byc poniekad prawda. kazdy wie jak Windows sie zachowuje jak sie go czasem przerestartuje :) Nie pisze ze to jest zle ale wole to anizeli placic za rzeczy ktore sa dobre.
Bede widziec sie ze znajomym z ASO ktory sprawdzal mi auto to podpytam go dokladnie czy mieli przypadki podobne i co radzili. Sek w tym ze w ASO za roboczo-godzine pracy mechanika chca 200pln i juz widze te rachunki jak im auto zostawie na diagnostyke (oni rece zacieraja ale Ja raczej nieszczegolnie).
Pomysl z kasowaniem bledow w komputerze tez jest jakism wyjsciem ale mialem sprawdzanego kompa VAGiem i nic nie wykryl. Umnie byl czysty.
Piotrek
-
o akumulatorze nie pisalem do Ciebie a kolegi dzonna, ktory pytal co sie stanie...
nie twierdze ze ci nie wymieniali oleju, bo auto przeciez tego nie wie.. niby jak..
zaczalbym od skasowania wszystkich mozliwych serwisow i inspekcji nie przyciskami na zegarach , a przez kabel , komputerem (VAG)
absolutnie nic nie pisalem o jakichkolwiek wymianach ,czegokolwiek
napisalem ze nie wiem, byc moze wiaze sie to z jakims trybem longlife, co z tego ze wymienisz olej fizycznie, jak zostaje jakies info w kompie
po odpieciu aku w 8p, wszystko wroci do normy bo radio masz po CAN, bierze kod z pamieci auta, a zegarek masz fis, wiec sciaga radiowo czas
ale widzisz, wszyscy mowia o zamku..
-
Bede musial chyba sie na jakas wodeczke umowic z tym jegomosciem z ASO :)
Problemu nie mam ale wole dowiedziec sie co ASO robi w takich przypadkach.
Ok Ok miro problem w tym ze watek byl do 8L a ja ze swoim 8P mieszam chyba wtym watku.
Zrobilo sie troche goraco w watku a Ja myslalem ze tej zimy bede marz :)
Piotrek
-
Miro, w porządku, rzeczywiście mogłem się domyślić co się stanie po odłączeniu jednego kabla. Otworzenie maski tak jak mówisz wygasza kontrolkę na jakiś czas. Spróbuję coś pomieszać z inspekcjami w VAGu, może pomoże.