Jak najbardziej zmien, twoj silnik ci podziekuje za dobre traktowanie. Po plukaniu i zalaniu nowym olejem sprawdzaj przez jakis czas stan oleju i nie wystrasz sie jakby ci na poczatku szybko ubylo z 0,5 litra, to normalne.
Printable View
Jak najbardziej zmien, twoj silnik ci podziekuje za dobre traktowanie. Po plukaniu i zalaniu nowym olejem sprawdzaj przez jakis czas stan oleju i nie wystrasz sie jakby ci na poczatku szybko ubylo z 0,5 litra, to normalne.
Quash, mi właśnie po zmianie na motula ubyło na początku trochę oleju, choć nie było to aż 0,5l . Dlaczego tak się dzieje, z Castrolem nigdy nie miałem takich problemów ?
Koledzy doradzcie . W moim autku zbli?a sie powoli wymiana oleju. Aktualnie mam zalany motul 6100 10W40 i chce przeskoczyc na x cess-a 8100 5W40. W sklepie gdzie kupowalem 6100 doradzili mi ze jak bede wymieniac na 8100 to zebym zakupil Motul Engine Clean , taki jak na tej aukcji: http://allegro.pl/lodz-motul-engine-...399428523.html. Stosowa? juz ktos ten ?rodek czyszcacy?
witam wszystkich ja tez mam male pytanie. przeczytalem caly temat i powiem, ze troszku mi sie pomieszalo, a wiec tak zbliza sie wymiana oleju i niewiem czy moge zrobic numer taki, zeby przejsc na z polsyntetyku na syntetyk. model to audi s3 8l 2001
aktualny olej: zaraz po kupnie wymiana na mobil 10w40 tak mi doradzano, ale wiem, ze byl inny zalewany domyslalm sie ze syntetyk
aktualny przebieg:108 tys.:D oczywiscie to nie prawda domyslam sie po stanie auta, ze jest duzo wiekszy
rocznik:2001
bieżące zużycie:o o dziwo nic nie wzial oleju tyle ile bylo na bagnecie tyle samo jest po 8 tysiach
styl jazdy procentowo: przewaznie jezdze spokojnie nieraz dla poprawy humoru przegonie auto
główne miejsca użytkowania: przewznie trasa
co zalane:mobil 10w40
co ile następuje wymiana:8 tys
jakie wymagania dla oleju:jak najlepszy do tego silnika
ilość pieniędzy:250zl
wycieki:brak jakichkolwiek wyciekow
ps jesli chodzi o stan silnka to jest raczej super ladnie rowno pracuje nic w nim nie sutka i puka wydech nie opkopcony i jak wspomnialem wyzej nie lyka oleju no a reszta samochodu juz nie jest w tak super stanie z tad domysly na duzo wiekszy przebieg. Olej nad jakim sie zastanawiam to motul x-lite 0W30 co o tym sadzicie???? Pytam sie o to czy moge przejsc z pol na synt. bo bylem u dwoch mechanikow i odradzali mi taki numer, wiec chce zobaczyc co wy mi tu poradzicie.Oczywiscie przed wymiana plukanie silnika Pozdrawiam
Lej motul 10w40 po co zmieniać. Ja mam audi z 2000r i przejechane 180 000 km
po to chce zmieniac bo podobno ten olej jest co podalem wczesniej bardzo dobry do tego rodzaju silnika i tak przemyslalem i chyba zrobie to najwyzej cos sie stanie
Ja śmigam na mobilu 10w40 i jest gitara przebieg 160 tys. zero ubytku na przedziale 10tys km:). Heh a mam znajomego który w ogóle się olejem nie przejmuje i jeździ już na nim ze 30tys:D dolał tylko 1L, który miał na dolewki przez ten czas....swoją droga ktoś kiedyś na forum pokazywał mercedesa z ponad 30 letnim stażem:) babka w ogóle nie wiedziała co to wymiana oleju:D
Maly666, ravers_19, zauważcie, że nosus ma jakby "ciutkę" inny silnik i wasze porady są trochę chybione.
Nosus, ja bym zaryzykował i zmienił. Sam po zakupie auta, poszedłem w syntetycznego Motula nie zastanawiając się co było wcześniej i już od 60kkm jest dobrze. Na pewno turbina będzie bardziej zadowolona z x-lite niż mobila 10w40.
Petertom uzywaj smialo bardzo dobrze co jakis czas przeczyscic silnik takim srodkiem.
Nosus wracaj na pelny syntetyk jak najbardziej, pisalem juz kilka razy ze przebieg samochodu nie ma znaczenia jesli chodzi o uzywany olej mozesz miec i milion kilometrow nalatane a jesli silnik zostal zaprojektowany pod olej syntetyczny to ma nawet przy tym milionie latac na syntetyku. X-lite jest fajnym olejem i bedzie ok mozesz sie tez zastanowic na x-cessem 5w40 ( tanszy a rownie dobry ), millersem 5w40xfs a w lecie jak lubisz ocniej i dluzej pogonic samochod to dobry 5w50 tez nie bedzie zlym pomyslem. Przed przejsciem z polsyntetyka na syntetyk zrob plukanie np. takim srodkiem jaki petertom wkleil.
Revers mozesz pogratulowac znajomemu jego "inteligencji" i znajomosci podstaw obslugi samochodu, to ze oleju nie ubywa nie ma znaczenia bo ten olej juz nie jest olejem tylko brudna woda albo glutem, zreszta szkoda pisac nawet na takie tematy. Babka niewiedziala co to wymiana oleju bo robiono to za nia w serwisie a druga sprawa ze nie bardzo jest sens porownywac stary niewisilony silnik diesla ktory przepali wszytsko co wlejesz ale zapewnia dynamike gorsza niz ciagnik rolniczy do wmiare nowej doladowanej jednostki benzynowej.
no to super dynks chlopaki zrobie tak jak pisalem