Audi a3 8l 96r 1.6 255tys zrobione 4 miesiące temu zrobimy remont.
Mam zamiar wlać MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40
Wlewac? Wszystko będzie dobrze nic się nie stanie?
Audi a3 8l 96r 1.6 255tys zrobione 4 miesiące temu zrobimy remont.
Mam zamiar wlać MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40
Wlewac? Wszystko będzie dobrze nic się nie stanie?
Hejka
Stoję przed wyborem oleju do Audi S3 2.0 TFSI (CDLA)
Producent w książce zaleca olej o normach 502-505, wiele osób poleca właśnie zalanie 5W40 i się zastanawiam...
Dotychczas lany był Valvoline Synpower Xtreme 5W30 o normach 505-507, Myślałem o Valvoline, Motul Specyfic i Penrite Enviro+ 5W40 (Ktoś na tym śmiga?)
Dzięki za opinie!
Witam, od tygodnia jestem posiadaczem AUDI A3 8P FL z 2011 roku, z silnikiem 2.0 TDI DPF, 140km.
Na aktualnym oleju mam zrobione przeszło 8 tys., a jako że auto nie miało wymienianego oleju 1,5 roku planuje zmienić go w tym miesiącu.
Wyczytałem, że olejem polecanym przez serwis jest "Castrol 5W30", ale aktualnie mam wlany jeszcze w Niemczech "Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30". Stąd moje zapytanie, czy kontynuować Shell, czy powrót do innego 5W30 jest możliwy i zdrowy dla silnika skoro tam był lany 0? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.
Cześć jaki olej zalać do a3 8p? Wcześniej był najprawdopodobniej Castrol 5w30 507.00, po remoncie(krzywa głowica, mógł źle dobrany olej pod dpf do tego się przyczynić?)
-a3 8p 2008r po lifcie(modelowo 2009)
-1.9 tdi BLS
-233.315km przebiegu
- olej zmieniany co 10.000km
-DPF
-brak dolewek oleju
-trasy 20% miasto, 80% trasa
Wypowiada się ktoś w tym temacie? Bo widzę, że ciężko liczyć na pomoc.
Może i jest polecany przez serwis tylko olej lany przez ich serwis jest zupełnie innym lejem niż kupiony przez nas w sklepie jeżeli chodzi o jakość. Poza tym często serwis zalewa serię Professional a ta jest dużo droższa. Zmiana na 5W30 silnikowi nie zaszkodzi i taki też możesz zalewać. Byle miał normę 504/507. Ale jeżeli chodzi o marki to minimum Motul, pozniej Liquy Moly i Millers. Co wybierzesz Twoja decyzja :)
Jak wyżej.
Lej Motul Specific 504.00 - 507.00 5W30 5L (DPF)
Polecam od Marcina, ceny konkurencyjne, obsługa na mega wysokim poziomie no i gwarancja pewnego źródła
http://pro-choice.pl/specific-50400-...-dpf-p-25.html
Zakupiłem auto, które też jeździło u naszych zachodnich sąsiadów, miałem lany ten sam olej. Po poradach Marcina z ProChoice przerzuciłem się na Motul 5W30 i powiem Ci szczerze ... auto na pewno zaczęło ciszej pracować (może na to też miała wpływ płukanka) mimo wszystko zmiana na plus.
Również polecę tego motula zmieniam już od 3 lat na specifica 5w30 504/507
Podobna sytuacja z moim a3 na zachodzie lany w aso shell helix w polsce w aso zalewali castrolem slx profesional od tamtej pory sam wymieniam. Na motulu mogę również potwierdzić, że silnik ciszej chodzi.
Pacjent audi a3 8p sportach 2.0 FSI 2005r.
Przebieg 220tyś. Do tej pory zalewamy castrolem Edge 5w30 użytkowanie mieszane więcej na miejscu jak w trasy co polecacie zalać?
Stałem się posiadaczem A3 z 2007, nie mam pojęcia co było lane wcześniej
8P 2007r
2.0 TDI BMN 170KM
prawie 180k przebiegu
DPF
Coś takiego się nada? https://www.ceneo.pl/26703362;0280-0...b=click_scroll
Ten jest 5w40 jeśli nie masz niepokojących ubytków oleju (nie mówie o wyciekach) jednym słowem silnik nie bierze oleju to ja bym wlał 5w30.
Auto jest w moich rekach od niespełna 2 tyg. ciężko stwierdzić ubytki
No i Dziękować Panowie :)
Ten: https://www.ceneo.pl/9189567;0280-0.htm
czy ten: https://www.ceneo.pl/44365687
-Auto: Audi A3
-Rocznik: 2012
-Poj: 1395 ccm
-Moc: 125 KM
-Przebieg: 81 000 km
-Poprzedni: Mobil 1 5W30 (tylko tyle wiadomo)
-Bieżące zużycie - nie zauważyłem nic niepokojącego
-DPF - chyba nie bo benzyna
-Budżet - nie istotny, w ramach normalności
-VIN: WAUZZZ8P3DA023613
Myślałem nad: MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 5L 4+1 DPF
I Ile tego oleju trzeba zalać?
Audi a3 8p 2008r
1.9 tdi BLS
dpf
Wiem że 5w30 504/507 ale powiedzcie mi ile tego oleju wchodzi? Na stronie piszą różnie 3,8 albo 4,5 ?
Witam,proszę o polecenie jakiegoś oleju 10 w 40 do LPG,auto ma przejechane 180 tyś,silnik 1.6 BFQ,chciałbym olej z wyższej półki,z góry dziękuje i pozdrawiam.
Siemka
Szukam oleju do swojej nowej dziewczyny:
-Audi A3 8P - import z USA (jeżeli to ma znaczenie)
-rocznik 2009
-pojemnosc 2000 ccm
-moc 200 KM (Quattro)
-przebieg 125 000 km
-nie mam informacji o poprzednim oleju
-bieżące zużycie oleju brak, kilka dni dopiero w garażu
-budżet, półka cenowa - najwyższa lub prawie najwyższa z seryjnych (mam nadzieję) :) do 150za litr mogę dać :) raz na rok
Dzięki z góry za poradę.
może ktoś coś doradzić ? na forum sprawdziłem ranking, wygrywają 5W40 i 5W30 nie ma natomiast to korelacji z silnikami więc taka ankieta jest super ale nie do konca...
dziękuję
Witam mam mały problem Posiadam Audi a3 8l 1.8T 150KM (AUM) przejechane 230 000km Auto ze Szwajcarii rocznik 2003
Zakupione 2 miesiące temu około miesiąca temu wymieniony olej + filtry , rozrząd.
Mechanik zalał Mobile Super S 10W-40
Silnik suchy bez wycieków, nie kopcie i , ogólna kondycja dobra, ale dziś zaświecił się stan oleju na Fisie na żółtko więc stają gaszę auto sprawdzam stan i tam poniżej minimum.
Nie wiem co było wcześniej zalane.
Moja prośba co teraz nie jeżdżę dużo średnio 150km tygodniowo i nie szaleje upalam itp
Czy może zmienić na lepszy olej ?
Jestem w kropce, bo nie chcę uszkodzić silnika
Cały czas czytam i może by warto teraz wymienić na 5W-40 motula ?
Co doradzicie czy po prostu mobile jest słabym olejem ?
Kolor oleju na bagnecie piękny żółty.
Puki co doleję Mobila do max i i obserwacja, czy skoro tak dużo pali 10W-40 to czym prędzej zmieniać?
POZDRAWIAM
Witam na wstępie dziękuje za pomoc związany z moim problemem.
Czytałem wcześniej założony temat odnośnie olejów silnikowych, ale nie znalazłem takiego przypadku jaki ja posiadam :/
Jeżdżę moim autkiem po Norwegii gdzie jest pełno ograniczeń prędkości - max 100 km/h i warunki temperaturowe są jak w Polsce :)
Moje pytanie tyczy jaki olej należny zalać do silnika aby dobrze smarowal czesci w silniku - 1.9 tdi 105 km 260 000 km przejechane, rocznik 2006 audi A3
Serdecznie dziękuje za pomoc :)
A3 2.0 TDI 140KM BKD.
Auto cały czas jeździło na 5W30 z ASO, potem ja lałem Motula Specific 5W30, ale ostatnie dwie wymiany (30tys. km.) wlewałem Motula Specific 5W40. Czy mogę teraz bez żadnego problemu wlać z powrotem Specifica 5W30?
Możesz, tylko jeżeli masz DPFa to teoretycznie nie powinienes zalewac tego 5w40 :thumbright:
Możesz chodź nie wiem po co skoro 5w-40 jest lepszy dla diesla. 5w-30 jest stosowany ze względu na ekologię, więc w dieslu bez dpfa nie ma sensu go stosować.
Zakładając ,że 99% BKD nie ma dpf to pewnie wojt nie zależy do tego 1% :D
Audi A3 8P 2.0 TDI CR 170 km +chip oznaczenie silnika Cbbb. Jako że jestem nowym użytkownikiem tego pojazdu nie wiem jaki wcześniej był lany olej. Co byście polecili? Motul Castrol mobil?
Witam, mam pytanie odnośnie oleju do motoru 1.6BSE 102km z LPG, dużo czytałem na ten temat ale nie ma nigdzie konkretnej odpowiedzi, wyczytałem że najlepszy będzie Motul 8100 X-cess 5W40 do tego motoru z lpg, ponieważ auto z lpg wymaga lepszego smarowania i odprowadzania ciepła. A wy jak uważacie ?
bzdura, spokojnie można lać 5W40 505.01 ACEA C3 z wymianą co 15 tys km lub 1 rok w zależności co nastąpi prędzej, 507.00 z obniżoną zawartością siarki, popiołów itp... w przypadku stosowania interwału long life ale mam nadzieję, że nikt rozsądny do tego się nie stosuje
im więcej siarki i popiołów tym lepsze smarowanie :D nie słuchajcie ekoterrorystów
Witam, co zalać do a3 8p 2.0FSI? Ponoć wcześniej zalany był Castrolem 5w30, przebieg 130k, nie wiem czy oleju ubywa bo dopiero kupiłem. Przebiegi raczej małe, nie katuję auta, raz na rok jakaś dłuższa trasa. Cena nie gra roli.
motul x-max 0W40 wlej.
Witam jaki olej do
Audi A3 8P BGU
-rocznik 2004
-pojemnosc 1600 ccm*
-moc 102 KM*
-przebieg 265675km
-poprzedni olej według etykietki pod maską to Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W30 w książce tylko zaznaczone że service Long Life
-bieżące zużycie oleju nie wiem dopiero kupiłem autko
Przebieg rocznie około 10k głównie krótkie trasy miasto czasami dłuższe.
zmienić na 5W40 i wymiana co max 15 tyś km, jak będziesz robił 10k to też ok.
POzdrówki
Marcin
Polecam Castrol Magnatec 5w40 :)
Proszę o radę audi a3 8p 2006 rok 1.9 105km BLS bez dpf jaki polecacie najlepszy olej przebieg 210tysiecy kilometrów?? (samochód ściągnięty z niemiec nie ma nigdzie informacji jaki wcześniej był lany olej ;(
jaki najlepszy bez dpf polecacie w tym modelu olej silnikowy i jaki olej z dpf bo gosc sprzedajacy mowil ze nie ma dpf a mechanik moj jutro da mi znac jak sprawdzi czy jest czy nie ma dpf i chce wiedziowiec jaki olej najlepszy z dpf lub bez Czekam na odp
śmiało motul specific 505.01 5W40
Cześć,
-Audi A3 8P Sportback BLS
-rocznik 2009
-pojemnosc 1900 ccm ,
-moc 105 KM
-przebieg 300 km
-poprzedni olej przez jakieś 3 lata TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE 5W30 5L 504.00 507.00
-bieżące zużycie oleju- dokładnie nie powiem ale chyba naprawdę ledwo co ubywa
-DPF jest
-budżet, półka cenowa- rozsądnie
modyfikacje silnika/systemu zasilania paliwem: żadne
zużycie oleju na 1000 km: Nie wiem
jak i gdzie użytkujesz auto: 95% trasy
czego oczekujesz od oleju: aby speniał swoją rolę najlepiej i zapewnił autku najdłuższe życie
Proszę o poradę, pamiętam, że te kilka lat temu gdzieś wyczytałem, że ten olej jest mega ale w sądzie to na forum jedynie 2 użytkowników leje Totala :P najlepiej wypada Motul i faktycznie nawet w sklepie w którym kupuję ten total ma 2 opinie a MOTUL 8100 X-clean FE 5W30 (bo taki na stronie motula mi wybrało) ma bodajże setki opinii.
Będę lada moment wymieniał ale mam jeszcze 2,5 L TOTALA więc dokupię sobie 2L takiego samego i jeszcze go zaleje ale następną wymianę chyba tego Motula poleje bo wszędzie go tu polecają..
Jeszcze jedno pytanie- otóż doczytałem , że ludzie do takiego samego lecą 5W40 , przy czym ja od zawsze lałem 5W30.. Proszę, niech ktoś mi wytłumaczy bo siedzę na tym necie już od 1,5 tygodnia z tymi olejami i co chwile jest jakiś mind fuck, że normy 504.00/507.00 a nie 502.00/505.01.. Poratujcie mnie bo to jedyna rzecz jaka mnie męczy :)
Panowie, do a3 2.0 TDI BKD lepiej zalać VALVOLINE SYNPOWER MST C3 5W40 czy VALVOLINE ALL-CLIMATE 5W40 DIESEL C3? A co sądzicie o oleju ENEOS PREMIUM HYPER 5W40 C3? Zastanawiam się jeszcze nad Mobilem? A może coś innego polecacie?
Hej. Szukam odpowiedniego oleju do mojego samochodu.
Audi A3 2.0 tfsi axx 2004r
Kupiłem go rok temu i nie wiem jakim był olejem zalany. Przebieg 225tyś.
Przed wymianą oleju (jakiś miesiąc po zakupie w marcu) brał około 0.5l na 1tyś km ale turbina przepuszczała i była mała nieszczelność przy filtrze oleju. Turbo wymienione, filtr szczelny, zalany olej Shell av-l 0w30 504.00.
Od wymiany dolałem około 1L i przejechałem około 8tyś km.
Rocznie robię około 10-12tyś km i lada moment planuję kolejną wymianę oleju.
Silnik nie ma lekko bo dojeżdżam do pracy 4 x w tygodniu po 10km i czasami robię wypady na tor. Dalej planuję jeździć podobnie z tym że chcę podnieść moc jeszcze w tym roku.
Poszukuję oleju który zabezpieczyłby mi silnik przy pałowaniu i nie męczył go w zimie. Czy obecny Shell AV-L 0w30 504.00 będzie ok czy coś innego będzie lepsze? Czy koniecznie powinienem do tego silnika lać olej o spec vw 504.00 przy wymianach co rok?
aczy teefesi dwa zero
Witam
Audi a3 1.9 tdi 105km BLS
przebieg 258 tyś
chip na 135 KM
DPF i EGR aktywny
brak zużycia oleju
poprzednio zalany castrol Edge 5w30 od fabryki
auto stoi w ciepłym garażu
jazda głównie po mieście, krótkie odcinki
W sumie zdecydowałem się na motul, ale nie jestem pewien którą wersję, może ktoś coś doradzi. Autem jeżdżę ostatnio tylko po mieście i krótkie odcinki, chcę aby wszystko było ok. z silnikiem, co do budżetu to tak rozsądnie. Wymieniam oleju zawsze co 10 tyś lub raz w roku.
Witam,
Wymieniam pierwszy raz olej i nie wiem ile kupić 4l czy 5l . Ile dokładnie potrzeba oleju?
proszę o poradę w doborze oleju, dotychczas olej wymieniany a ASO (chyba Castrol LongLife co 30.000km)
-Audi A3 quattro
-rocznik 2014
-pojemność 1.8
-moc 180 KM
-przebieg 140.000
-LonGLife ASO prawd Castrol edge 5w-30
-brak zużycia oleju
-dpf brak
-budżet nastawiony na olej dobrej jakości
dziękuję
Witam
Audi a3 1.6 mpi 102km BSE 2008r
przebieg 174 tyś
brak zużycia oleju
Obecny olej AVIA Synth 5W/30 longlife III (z wlepy wynikia że zalany równy rok temu / jakieś 10k km)
4l wystarczą czy 5l trzeba?
Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem:
Audi A3 8P
1.9 TDI 105km
kod silnika: BLS
Rok produkcji: 2006
Przebieg: 255 tyś.
Chcę ruszyć na wymianę oleju. Samochód był sprowadzony z Belgii i pod maską nie mam żadnej karteczki z informacją o oleju. Znalazłem jedynie w książce serwisowej coś takiego: "Olie: 505.01".
Z tego co znalazłem to w silnikach BLS był DPF, a olej z normą 505.01 leje się do silnika bez DPF?
Czy można jakoś sprawdzić w książce serwisowej lub jakiejś nalepce czy samochód posiada DPF?
Rozumiem, sprawdzę jutro jakie jest oznaczenie i gdyby się okazało że filtr 'teoretycznie' jest, to podjadę do mechanika żeby sprawdził czy filtr czasem nie został usunięty.
A wracając do głównego wątku. Bez DPF trzeba lać olej 505.01 a z DPF 507.00?
Gdzieś też w czeluściach internetu czytałem że powyżej 200 tyś. przebiegu lać olej pół syntetyk, to prawda?
Wydawało mi się, że olej do mojego modelu powinien być w miarę standardowy, ale sam Motul ma kilka, jak nie więcej rodzajów do mojego auta.
Próbowałem poszukać gotowej odpowiedzi w tym wątku, ale może przegapiłem, chętnie więc dowiem się jaki olej jest polecany do:
-Audi A3
-rocznik 2015
-pojemność 1.4 TFSI CoD (CZEA)
-moc 150 KM
-przebieg 38 000 km
-nie mam informacji o poprzednim oleju (wymiany w ASO)
-bieżące zużycie oleju - jeszcze nie wiem, dopiero kupiłem auto
Wyświetla mi się*niski poziom olej silnikowego, jaki należy dolać? Nie wiem jaki był dotychczas.