Zgadza sie, dieselaudia3 zmien mechanika z tym wielkim doświadczeniem :p bo Cie w jajo robi :)
Printable View
Zgadza sie, dieselaudia3 zmien mechanika z tym wielkim doświadczeniem :p bo Cie w jajo robi :)
za twoja podpowiedzią lecę podpiąć auto pod komp. Dam znać jakie były wyniki :)
Cóż, mechanik jest moim dobrym znajomym i jest to szanowany starszy facet w mieście, i zawsze prowadzę auta do niego.
On pracował już w zawodzie jak polonez to był samochód jutra... :) Mechanikiem to jest ze 30 lat jak nie lepiej
---------- Post dodany 30-03-12 o 23:59 ----------
To czujników odpowiedzialnych za temperaturę silnika jest kilka ?!
---------- Post dodany 31-03-12 o 00:06 ----------
Od razu się zapytam, jaką rezystancję powinien mieć sprawny czujnik i na których pinach ją mierzyć ?
Inhoss już ci odpowiedział co do ilości czujników w twoim silniku,jeśli chodzi o rezystancję to sprawdzasz ją pomiędzy pinem 1 i 3, na zimnym silniku będzie się ona wahała w granicach 3,3koma-4,4koma natomiast na rozgrzanym czyli 90st. około 200 d0 270 omów.
Naprowadzicie mnie gdzie on jest ?
Mam nadzieję, że nie trzeba spuszczać płynu chłodzącego żeby się do niego dostać...
miesiąc temu kumplowi wymieniałem g62, padł w nim czujnik ten co podaje info do ecu, podpiąłem vaga i okazało się że przy rozgrzanym silniku czujnik podawał temperaturę -35C natomiast na liczniku pokazywał prawidłowe 90C, hehe g62 chyba żył zimą jeszcze :) W ASV czujnik był po prawej stronie przy bloku z tyłu w takim rozdzielaczu z przewodami płynu chłodzącego, wyjmuję się go na zawleczkę, poszukaj czujnika koloru zielonego, podczas wymiany płynu uciekło troszkę, szybko wyjąć trzeba i włożyć tak aby za dużo nie uciekło, ja tak zrobiłem i potem do układu dolaliśmy niecały 1L płynu, czujnik max 50zł będzie kosztował, zależy gdzie kupisz,
dieselaudia3 luknij na post 634 w tym temacie , bedziesz wiedział gdzie jest ten czujnik.
Czujnik wcale nie musi być zielony , może być niebieski a nawet czarny.
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na ten czujnik w 1.9TDI 90KM z 2000r ?
Bo nie mogę znaleźć, wygląda to tak jakby przy wtyczce nie łączyło...
Bo przykładowo jade autem 10km, wskazówka cały czas jest na 60 stopniach, i w jednej chwili praktycznie rośnie w oczach do 90.
Dzięki jutro będę szukał.
Moja sytuacja : nie mogłem dogrzać mojego diesla. Temperatura ładnie rosła ale oscylowała w temperaturach 70-80stopni, jak złapał 90 o święta to zaraz spadało.
Pojechałem do mechanika żeby to zbadał. Jak odbierałem auto to go nie było.
Wracam do domu po przejechaniu kilku km miałem 90 stopni które się trzymały.
Na drugi dzień jadę do mechanika że się zapytać ile płace za termostat a ten mówił że nie wymieniał bo jest dobry
(wskazówka jak nigdy była na 60 stopniach aż pod koniec trasy zaczęła rosnąć temperatura do 80 stopni).
I teraz wygląda to jakby mechanik coś zruszył bo albo jest 90 albo 60 i rośnie w oczach po przejechaniu drogi (nie rośnie równomiernie)
Termostat faktycznie jest chyba sprawny, bo dolny wąż jest zimny.
Myślę, że coś nie łączy przy czujniku, bo sam czujnik jakby był uszkodzony to podawałby chyba cały czas złą temp.
Skoro autko było u mechanika to pewnie podłączał kompa wiec zapytaj o błąd czujnika.
U Ciebie stawiam na walniety czujnik.
Auto nie było podłączane pod komputer.
Od razu się zapytam jakiej marki czujnik polecacie ? Czy dzwonić do Skody ?
---------- Post dodany 04-04-12 o 23:08 ----------
Zechcę odszukać ten czujnik, zmierzyć mu rezystancję i ewentualnie podociskać złącze.
kolego ja walczyłem z niedogrzanym silniekiem dlugo, 4 termostaty i 3czujniki temp., ciagle niedogrzany 80st. podczas hamowania spadała temp.-moj wniosek termostat. wymieniłem i to samo, wkurzyłem się i kupiłem czujnik, i jak ręką odjął... wahania temperatury też może powodować czujnik, czego ja nie byłem swiadomy. Wymień czujnik i problem z głowy. Zwłaszcza że na postoju mi też łapał 90st. Czujnik powoduje wahania wskazań, ja miałem tak zaraz po zakupie albo 60 albo 90.
Tym bardziej ze temp. na zegarach idzie szybko w góre - typowy objaw uszkodzonego czujnika lub przerwa w wiązce elektrycznej.
Najlepiej VAGiem jeszcze sprawdzić jaką temp. czujnik wysyła na sterownik silnika i dodatkowo zrobić test licznika (wskazania).
cabanmat bedziesz kupował czujnik to podaj info o silniku ( AGR, numer) to Ci dadzą odpowiedni. Nie kupuj tanich zamienników.
U mnie jak jadę jest 60* a jak stoję to wchodzi powoli na 90*, VAG blędu czujnika nie wykrywa :/ Wentylator włącza się przy licznikowych lekko ponad 90*. Na pierwszy ogień wymienię termostat.
Ile kolega płacił za podłączenie pod VAG'a ?
Kolego petertom, to gdzie proponujesz kupić najtaniej kupno oryginalnego czujnika ?
Jak podam VIN to dadzą mi odpowiedni czujnik ?
Jeżeli na wiązce jest gdzieś przerwa to jest do duży koszt w naprawie ?
Mile widziane wystawianie faktur VAT.
Też mi to wygląda na czujnik albo jakby coś nie łączyło, bo termostat sprawdzałem ja, i mechanik oddzielnie i na 99% jest dobry.
W Skodzie kupisz , podasz VIN i Ci dobiorą.
niedawno przesta?y mi si? za??cza? wentylatory, temp dochodzi?a nawet do 100 stopni. Sprawdzi?em bezpieczniki i okaza?o si? ?e ten od wentylator?w jest przepalony nr 164 na rysunku w po?cie http://www.a3-club.net/forum/showthr...-bezpiecznikow. Nigdzie nie widzia?em takich bezpiecznik?w. Gdzie je mo?na kupi?? jest og?lnie jaki? problem, czy tylko mi si? one jako? nie rzuci?y w oczy?
EDIT
Chodzi mi o co? podobnego do tego, ale to chyba nie to http://moto.allegro.pl/bezpiecznik-b...216192742.html
Musze zerkn?? ale chyba kupowa?em taki jak w tej aukcji (40A) :http://allegro.pl/bezpiecznik-samoch...230451754.html
Szukałem identycznych jak ori, czyli takich cienkich, ale wszędzie są takie jak pokazałeś. Zorientuj się jakie masz, bo zastanawia mnie czy taki bezpiecznik tam wejdzie...
U mnie taki jak pokazał kolega petertom nie wszedł. Takiego taśmowego jak pokazałeś też nie włożysz. Ja byłem zmuszony kupić w ASO. Ceny już nie pamiętam. W elektrycznym samochodowym też raczej powinieneś dostać
Koledzy\koleżanki u mnie climatronik na kanale 49 pokazuje temp. płynu ok. 60*, licznik też 60*(podczas jazdy, podczas postoju dochodzi do 90* i załącza się wentylator) a kanał 51 czyli blok silnika ok. 85-90*. Kto mi podpowie czy to wina termostatu czy czujnika temperatury?? :/
Ja bym prosił numer czujnika w silniku 1.9TDI 90KM z 2000r.
Przed chwilą dzwoniłem do ASO Audi i cennik :
Czujnik temperatury zielony 4-pionowy : 120zł + oringi 3 zł.
A numer dla silnika 1.9TDI 90KM ALH : 0-59-919-501-A
Dzwoniłem do Skody nie nie mogłem się dogadać, zna ktoś numer do Skody na części ? Mi podali 533-26-62 i mówi mi nie ma takiego numeru
Czy chodzi o ten czujnik, który w ASO mówili, że jest w termostacie ? :
http://cdn100.iofferphoto.com/img/it...8/736/d7bn.jpg
Teraz to wskazówka cały czas leży na 60 stopniach...
Odwiedziłem IC ale nie ma ceny za ten czujnik, pomóżcie...
Jak pójdę do pobliskiego sklepu i podam numer 0-59-919-501-A, to facet zamówi oryginalny czy zamiennik ?
Jest dużo firm, którą wybrać ?
widzę że nie rozumiesz..
na stronie IC nie ma ceny fakt ale w sklepie jest!
jak w zwykłym sklepie podasz taki numer to albo wezmą z serwisu + marża dla siebie, albo kupią w IC + marża albo zamówią tanią podróbe i zapłacisz jej 3krotność
Tutaj nikt Ci nie poleci zamiennika ponieważ są one G warte ale jak chcesz po tygodniu ubolewać że czujnik dał d**y to sobie kup - na allegro są już od 20zł bodajże.
Oryginalny ze znaczkiem VW/AUDI ew możliwe że Beru robi te ori czujniki ale tego pewny nie jestem
Na IC tez ceny zaczynaja sie ceny od 28 zl, wiec nie wiem jaka marke kupic... vernet ?
Panowie otóż już od tygodnia borykam sie z dziwnymi skokami temperatury silnika. Podczas pierwszego podłączenia kompa, temperatura pokazywała podczas spokojnej jazdy jak i postoju jakieś 78 stopni C przy depnięciu na odcinku około 500m do kilometra wskakiwała na kompie do 98 stopni C (termostat cały czas pokazywał 90 ) postanowiłem wymienić wentylator który jak sie okazało nie działał, wymieniłem płyn chłodzący na G12 oraz wymieniłem czujnik temperatury cieczy. Dziś znowu podłączyliśmy audi pod kompa i na runde. Na postoju i podczas wolnej jazdy pokazywało 90 stopni C ale podczas depnięcia na takim samym odcinku temperatura podskoczyła do 105 stopni C . ;/ Po czym natrafiliśmy na lekki korek i znowu temperatura spadła do tych 90. Wszystko to w ciągu jakichś 30sekund po tym jak było te 105 stopni C. Co to może być?? Stawialismy na ten czujnik temperatury ale nic nie dało
Witam.
Przejrzałem zgrubsza temat i nie znalazłem rozwiązanie mojego problemu.
Mianowice wskaźnik temperatury po przejechaniu ok 10 km wskakuzje minimalnie mniej niz 90 st, a na climatronicu na kanale 49 mam 77 78 maksymalnie,
Silnik 1,9 ASZ. Czy coś jest nie tak czy climatronic ma taki zakres niedokładności?
Prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik G2/G62 ale dla pewności jak masz dostęp do vaga spawdź sobie wartości jakie wskazuje temp. w silniku grupa 07 i zegary grupa 03,pomiaru dokonaj tych grup zarówno na imnym silniku jak i rozgrzanym.
Witam
Kupiłem czujnik za 61 zł, tylko jest on chyba zły bo jest dwu-pinowy !!!
Zaznaczę, że mam diesla 1.9TDI 90KM ALH z 2000r !
Jego numer :
1.840.074
Czujnik do kontroli obl MADE IN ITALY
LUCAS
SNB 604 (I)
SEAT
191 919 369 A
SKODA
191 919 369 A
AUDI
A3 1.6 01/96
A3 1.8 01/96
A3 1.8 quattro
A3 1.8 T 01/96
A3 1.8 T quattro
http://img833.imageshack.us/img833/550/20120417023.jpg
http://img225.imageshack.us/img225/1407/20120417024.jpg
http://img28.imageshack.us/img28/3288/20120417025.jpg
---------- Post dodany 17-04-12 o 20:26 ----------
Tutaj link do strony sklepu który oferuje podobny czujnik :
http://www.autosklep-car-man.pl/produkt-17355.html
To nie jest czujnik temperatury płynu chłodzącego!
Nie wiem czy ty czytać nie umiesz czy co..i ile ty masz lat.. Ciągle zakładasz nowe tematy albo zadajesz pytania na które padła kilkakrotnie odpowiedz na forum
Napiszę po raz n-ty symbol czujnika: 059 919 501 A
Diselaudia3 no niestety to nie taki czujnik akurat ty zakupiłeś przełacznk termiczny F14 do wentylatorów i dotego przepłaciłeś (w AS0 53zł i masz ori),kup sobie czteropinowy z takim numerem jak ci napisał panus1 i jego kolor jest zielony (w ASO koło100 zł-ale możesz zapytać).
Pytalem, 123 zl.
Jestem po wymianie czunika temperatury wody.
Stary czujnik był uszkodzony (oryginalny Audi) (na 1 i 3 pinie ma 800 omów na zimnym), teraz wszystko ładnie wskazuje, lecz silnik dalej nie trzyma 90 stopni.
Jak jadę, to złapie 90 stopni, i zmaleje do 80, znowu złapie do 90 stopni i zmaleje do 80 stopni.
Elektryk który wymieniał mi czujnik mówił że można jeszcze podmienić termostat, ale kazał jeździć tak jak jest...
Czy uszkodzony czujnik g26 mogl wplywac na wieksze spalanie auta ?
mogl wplynac na spalanie.
walniety termostat tez bedzie mial
Spróbować jeszcze wymienić termostat ?
Temperatura tak jak wcześniej pisałem : złapie 90 stopni i zmaleje do 80 i tak w kółko (podczas jazdy).
Mechanik i elektryk u których byłem mówili żeby na tym jeździć...
wymien
to koszt ~20/25 zl ( wahler ) i bedziesz mial spokoj
Gdzie w sieci najlepiej kupić termostat BEHR'a ?
Pytałem dzisiaj na mieście to nikt nie miał...
Witam wszystkich.
Mam problem ze wskazaniami zegarów, konkretnie chodzi o wskazanie temperatury czynnika chłodniczego i poziomu paliwa.
Wskaźnik temperatury po przekręceniu kluczyka, pomimo ze silnik jest całkowicie zimny, od razu wskakuje na wartość około 72 - 73 stopni. Podczas pracy silnika, gdy ten się nagrzewa, wskaźnik stoi cały czas na tej samej pozycji i tak jest cały czas. Raz na jakiś czas, średnio co 10 uruchomienie silnika na Fisie w liczniku pokazuje się czerwone ostrzeżenie, połączone z trzema głośnymi piknięciami, ze silnik się przegrzewa. Wskazówka od temperatury na zegarach zachowuje się wtedy rożnie, raz skacze na koniec skali, a innym razem stoi dalej na swojej wartości początkowej, czyli na około 72 stopniach. Zauważyłem tez, ze nawet po wyjęciu kluczyków ze stacyjki, czyli po całkowitym wyłączeniu zapłonu, wskazówka od feralnego wskaźnika temperatury nie opada tak nisko jak wskazówka od poziomu paliwa, tylko staje mniej więcej tuż przed 60 stopniami. Wskazówka od poziomu paliwa kładzie się znacznie niżej. Dopiero po odłączeniu akumulatora wskazówka od poziomu temperatury kładzie się tak nisko, jak ta od paliwa.
Dodam, ze wymieniłem już czujnik temperatury cieczy, znajdujący się w trójniku przy silniku (ten zielony, cztero piniowy). Sprawdziłem tez zasilanie na kostce, na jednym z pinów jest 5V.
Na 51 kodzie klimatronika, temperatura po odpaleniu silnika wędruje równo do góry i staje na wartości 75 stopni.
Oczywiście po mimo ostrzeżeń Fisa, silnik wcale się nie przegrzewa i z układem chłodzenia raczej wszytko jest ok, jednak nie zaobserwowałem żeby włączaly się wentylatory, ale to chyba dlatego ze temperatura nie skoczyła na tak wysoką wartość.
Tyle jeżeli chodzi o temperaturę. Druga sprawą jest znajdujący się obok wskaźnik poziomu paliwa. Ten pokazuje cały czas zerowy stan paliwa i cały czas na Fisie pokazuje się kontrolka rezerwy.
Proszę wszystkich o pomoc.
Jestem świerzym posiadaczem A3, mam je od jakiegoś tygodnia i kopiłem je już z takimi usterkami, które to bardzo utrudniają życie.
Jeszcze raz proszę o pomoc i serdecznie wszystkich pozdrawiam
Fubu
Czy ktoś na jakimś sieciowym zdjęciu mógłby pokazać, który wąż ma być zimny od chłodnicy gdy jego temperatura to np. 80 stopni.
DO FUBU!!
słuchaj miałem to samo musiałem oddac licznik do firmy zajmującej sie naprawą liczników, tak samo nalałem paliwa do połowy baku a tu rezerwa się świeci i po chwili wskazuje normalnie a później znów zero paliwa, temperatura tez tak skakała naprawa około 300zł. Temperatura jesli się nie myle silnika jest na 49 kanale a na 51 jest wartość stała 75. :-)
Witam potrzebuj? szybkiej pomocy,czy ten czujnik bedzie pasowa? do mnie? http://allegro.pl/czujnik-temperatur...286670832.html ??
Sprawdz numery w swoim...ale chyba nie. I coś tani jak na oryginalny nowy