ta pomarańczowa jest za słaba; w showcarshine'ie jest żółta
ja chwalę sobie też glinkę firmy Gyeon, a wcześniej używałem Bilt Hamber (biała) i ta też była ok
Printable View
ta pomarańczowa jest za słaba; w showcarshine'ie jest żółta
ja chwalę sobie też glinkę firmy Gyeon, a wcześniej używałem Bilt Hamber (biała) i ta też była ok
Siema chłopaki.. A co sądzicie o tym wosku do ciemnych lakierów?
http://www.detailer.pl/sklep/woski-i...-wax-blue.html
panowie a teraz z innej beczki. aplikatory do nakładania wosku glazów itd można myc po skończonej pracy normalnie w wodzie? czy są jakieś specjalne sposoby żeby były na dłużej? :)
i drugie pytanko, wiem ze troche amatorskie ale skądś trzeba tą wiedze zdobyc ;)
wczoraj po okolo 7 h pracy nad autkiem (szampon,glinka,glaze,wosk) dzisiaj spadl deszcz, wosk łądnie kropelkuje wode, ale co kiedy wyjdzie potem slonce? bez wosku zostały by plamki a jak to wyglada po nalozeniu wosku?
czy była wystarczająco ciepła/wygrzana, a więc i miękka ?
inna opcja: za dużo szamponu; ja bym spróbował też z jakimś QD
może glinka stara / źle przechowywana ? nigdy z żadną tak nie miałem, najwyżej się rozwarstwiały (VP Yellow przy zbyt ciepłej wodzie) ale nigdy nie było z tego grudek :P
spróbuj to zgłosić do sklepu w którym kupiłeś
Kolega lakiernik po ostatniej rozmowie o detailingu zaczerpniętym z tego forum poprosił mnie o zapytanie was o jakąś dobrą pastę polerską.
system od 3M (tzw. korki, żółty, zielony, niebieski) albo Menzerna (np. 400, 2000, 4000)
Witam.
Czyściłem dzisiaj felgi. Chciałem je wyczyścić od środka ale niestety nie szło. Czyściciłem SNB Jetin S w 1:2 http://img.tapatalk.com/d/14/05/10/ega4ytes.jpg
Jaki środek polecacie do wyczyszczenia tych zabrudzeń?
Czy Shiny Garage Red Devil HD sobie z tym poradzi?
+ jakie czarnidło/dressing wybrać?
Chciałbym się zmieścić tak do 100 zł przy kupnie obu środków ;)
Z góry wielkie dzięki!
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk.
Za samo dobre czernidło Meguiars musisz zapłacić 70zł.. Lub ewentualnie TurtleWax który osobiście polecam :)
Chodzi mi bardziej o APC mocne, bo chciałbym domyć środek felgi, który jest cały zabrudozny nalotem z klocków.
Koledzy, potrzebuję rady. Czy miał ktoś do czynienia z preperatem TRIX ?
Na butelce jest wzmianka o tym, żeby unikać aplikowania na elementy plastikowe.
Moje pytanie brzmi jak mają się do tego dokładki tudzież lakierowane elementy zderzaków. Można czy nie można ? Jak reaguje w kontakcie z czarnym plastikiem ?
tak, miałem :P to połączenie Iron-Xa czyli deironizera ze środkiem na smołę/asfalt typu Prickbort;
mówi się, że jak jest coś do wszystkiego, to jest do niczego i w tym wypadku ma to miejsce
lepiej jest wyposażyć się obu królów w swych kategoriach i nie kombinować
idea korzystania z tego typu środków jest taka sama - dobrze spłukać i nie dać zaschnąć :) na lakierowanym plastiku nic się nie stanie
Panowie, glupie pytanie. Dobrze kropelkuje czy nie? ;)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/.../kropelki2.jpg
A co powiesz o "ValetPRO Dragons Breath" dwa razy tańszy od IronX. Z a testów na kosmetykaaut.pl wynika że porównywalny?
- - - Aktualizacja postu - - -
Miejscami jest ładnie. Małe krople o ładnym okrągłym kształcie.
Brzydkie są te duże kropy wody. U mnie takie spływają i auto pokrywa się czymś takie:
http://img.gzylu.pl/a3/krop01.jpg
tak, nie korzystałem, ale potwierdzam, że opinię ma dobrą, jednak - o czym również tam pisali - dobrze jest przelać go do butelki z bardziej rozpryskującym atomizerem (ten oryginalny ma mały rozrzut co jest nieekonomiczne :P )
widać też, że jest gęstszy, co dyskwalifikuje go do użycia na lakierze, co z Iron X jest możliwe :) no i tańszy jest o niecałe 50% a nie 100% ;)
ale co kropelkuje ? bo nic poza Twoim pytaniem nie widzę i nie wiem do jakiego produktu się odnosisz...
Panowie podrzuccie jakis specyfik do mycia auta oraz jakis wosk do czarnego lakieru,ktory latwo sie naklada. Z gory dziekuje
saj234 a czytać potrafisz ?
zapewne tak więc z łaski swojej zerknij kilka stron i będziesz wiedział co potrzebujesz mało tego będziesz nawet wiedział jak tego użyć
ehhhh
Odpowiedź: 1 nakrętka szamponu na 0.7 litra wody to duuuużo za dużo do glinkowania. Dodajemy tylko kilka kropel tak żeby ten roztwór się nie pienił. Ma nadać tylko lekki poślizg pod glinkę.
Używamy ostatnio tylko Dragons Breath i możemy polecić ten produkt. U nas zastąpił Car Pro.
Posiadam od paru dni STRIPPER SCENT, pachnie booosko tylko w aucie ciężko go wyczuć :/ Nie wiem czy to wina tego, że akurat teraz są gorące dni czy tego, że psikam w słabe miejsca.
Gdzie najlepiej go rozpylić i w jakiej ilości (psiknięć)?
Akurat im cieplej tym bardziej czuć zapachy;)
Witam mam takie pytanko czym najlepiej zabezpieczyć lakier po poprawkach lakierniczych i polerce ??
powłoka ceramiczna, ew. kwarcowa
zastanawiam się nad pastami
3M 50417 zielona i 50383 niebieska a
Manzerna FG400 + coś na wykończenie możecie polecić
ja do tej pory pracowałem z Menzerną
400 + 2500 + 4000 ;)
a w przypadku jednoetapowej korekty, lubię produkty Scholla :)
Menzerna 400 250ml
Menzerna 2500 1000ml
Menzerna 4000 1000ml
CHEMICAL GUYS EXTREME SYNTHETIC QUICK DETAILER & CLAY Zwiększa połysk lakieru 472ml
COLOURLOCK Leather Essence Zapach nowej skóry perfumy 30ml
potrzebuje jeszcze zloty środek do umycia komory silnika
gdzie kupie powyższe rzeczy w dobrej cenie
macie jakies teraz promocje ?
Płukanie - APC - Mycie - suszenie - glinkowanie - mycie (bo zostały zacieki po glince) - suszenie - woskowanie (Collinite 476s)
Jedna cienka warstwa.
Nakładać kolejną?
Co o tym myślicie? Dobrze kropelkuje?
http://img.tapatalk.com/d/14/06/04/gagahehe.jpg
http://img.tapatalk.com/d/14/06/04/uqehy6yq.jpg
http://img.tapatalk.com/d/14/06/04/ajymagy3.jpg
Ja nie uważam się za mastera jakiegoś.
Przykładasz aplikator do wosku (kręcisz aplikatorem i woskiem)
Ja nadładałem w prostej linii ale można też nakładać robiąc okręgi.
Zostawiasz wosk na jakieś 10 - 15 minut i polerujesz mikrofibrą.
jak najbardziej w porządku, jak na Colli to wygląda to przyzwoicie :smile: coś jest pod tym woskiem?
Colli jest twardym woskiem i to dobra metoda, przy woskach miękkich wystarczy dotykać aplikatorem wosku (bez kręcenia), prawie tak jakby wosk był pudrem ;)
Mój motorek ktoś mył widać mocną chemia, jest taki dziwny nalot na śrubkach (biały itd.) i elementach niepolakierowanych, czym to doczyścić?
pastą do chromów
firmy Mothers, Auto Finesse, Smartwax mają dedykowane środki do tego (ja używam tego ostatniego, do końcówki wydechu)
Czy macie jakiś sprawdzony środek na zmiękczanie zaschniętych ptasich kup?
Nienawidzę tych opierzonych skurw****synów :(
ja używam do tego Quick Detailera i delikatnie zbieram szmatką z mikrofibry (która potem wędruje od razu do prania)
a jak gołąb wpierdzielał czekoladę z ogórkami a potem pił mleko, to zostaje podjazd na bezdotyk by zmyć to co na powierzchni, resztę QDekiem poprawiam
Moje mikrofibry ktorych uzywam do aplikacji SQD po jednokrotnym uzyciu staja sie jakies takie twarde, mniej elastyczne i niemile w dotyku - w jaki sposob najlepiej przywrocic je do stanu poczatkowego? Recznie je prac czy w jaki sposob i przy uzyciu czego?
rozwiń skrót SQD.
ja piorę w środku do prania mikrofibr :) konkretnie SmartWax Clean Microfiber, Wiolka polecała Micro Restore Detergent.
http://shiningcar.pl/pl/p/Sonax-Bril...er-750ml-/1132
Jak korzystasz z tego srodka do prania mikrofibr? Mikrofibry do pralki i 2 nakretki? Nie mam tych mikrofibr wiele wiec nie wiem czy pranie ich w pralce bedzie ekonomiczne.
a... Sonax BSD :D
no tak, on jest tępawy po użyciu i faktycznie fibry się też takie robią;
co do prania to zgodnie z instrukcją na opakowaniu - zwykle ok. 30-60ml w zależności od środka na średni-duży załadunek ;)
jak nie chcesz kupować takowego, można się pobawić ręcznie z szarym mydłem w ciepłej wodzie, ale stricte brudu z fibr nie zmyjesz, ale ten BSD powinien puścić :)
co mogę zastosować na wypolerowane klosze lamp ? celem ochrony
dobry twardy wosk + np niewidzialna wycieraczka
Poradzicie mi jak najlepiej czyścić deskę?
Bo tam mam taki chropowaty plastik że po przecieraniu ściereczką zostają z niej małe kłaczki i to jest wkurzające :)
A pasuje zebrać trochę kurzu od czasu do czasu.