Witam, padła mi bateria:/ Zamierzam kupić taki model - http://allegro.pl/akumulator-centra-...846470703.html Czy to będzie dobry wybór? Moje auto A3 8P 2008r 105KM.
Printable View
Witam, padła mi bateria:/ Zamierzam kupić taki model - http://allegro.pl/akumulator-centra-...846470703.html Czy to będzie dobry wybór? Moje auto A3 8P 2008r 105KM.
Wystrzegaj się tego badziewia jak diabeł wody święconej. Jeśli chcesz zapłacić za marke to Varta Silver albo Bosch S5. Bosch S4 też lawinowo zaczął wracać na reklamacje.
Witam!
Jakie parametry miał fabryczny akumulator do 8P z 2005r. 1.9 TDI BKC 105 KM?
Obecnie mam : intAct - 57412 - Start-Power - 12 Volt 74Ah 680 A, czy szukać czegoś o tych parametrach ??
Chodzi mi o to ze obecnie mam maly problem z odpalaniem silnika na cieplym silniku tzn. Pali na styk ale sporadtcznie potrawi zatrzasc silnikiem jakby mial zaraz wyleciec.Temat szeroki wiem, ale jedna z przyczyn gdzies wyczytalem moze byc aku dlatego chce kupic odpowiedni.
Taki jak masz jest odpowiedni.
Witam,
przyszła pora na wymianę akumulatora. Wybrałam 77Ah do 1.9TDI ASZ (klima, subwoofer, zmieniarka). Biorę pod uwagę markę Varta i A-mega.
Parametry Varta Silver Dynamic: pojemność 77Ah, prąd rozruchowy 780A, waga 18,3kg, gwarancja 2 lata.
Parametry A-mega Ultra + : pojemność 77Ah, prąd rozruchowy 810A, waga 21,7kg, gwarancja 3,5 roku
Brać "markę" czyli Varta, czy zaufać mało znanej ukraińskiej A-mega? W zimie samochód nie stoi w garażu, więc logicznym byłoby wybrać akumulator z większym prądem rozruchowym. Macie może jakieś doświadczenia z A-mega? Różnica w cenie to ok. 20 zł
Z Vartą ostatnio jest różnie. Dużo się płaci właśnie za "markę", a z jakością bywa różnie. Co do firmy A-Mega..podobno są to akumulatory robione na linii produkcyjnej Moll-a czyli jakościowo bardzo dobrze (100% pewności nie mam, dlatego podobno).
Zamiast Varty na Twoim miejscu bym się skupił na Fiamm Titanium Plus lub Topla. Taniej, a jakościowo wg mnie niczym nie odbiegają.
Panowie do mojej A3 8L 1.9TDI AGR 98 będzie pasował ten model --> http://allegro.pl/akumulator-75ah-fi...570036864.html ???
Autem pojeżdżę max 3 lata do celów dom - praca - dom. Samochód będzie stał na podwórku pod domem. Proszę pomóżcie, bo dzisiaj padł stary aku i muszę jak najszybciej kupić nowy.
Jeżeli chodzi o cenę, to dobra czy nie bardzo?
Za tyle to u siebie w sklepie sprzedaję więc można powiedzieć, że dobra. Choć ostatnio ceny poszły w górę. Lepiej zwróć uwagę na date produkcji bo na allegro leżaki wypychają.
Jak widzicie długo zajęła mi decyzja w sprawie akumulatora. Po Waszych radach wykluczyłam Vartę i wzięłam pod uwagę Fiamm. Zdecydowałam się jednak na A-mega z tego względu, że w drugim samochodzie również padł akumulator i kupując 2 sztuki dostaliśmy sporą zniżkę. Także w poniedziałek montaż. Mam nadzieję, że będę go mogła w przyszłości polecić. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Panowie, a 62Ah 520A do 1.9tdi BLS to za słaby? Odkąd kupiłem auto (11msc) przygasa licznik podczas rozruchu i tak ciężko odpala (tak ze strzała, że wszystkim zatrzęsie jakby akumulator był za słaby). Tak to żadnych problemów, w zimę normalnie odpala.. tylko te przygasanie i sytuacja podczas rozruchu. I tak się zastanawiam, czy to czasem nie wina akumulatora o małej pojemności dla diesla ;)
U mnie to samo. Czasami nawet jakby po sekundzie dopiero od przekręcenia kluczyka rozrusznik z trudem rusza. Ale tłucze przy zapalaniu i na zimym i na ciepłym jakby za wolno kręcił rozrusznik. Jak parę dni zimnych auto postoi to nieraz wcale nie zakręci, więc raczej aku już umiera.
Moje pytanie: czy do 8p1.9 tdi bls wejdzie akumulator wysokości 190mm? Zastanawiam się nad Bannerem Power Bull 74AH 680A lub Topla Energy 75AH 750A, tylko ten drugie trudniej znaleźć w sklepach, a na necie nie chce zamawiać. Doradźcie. Pozdrawiam.
Trzęsie bo wasze aku już zapomniały co to uderzenie prądu rozruchowego, polecam aku o parametrach 74Ah 760A, na długo zapomnicie co to szarpanie przy rozruchu. Może być Centra, Varta, Bosch
- - - Aktualizacja postu - - -
Szukajcie z jak nsjwyższym prądem rozruchu
Ja w styczniu kupiłem bosha s5 74Ah i jak na razie jest ok. a mam 2.0l BMN
Ja mam banalne pytanie, czy odłączenie akumulatora na dłuższy czas coś może "przestawić"?? Nie wiem może trzeba później np programować obroty albo coś w tym stylu ;P?
nie nic takiego się niestanie
Orientuje sie ktos jak rozkodowac date produkcji nowego aku chodzi o varte silver 74 Ah .Sa trzy cyfry. I jescze jedno pytanie jakie napiecie i inne parametry powinien miec taki akumulator? Zamowilem przez intetnet i chce sie upewnic czy wszystko wporzadku ....
gasek1978 nie miałem nic takiego a auto bez aku stało niecałe 3dni/8L
Aku kupione Varta Silver 74 Ah (750 A). Dokonałem pomiaru i zmartwił mnie wydruk gdzie stan techniczny jest 96% a prad rozruchowy odbiega od nominalnego i jest 724 a nie 750 , napięcie 12.69V. Czy ta odchyłka jest w granicach tolerancji. Gość u którego robiłem pomiar pokazał mi wydruk z varty ale dynamic 80Ah (740 A- prąd rozruchowy) i ona miała prąd rozruchowy o prawie 100A wyższy.Dodatkowo mnie rozczarowało dalsze szarpanie silnikiem na ciepłym przy odpalaniu. Problem jak był tak pozostał.Czytałem trochę o tym i niby aku też mógł być tego przyczyną więc zdecydowałem się kupić nowy. A tu lipa
Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy zatrzymać aku czy odesłać, kupowałem przez internet.
U mnie niestety to samo. Kupiłem nowy Yuasa 75AH 650A świeżutki, bo miałem już słaby stary aku i telepało nawet na zimnym przy rozruchu. Niestety dalej zatelepie choć nie zawsze. Dodatkowo wymontowałem rozrusznik, bo myślałem, że może szczotki, ale jeszcze są całkiem dobre. Wyczyściłem, nasmarowałem. Kręci lepiej, ale telepnięcie często jest przy zapalaniu :/
A ja ma takie pytanie jaki najwiekszy aku podejdzie pod oryginalna obudowę ASZ??
Witam, aktualnie posiadam akumulator (chyba jest od nowości) 330 A (61 Ah) i planuję w najbliższym czasie zmienić na jakiś nowy i tym razem troszkę mocniejszy. Wyczytałem we wcześniejszych postach, że niektórzy polecają Bosch Silver S5 74Ah 750A P+. Jednak przed zakupem chciałem się Was poradzić jak to wygląda w stosunku do mocy alternatora, który z tego co wyczytałem w danych technicznych po nr VIN mojego samochodu ma 140A? Może macie jeszcze jakieś inne propozycje? Czy po prostu inwestować w tego Boscha?
Ja ostatnio też szukałem. Po tym co czytałem to Boscha bym nie kupował, bo to jest to samo co Varta, tylko etykietka inna. I z tymi akumulatorami bywa różnie. Znajomy kupił i po paru miesiącach poszedł na gwarancje. Na szczęście mu wymienili. Zwróć uwagę, że aku ten ma wysokość 175mm. Do naszych aut wchodzi aku o wysokości 190mm. Ponoć lepiej jak jest wyższy, bo ma więcej elektrolitu. W związku z tym, że teraz prawie wszystkie aku są bezobsługowe, to lepiej żeby było w nim jak najwięcej elektrolitu,bo później wyparuje, czyli aku dłużej posłuży. Też lepiej jak aku jest jak najcięższy. Taki bosch waży 17.4 kg, przykładowo Banner Powerbull 74AH 680A ma wysokość 190 mm i waży ponad 18kg. Ja takiego szukałem. Ponoć dobre też są Topla Energy 75AH 750A, też cięższy i wyższy od boscha, czy Varty. Ogólnie polecałbym szukać coś o wysokości 190 mm do twojej fury i nie topowy model bezobsługowy, bo takie wszystkie są na 175 mm nie wiedzieć czemu. Ja to bym wolał, żeby aku miał zwykłe korki z dostępem do elektrolitu (Topla ma takie, ale zaklejone etykietką, po gwarancji można zedrzeć i zobaczyć co się w nim dzieje), przynajmniej sprawdzasz i wiesz, że tam jest a w tych nowych bezobsługowych pieron wie ile tego elektrolitu jest po 2 latach jak ci się gwarancja skończy :D
Polecam aku Fiamm, nawet wapnione (bezobsługowe) mają korki i w razie czego można kontrolować stan elektrolitu. Poza tym już gdzieś w tym temacie wrzucałem zdjęcia, że są montowane na pierwszy montaż.
Czyli dałeś mi dużo do przemyślenia, muszę się jeszcze raz nad tym wszystkim zastanowić...
W sumie ciekawa alternatywa np. FIAMM TITANIUM 80Ah 730A. Jak myślicie taki 80Ah jest ok czy lepiej szukać coś w granicach 75Ah, nie chcę przesadzić z pojemnością akumulatora.
miałem w 8L i 8P akumulatory Westa Forse/żółte i w obu przypadkach nigdy mnie nie zawiodły!w 8L przy -29st. dawał sobie świetnie radę(ostra zima)
Panowie co polecicie do 2.0 tdi BMN DSG. Teraz mam:
Teraz mam Volkswagen Orginal Batterie.
Nie wiem, czy to jest 540A czy 330 A.
Na klemie napisane jest 11 45 więc jest chyba z 2011r.
Mam wrażenie, że po nocy zbyt wolno kręci i auto odpala dopiero za 2 razem lub jak dłużej trzymam na rozruszniku to odpali za 1 razem.
Mam Xeon, podgrzewane fotele.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Czytałem forum, czytałem Autocentrum. Każdy piszę co innego..
Samochód to Audi 1.6, 1999r. Benzyna/gaz. Jaki akumulator. Na forum ktoś piszę,że 60Ah. Autocentrum podaje 44Ah więc różnica spora.
Jaki w końcu kupić, jaka firma?
Sprawdź co na alternatorze jest. Im więcej tym lepiej, z tym żeby prąd ładowania był dobry.
Ja bym chyba te 60 brał lub okolice 60.
Witam, musze wymienić akumulator i zastanawiam się nad tym http://allegro.pl/akumulator-centra-...506193955.html
Pacjent to audi a3 2.0tdi CR, uważacie że będzie ok? czy nie ma sensu kupować tak mocnego?
Odpuść i kup sobie ALLCAR 77ah = VARTA - Po prostu sprzedawany z inną nazwą - nazwa=cena ;]
http://www.akumulatory24.pl/allcar-p...0mm-p-149.html
Dzisiaj taki kupiłem i odpala od strzała.
Centra to bardzo średnia półka cenowa - moim zdaniem nie warto już kiedyś miałem aku tej firmy
A ja czytałem że Bosh to Varta.
Jak jest z tą Vartą? Czytałem pochlebne opinie na temat Centry, ale ja nie mam do niej zaufania. Miałem i nie polecam.
Nie zawiodłem się na to na firmie Bosh. Długa, bezproblemowa eksploatacja, nawet w ostre zimy.
Jaki akumulator możecie polecić z około 60 Ah?
Varta Silver 77 dwa lata już po gwarancji -15 mówi pa pa.
A co polecicie do mojego 2.0 tdi BMN DSG?
Obecnie mam jeszcze ori VW z 2011 roku.
61ah 540A.
Mam xenony i podgrzewane fotele ☺
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Moim zdaniem nie ma co przepłacać za akumulator.
To że jednym pada szybciej drugim działa 6 lat wynika z eksploatacji, tego w jakim stanie jest alternator i np. czy nie ma jakiegoś kradzieja prądu..
W większości przypadków Bosh, Varta, Centra, AllCar, Exide itd. trzymają lata i nic się nie dzieje..
Wiadomo niektóre są bardziej doładowane. Sam miałem Bosha S5 i padł mi po 3 latach..
Producenci muszą spełniać określone normy bo inaczej skończyło by się to dla nich kiepsko.
jacol210 - jeżeli nie chcesz niepotrzebnie przepłacać to spokojnie wystarczy Ci ten
Varta BLUE E23 12V 70Ah 630A np. przykładowy link
http://allegro.pl/akumulator-varta-b...759604382.html
Z biegiem czasu samochód ma delikatnie większe zapotrzebowanie na prąd więc 70Ah wystarczy w zupełności.
Dzięki bardzo:):)
Cenowo bardzo korzystnie wychodzi.
Teraz mam 61AH 540A mam wrażenie, że to jest akumulator do benzyny a nie do diesla.
- - - Aktualizacja postu - - -
Co do wielkości mojego aku, nie uważacie że jest on za mały do tego silnika i wyposażenia- 61AH 540A?
Niby jeszcze jakoś kręci ale czuć że nie ma takiego uderzenia jak powinno być i czasem muszę odpalać na 2 razy.
Aku jest z 2011r., pewnie dlatego że jest to ori VW jeszcze jakoś daje radę.
Słyszałem też o aku FIAMM TITANUM PLUS dużo ludzi poleca:)
Możecie mi podać jakie wymiary powinien mieć aku w A3 8p żeby można było przykryć dekiel?
Pozdrawiam
Jest mały dlatego poleciłem Ci większy ;]
Co do wymiarów to z tego co się orientuję max to 315x175x190 czyli 85Ah - ale i tak spokojnie wystarczy Ci 70 bo nie masz aż takiego zapotrzebowania
A co sądzicie o czymś takim?
http://allegro.pl/akumulator-fiamm-t...704763007.html
Czy lepsza warta Blue lub Black?
Dobry włoch :) Wyższy prąd rozruchowy - będziesz zadowolony
Tak jak pisałem - poprawna eksploatacja = długa żywotność każdego akumulatora w miarę renomowanych firm
Szczerze mówiąc nie polecam zakupu akumulatora przez internet.
Nie wiem jak jest czy może tam się coś uszkodzić podczas transportu, ale w razie uszkodzenia? Potem odsyłaj, oni będą kręcić że gwarancja nie uznana, wiem jak jest bo znajomy ma serwis i z akumulatorami jest tak że dociec reklamacji od producenta trzeba troche z nimi pograć, a oni zwyczajnie odeślą Ci kwitek. A na miejscu jak kupisz u siebie w mieście zawsze masz możliwość podjechania itd.
Oczywiście nie zakładajmy że ma się uszkodzić czy coś:)
Tak czy tak nie kupuj centra Futura ostatniego czasu nie mają za dobrych opini a przede wszystkim jest na nie dużo reklamacji. Polecam Vartę bądź Bosch.
Swoją drogą jakbyś szukał tańszego akumulatora nie firmowego to poszukaj akumulatora od przedstawicieli firmy HART ( w jakimś warsztacie mechanicznym gdzie mają z HART-em umowę) Hart ma akumulatory które śa na ogniwach jakiejś firmówki tylko teraz zapomniałem dokładnie. Ale cena kontra jakość wygrywa tu nie ubłagalnie. Dowiem się na dniach co to za akumulatorki i dam znać :)
Witajcie, posiadam audiczke A3 rok 2002 1.8 benzyniak w gazie i czasami miałem problem, że odpalił ale gasł po sekundzie. Przy drugim zapaleniu już było w porządku.
Dzisiaj trochę zima dała o sobie znać i już nie było szans aby autko zapaliło i musiałem najpierw kablami odpalać a później podłączyłem aby go trochę podładować. Mam niedaleko sklep z akumulatorami i jeżeli jutro audiczka nie odpali to podjadę ze znajomym po nowy akumulator i nasuwa się pytanie, jaki kupić? Co polecacie panowie? Z góry dziękuję za pomoc.
Witam chciałbym się dowiedzieć jaki fabrycznie miałem akumulator czy da się spr po nr VIN ( WAUZZZ8LZ1A067446 ) ?
Jeśli tak to prosiłbym o info, z góry dziękuje