s line to dodatkowe wyposazenie auta w wersji ambition.
z autopsji wiem, ze malo ktora ubezpieczalnia ma wersje s line, trzeba wiec wklepywac wyposazenie dodatkowe.
Printable View
s line to dodatkowe wyposazenie auta w wersji ambition.
z autopsji wiem, ze malo ktora ubezpieczalnia ma wersje s line, trzeba wiec wklepywac wyposazenie dodatkowe.
ok, dzieki za pomoc.
zastanawialem sie wlasnie czy musze wklepywac dodakowe wyposażenie czy to jakis bład choc bylem w pzu a to raczej nie pierwsza lepsza ubezpieczelnia :D
a tak w ogole to jaka ubezpieczalnie najbardziej polecacie?
Witam forumowiczów!
Nie wiem czy to dobry dział, lecz zaryzykuję.
Proszę was o pomoc w z ubezpieczeniem auta- (Audi A3 8L 1.8T 150KM LPG Ambition 2000r)
W czerwcu kupiłem pierwsze auto na współwłaściciela - z zamiarem uzyskania zniżek które posiada właściciel( ma wszelkie możliwe)
Zbliża mi się termin ubezpieczenia (17.09) i już doszły mnie słuchy od niektórych że nie będę miał żadnych zniżek. Stąd moje zdziwienie, bo po to umowa była na współwłaściciela, żebym miał te zniżki..
Poprzedni właściciel miał ubezpieczenia ok. 450zł (też miał współwłaściciela), a mi zasugerowano min. 700zł
Proszę was o pomoc w tej sprawie. Gdzie, jak i co robić...
Pozdrawiam
Grzegorz
gesiowy Rozumiem, że kupiłeś auto, i właścicielem jest osoba ze zniżkami a ty jesteś jako współwłaściciel. Czyli zniżki właściciela oczywiście będą ale jeżeli współwłaściciel nie ma chyba 26 lat, lub ileś tam czasu prawko to będzie miał zwyżkę. Kupiłem tak samo auto tj. na ojca, ja jako współwłaściciel. I ubezpieczenie wyszło coś ok 900 zł, gdzie bez mojej zwyżki byłoby o połowę mniej. Można zrobić darowiznę dla tego właściciela, zarejestrować tylko na niego i wtedy będą tylko jego zniżki.
mam pytanie na temat ubezpieczenia auta od kradzieży, w jakiej ubezpieczalni najtaniej mi to wyjdzie? i czy jest jakaś ubezpieczalnia która może mi ubezpieczyć auto od kradzieży bez koniecznosci kupowania u nich OC?
Również dołączam się do pytania gemers'a, chyba nikt nie ubezpieczy auta z 96 roku :/
a ja sie zastanawiam czy jest sens ubezpieczać samochód o wartości do 10 tys... Poza tym... 15 letnich A3 juz chyba nie kradną..
Zainwestuj w porządny nie fabryczny alarm z odcięciem zapłonu / pompy paliwa itp. to auto Ci jedynie na lewetę będą mogli wciągnac
Właśnie myślałem o dodatkowym zabezpieczeniu typu AC, ale tak jak myślałem, że takich staruszków nie ubezpieczają :D
Możesz mieć AC w staruszku, jeśli AC jest prowadzone od samego początku samochodu przez każdego właściciela.
Ale czy AC jest konieczne... pakiet OC + AC z full zniżek przy dobrych lotach zapłacisz 1 000 PLN , to jest 1/10 wartości samochodu...
Właśnie myślałem o dodatkowym zabezpieczeniu typu AC, ale tak jak myślałem, że takich staruszków nie ubezpieczają :D
Przez ostatnie 3 lata nie było AC, może i masz rację, alarm mam ale warto jeszcze inne rzeczy pokombinować na zabezpieczenie :)
skooti możesz zainteresować się miniAC z PZU które będzie właśnie zabezpieczeniem tylko od kradzieży i zdarzeń losowych: gradobicie, pożar itp
Powinno Cię to kosztować ok 250-300zł rocznie.
Pełnego AC niestety nie da Ci żaden ubezpieczyciel z powodu na wiek auta. Rok temu się orientowałem i wtedy max wiek auta do pełnego AC wynosił 14lat w Uniqa bodajże
gemers, taka sama opcja jak u skooti jeśli chcesz ubezpieczyć tylko od kradzieży - miniAC wg mnie jest to rozsądne rozwiązanie
P.S. Tylko bierzcie te miniAC ze zniesionym wkładem własnym!
Hej, mam pytanko. Sprawa jest następująca, mam 22 lata, 4 lata posiadam prawko, chcę A3 1.8T ~98r Ambition.
Z racji, że mam jeszcze zwyżkę za wiek, za markę, za zameldowanie w Łodzi itd itd lepiej żebym był współwłaścicielem, czy miał współwłaściciela?
Czy gdybym był głównym właścicielem, na umowie kupna samochodu muszą być dane i podpis współwłaściciela, na ten przykład matki lub ojca?
Pytam, bo gdybym zamierzał kupić auto w odległości ponad 200km od miejsca zamieszkania, nie chciałbym ciągnąć za sobą rodzica...
Bo nie jest powiedziane, że w 100% kupię dane auto, na którego oględziny pojdę.
Czy możliwe, że w mbanku składka wychodzi mi 175,00 zł?
Pytałem w TU i panie powiedziały, że należy uważać przy ubezpieczeniach wykupywanych przez neta, bo wystarczy mała pomyłka i trzeba później uregulować kwotę OC, a są to wysokie sumy.
W Markecie Ubezpieczeń, małe stanowiska w Tesco, Realu w Łodzi, wyliczyli mi OC w AXA na 700parę zł, na samego mnie.
witaj @chudy92 ja mam 25 lat jestem właścicielem auta a ciocia jest współwłaścicielem auta i mam ubezpieczenie roczne 604 zł
Wydaje mi się, że mało możliwe jest żeby w mbanku Ci tyle wyszło. Już dwukrotnie kupowałem tam ubezpieczenie ma moją mamę, ponad 25 lat prawo jazdy, żadnej stłuczki, i zniżki 60 % i nigdy nie wyszło mniej niż 250 zł. Co do zakupu przez internet, to już chyba od 5 lat tak kupuję OC i nigdy nie było problemów.
Jeżeli nie chcesz ciągnąć współwłaściciela ze sobą, to kup auto na siebie, a później przed zarejestrowaniem zrób darowiznę udziału w samochodzie i będziesz miał go wpisanego w dowód, w innym wypadku musisz mieć podpisy dwóch właścicieli na umowie.
Witam. Czy może ktoś orientuje sie jak wyglada sprawa doubezpieczenia auta - np. po dodaniu dodatkowego wyposażenia?
Sent from my iPad using Tapatalk
WItajcie mam pewne pytanie.
Kupiłem miesiąc temu auto. Facet d którwego kupiłem nie miał zapłaconej drugiej raty ubezpieczenia, kupiłem od niego auto i od razu kupiłem drugie swoje ubezpieczenie za 300 zł a nie 300 zł rata. I przyszło mi pismo że musze zapłacic to 250 zł rate tego kolesia. Czy musze to płacić czy olać sprawe?
Upezpieczenie mma teraz w proamie a on miał mtu.
A czy wypowiedziałeś jego polise?
Właśnie tak, bo od razu chciałem kupić własną bo jego wychodziła o wiele drożej.
Jeżeli jego polisę wypowiedziałeś zanim trzeba było wpłacić II ratę, i masz na to potwierdzenie, śpij spokojnie ;)
Możesz kontrolnie zadzwonić do ubezpieczalni i wyjaśnić
No właśnie chyba przejade do biura i wszystko wyjasnie bo nie lubie takich sytuacji.
Bo przecież logicznie myślac: Facet sobie jeździł z niewaznym ubezpieczeniem jakiś czas bo nie zapłacił drugiej raty. Ja kupiłem od niego auto wypowiedziałem polise bo nie musze kontynuować jego ubepieczenia i zrobiłem na siebie, więc dlaczego miałbym placić za jego ubezpieczenie. To chore. Mam nadzieje ze sie to wyjaśni.
Dzieki za odpowiedzi :)
Ubezpieczenie jest ważne przez cały okres na które jest zawarte, niezależnie od tego, czy płatność była spóźniona czy nie. Jeśli do miesiąca od zakupu nie wypowiesz ubezpieczenia, to przechodzi ono na ciebie z wszystkimi przywilejami i obowiązkami, czyli właśnie zaległość w płatności poprzedniego właściciela przechodzi na ciebie. Jeśli wypowiedziałeś do miesiąca to jesteś kryty:)
Z tym się nie zgodzę:
"W sytuacji, gdy zakupimy pojazd, który posiada aktualną polisę ubezpieczenia OC, możemy ją wypowiedzieć w dowolnym momencie lub korzystać z niej do końca jej trwania. Warto wiedzieć, że w związku z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych od 11 lutego 2012 roku taka umowa nie zostanie automatycznie przedłużona na następny rok.
Dodatkowo, jeżeli zdecydujemy się na korzystanie z polisy zbywcy do końca jej obowiązywania, towarzystwo, w którym pojazd jest ubezpieczony może dokonać rekalkulacji składki. Zgodnie z art. 31 ust. 2 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, jeżeli nabywca pojazdu nie wypowie umowy ubezpieczenia OC, zakład ubezpieczeń może dokonać rekalkulacji składki za okres od dnia zakupu pojazdu, uwzględniając zwyżki oraz zniżki, które przysługują nabywcy.
Jeżeli występujemy w roli zbywcy, musimy pamiętać, że mamy obowiązek powiadomić zakład ubezpieczeń w ciągu 14 dni o sprzedaży pojazdu. W przeciwnym razie w przypadku jakichkolwiek zaległości w składce zakład ubezpieczeń może zażądać od nas zapłaty części zaległej składki, nawet, jeżeli termin zapłaty przypada po dniu zbycia pojazdu. Dzieje się tak, gdyż zgodnie z ustawą do chwili powiadomienia zakładu ubezpieczeń o zbyciu pojazdu, zbywca wraz z nabywcą odpowiadają solidarnie za zapłatę należnej składki."
Tak jak napisał @flito, jeżeli kupiłeś samochód z opłaconym OC, a termin zapłaty kolejnej raty wypadał na dzień po dniu w którym zdążyłeś wypowiedzieć tą polisę to nie ma problemu, ale jeżeli kupiłeś auto, w którym termin zapłaty składki przypadał przed datą zakupu, a ty wypowiedziałeś OC później niż w dniu zakupu, to ubezpieczyciel, może domagać się od Ciebie zapłaty składki za okres kiedy korzystałeś z ubezpieczenia, które nie było opłacone, nawet gdyby był to 1 dzień a do dnia sprzedaży zaległą składkę zobowiązany jest zapłacić sprzedający. A jeżeli wypowiedziałeś OC w dniu zakupu i jednocześnie kupiłeś nową polisę to też nie powinno byc problemu, kwestia udowodnienia ubezpieczycielowi.
Witam Was,
Mam pytanie bo właśnie ubezpieczyłem auto ale zauważyłem, że w umowie jest inna wersja wyposażenia (Attraction zamiast Ambiente). Ma to jakieś znaczenie? Chodzi oczywiście tylko o OC bo w AC to wiem, że ma. Chodzi mi o to czy w przypadku jakiejś kolizji nie zrobią jakiś problemów.
Witam
Mam mały(!) problem - zawarłem w marcu z Proama ubezpieczenie OC. Do tego czasu nic się nie działo, aż dwa tygodnie temu przyszło pismo z Liberty Direct odnośnie zapłaty za ubezpieczenie.
Do tego czasu owszem - ubezpieczałem się w Liberty ale Proama zaoferowała mi lepszą ofertę. Liberty wysłało mi pismo, że w związku z końcem okresu ubezpieczenia ma dla mnie ofertę na kolejny rok. Nie odpowiedziałem na to pismo ale prosiłem w Proamie aby w razie konieczności, wygłosić moje dotychczasowe ubezpieczenie.
Po otrzymaniu pisma od Liberty Direct, znalazłem w necie artykuł, że nie muszę płacić całości okresu ubezpieczenia a jedynie dotychczasowy czas jaki minął bądź też wgl nie będę musiał ponosić kosztów. Wysłałem zatem pismo z potwierdzeniem zawarcia umowy z inną firmą lecz dzisiaj przyszedł kolejny list gdzie ponawiają uiszczenie opłaty za OC. Ktoś miał taki przypadek? W Proamie płacę niecałe 400 zł, W Liberty to prawie 500...
Jak załatwiałeś w Proamie nowe ubezpieczenie nie podpisywałeś wypowiedzenia? mi dali, podpisałem w 2 egzemplarzach z czego jeden wysłali do poprzedniego ubezpieczyciela.. coś takiego http://www.conditor.pl/files/wypowiedzenie.pdf. Jak to masz, to według mnie jesteś kryty ;)
Właśnie nie posiadam tego oświadczenia :/
Liberty wysyła Ci wezwania bo nie wypowiedziałeś ubezpieczenia,
Nie wiem czy czytałeś ten artykuł:
http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze...icznych__20876
Ale wg niego masz możliwość wypowiedzenia umowy która się przedłużyła automatycznie w dowolnej chwili.
Orientujecie sie Panowie jak wyglada sprawa odpowiedzialnosci osoby wpisanej jako "Użytkownik" w umowie OC w przypadku spowodowania kolizji przez właściciela pojazdu? Pojazd zarejestrowany na inna osobe, ona jest jedynym wlascicielem, ja jestem wpisany w OC jako uzytkownik, tamta osoba powoduje kolizje - czy ja tez trace znizki?
Witam. Mam takie pytanie bo jade po a3 300km od mego domu, z tym że nie ma ważnego OC i chce wykupić na miejscu i wrócić a3 do domu, samochód chce zarejestrować na matke, i teraz pytanie, czy w pztu da się wykupić telefonicznie ubezpieczenie ze znizkami które mama moja posiada? Czy trzeba iść do fili pztu i na miejscu wykupić? Jak to się odbywa?. Bo jest jeden problem że matka nie może jechać ze mną akurat w ten dzień w którym jade po a3. Rozumiem ze jeśli bym miał spisana umowę to ubezpieczenie wykupuje na mame i na numer pojazdu vin tak?
Obawiam się tego ze jeśli bym tam pojechał kupił a3 to Nir eiem czy podczas ubezpieczenia potrzebny będzie podpis mojej matki, z tym ze właśnie jej nie będzie ze mną. Jak to jest? Bo chce jeszcze w dzień kupna wrócić na kołach do domu.
Podpis raczej nie bedzie wymagany. W Directach jak Link4 czy Axa lub inne dostaniesz wsio na maila. Oplacic mozesz karta a przy ewentualnej kontroli pokazujesz na tel zalacznik z polisa i policja nie powinna sie przyczepic tym bardziej ze ubezpieczenie musisz miec.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Czysto teoretycznie może podpisać się już na szablonie umowy, a uzupełnić ją w dane i podpis sprzedającego można już na miejscu. Ale to takie zbędne kombinowanie.
Panowie i Panie co sądzicie o takiej ofercie PZU na OC + AC/ Wariant półroczny 2541 zł ... / PZU Auto AC - Od wszystkich ryzyk/ Wariant ustalania kosztów naprawy - Optymalny/ Suma ubezpieczenia ulega pomniejszeniu o każde wypłacone odszkodowanie/PZU Pomoc w drodze wariant Super tj. ponad 30km holowanko Polska i Europa/PZU Auto NNW 10 tys zł. Warto się tym zainteresować? Samo OC 1245 zł... Audi A3 1.9TDI 74KW 2001 rok
A jak to wygląda u was?
1430zł OC+NNW+ASSISTANCE+AC pełny pakiet/szyby/opony...i resztę jaką mieli w liberty
Pewnie masz sporo zniżek ;)
Wszystko gra tu istotną rolę....w tym też i wiek który młodym daje w zwyżkę np.
OC + mini assistance + nw w sierpniu wyszło mnie 519 zł
Link4 - szukam kodu promocyjnego do OC - ktoś coś?
Czy miał ktoś odszkodowanie z miniAC z PZU? Warto to kupić?
Aktualnie z tego co widzę najkorzystniej wychodzi Link 4
Witam kupując auto, ubezpieczenie OC przechodzi na nabywce. A co jeśli sprzedający wycofa polisę po sprzedaniu samochodu ? Jak się ku temu zabezpieczyć ? Pod umową spisać wiążącą klauzurę ?
zeby to zrobic musisz miec podpisana rezygnacje przez nabywce, ktora wysylasz do swojego ubezpieczyciela.
Czyli bez podpisanej rezygnacji nie mam pewności czy sprzedający za kilka dni nie wycofa polisy, która dla przykładu jest jeszcze na 10 miesięcy ?
EDIT: Czaro10 - dopiero po wysłaniu posta zobaczyłem o co ci chodzi. Ja pytałem o to jak zrobić, żeby przejąc polisę sprzedającego i żeby on nie mógł jej wycofać ; )
Zbywca nie może wypowiedzieć polisy po sprzedaży pojazdu, przechodzi na ciebie automatycznie i dopiero ty jako nabywca decydujesz o kontynuacji lub wypowiedzeniu.
Na nowego nabywcę przechodzi tylko OC, resztę jak AC, NNW czy car assistance sprzedający może wypowiedzieć w ubezpieczalni po sprzedaży auta i dostać zwrot kasy za niewykorzystany okres ubezpieczenia.
Nowy nabywca ma chyba 30 żeby wypowiedzieć obowiązujące na auto OC i zawrzeć nowe lub zrobić rekalkulację wysokości składki na siebie. No chyba, że przerejestrujesz samochód na siebie dopiero pod koniec okresu ubezpieczenia ;)