tarcze trochę się różnią ale można je dopasować. okienka są trochę wieksze ale zamalowałem blaszki czarnym markerem i nic nie widać ;)
Printable View
tarcze trochę się różnią ale można je dopasować. okienka są trochę wieksze ale zamalowałem blaszki czarnym markerem i nic nie widać ;)
Witam. Mam calego anglika 1.8 turbo 1999r licznik z fisem 8L0 919 taki jak u Mnie na czesci Co musze wyciagnac by u Mnie gral caly fis. MANETKA,LICZNIK,KABEL DO MANETKI I CO JESZCZE?? Konkretnie nie znalazlem odpowiedzi na swoje pytanie.
A więc, przeczytałem ponad 70stron i wiem już co i jak. Dlatego zapytam czy dobrze interpretuje:
Mam przedlifta 98/99 rok z licznikiem bez CAN "zegarek analogowy" 8L0 919 ...
Mam całego przedlifta anglika 99 rok z licznikiem również bez CAN "zegarek analogowy"
Manetka z kabelkiem do niego
Teraz cięższa sprawa, muszę wyciągnać silniczek wycieraczek i dostać się do podszybia, którego trzeba delikatnie ściągnąć. Podpiąć się pod ECU by mieć sygnał Consumtion ze spalania w FISie. Czy da rade to wszystko wyciągnąć z anglika razem z kablem do ECU w podszybiu ?
Domyślam się,że moje immo to jest immo2 i w liczniku z anglika również takie jest. Czyli wystarczy przeprogramować wsad z 1.8 TURBO (anglik) na 1.9 TDI "mój" wraz ze zmianą tarcz i wycięciem prostokąta w miejscu FISa.
Mam IMMO-IDENTER jednego i drugiego licznika czyli wystarczy wgrać immo z mojego do tego nowego tak ?
Prosiłbym o odpowiedź, ponieważ zależy Mi na tym.
Z góry przepraszam
pozdrawiam
mam pytanie w którym przewodzie albo jakiego koloru jest prąd i w której wtyczce żeby włączyć licznik i sprawdzic jak świeci licznik nie podpinając go do auta???
Bede bardzo wdzięczny za odpowiedz
Niebieska wtyczka:
masa: piny 7, 9, 29, 32
plus: piny 1, 23
Odpowie Mi ktos?
Tak, to są piny do podłączania "na stole"
To nie jedyne różnice. Kontrolki są też w innych miejscach. Nie wspominajac juz o tym że podziałka jest inaczej wyskalowana i nigdy nie bedzie na tarczach od Jeagera pokazywał dobrze prędkości w liczniku VDO :-)
Ludzie nie róbcie takiej wiochy. To jest Audi a nie Calibra.
tak, da rade, tak na szybko cyt z wypowiedzi DanioUK gdzie w AGU jest consumpcion, no chyba ze inny silnik
"Tak na szybko sygnal consumption idzie z pinu 1 czerwonej kostki licznika do pinu 2 pomaranczowej kostki w podszybiu a pozniej do pinu 18 w ecu silnika.
Czyli tak jak jest opisane i jest to rowniez kabel zielono-bialy."
jeśli jest taka możliwość to teoretycznie tak, choć prościej wyłaczyć immo :)
A co może być prostszego od zakodowania licznika przedliftowego, tym bardziej jak się zna pin?
Żeby wyłączyć IMMO trzeba mieć odpowiedni kabel i program. A kodowanie zrobisz zwykłym Vag-Com.
Kolega Krisuumax ma inny problem. :)
Kolego Shorty.
A masz go zakodowanego jako diesla?
Jest ktoś w Bydgoszczy lub niedalekiej okolicy kto na wiosnę jest w stanie ogarnąć mi FISa w ARZ półlift? Jest problem z immo, nie chce się za cholerę zgrać... Licznik pochodzi z 1.8T AJQ.
... Tak Gregorku ciągle nie ogarnąłem licznika:D w ASO krzyknęli ładny grosz i mi na razie opadła ochota :joker:
witam panowie pomocy zegary jagera pelen fis wszystko chodzi bardzo dobrze wszystko ok pokazuje oprocz temp zewnetrznej na wyswietlaczu pokazuje -40 -30 caly czas tak pozniej +52 i spada do -30 pod vagiem pokazuje ze jest dobrze ustawione wszystko ale tez ze -40 itd zadnego zwarcia czujniki podmieniane na nowe zamienniki i ori prad jest przejscie tez kazdy rece rozklada plisss pomozcie
Witam. Mam pytanie w sprawie Fis :)
Jak podłączony jest czujnik temperatury do zegarów? Z tego co wywnioskowałem z tematu daw21 to na 5 pin kostki licznika musimy podłączyć termistor lecz po przeczytaniu tego tematu zdania są podzielone. Stare zegary miałem na Immo1 typu z końcówką A a nowe są na Immo2 z końcówką E.
Próbowałem wg tej instrukcji włączyć temperature lecz nie udało się bo wgl nie moge odczytać tego bloku :/
,,Po podlaczeniu do autka przekrecamy kluczyk w stacyjce i na zapalonym autku laczymy sie ze sterownikiem 17-Instruments
Nastepnie wchodzimy do modulu 10-Adaptation
W polu Channel Number wpisujemy wartosc 19 i klikamy Read. W polu Stored Value powinna pokazac sie cyfra 0
teraz w polu New Value wpisujemy wartosc 10 i klikamy Test. W polu Test Value powinna nam sie pokazac wartosc 10.
Klikamy na Save i w okienku ktore sie pokaze klikamy na Tak/Yes
i od tego momentu cieszymy sie z wyswietlanej temperatury na wyswietlaczu między zegarami!''
Panowie w które piny trzeba się wpiąć żeby zmienić wsad mając licznik na stole?
To ja także się podłączę. Skoro do komputera ciągnięmy tylko 1 kabel (tj. spalanie), a licznik do niczego innego nie jest podłączony, to jak w przypadku jak mam klimatronic w przedliftowym 98r. mogę bez dokładania dodatkowego czujnika lub termistora zaczytać temperaturę? Podłączenie się pod czujnik przed klimatronikiem powoduje przekłamanie temperatury. Pytanie więc brzmi czy da się (a na pewno się da bo fabryczny fis nie ma 2 czujników) i gdzie podłączyć ten 5 pin z licznika, aby poprawnie odczytywał temperaturę, bo wpisanie samych kompend mało co nam da, bo nie jesteśmy do niczego podłączenia, więc na chłopski rozum skąd licznik ma odczytać tę wartość? :P Prosiłbym o mały help, jak kolega wyżej, bo to jedyna rzecz, jaka mi została przy fisie do zrobienia..
a z którego roku masz samochód? Przypadkiem nie z 97?
Podlacz dodatkowy czujnik klima bedzie dziczala
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
No ok, to wiem. Ale pytanie skad przedliftowy fos bierze sygnal? Bo na pewno nie ma dwoch czujników (chyba, że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi), wiec musi brać albo z klimatronica albo nie wiem :/ szukam po prostu rozwiązania dla osób, które mają podobnie jak ja klimatronic a fisa zakładają, a nie chcą dodatkowego czujnika..
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sygnal bierze z klimatronika i jest jeden czujnik
O, dziękuję, a wiesz może Danio, z których pinów zczytać to, aby nie było przekłamania w temperaturze? Czy trzeba podpiąć się bezpośrednio w czujnik i wpisywać tę komendę która jest wyżej? (ale chyba Ona jest od włączenia temperatury w liczniki, a tę już licznik raz pokazywał, więc nie wiem)
Jest mozliwosc ze musisz to uaktywnic vagiem bo generalnie ten pin jak posiadasz klimatronik powinien byc nie obsadzony.
Ale zerkne na schemat to potwierdze to na 100%
Dzięki Danio, mnie już to się nie przyda, ale dla potomnych możesz to wrzucić :)
Witam stary licznik to 1/2 jaegera a nowy to full fis VDO.odczytałem z obydwu liczników piny przy uzyciu vag k+can comandera.Mam problem z adaptacja nowego licznika gdy mam wejsc w adaptacji i wybrac kanał 50,mam tam wpisac pin starego licznika i poprzedzic go 0 ale niestety to sie nie udaje wyskakuje ze wpisałem niewlasciwa liczbe
pomozecie ??
Napisz do kolegi Mieto, ogarnia najlepiej liczniki ;)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
oki juz pisze do niego PW :thumbright:
no wlasnie i okazuje sie ze to nie takie proste, tym bardziej ze chodzi o silnik benzynowy
na poczatek trzeba sie dowiedziec jaki system immo mamy w aucie 2 czy 3, i czy oba liczniki sa kompatybilne w danym systemie, jak juz ustalimy rodzaj immo wtedy nalezy dopiero dobrac odpowiednia procedure kodowania o ile jestesmy pewni ze mamy odpowiednie PINy bo commander to srednie narzedzie do tego ....
Witam. Posiadam audi a3 z pierwszych lat produkcji. Chciałbym dołożyć full fisa i mam pytanie. Czy wychodziły może liczniki z fisem z immo1? Bo takie u siebie posiadam, oraz aby współpracował z transponderami id13
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Wychodziły takie liczniki. Nawet jeden taki miałem w swoich rekach. Szukaj licznika o numerach 8L0 919 860 A
To jest full Fis europejska benzyna z immo1 czyli pod transponder id13
Tez taki posiadam licznik,numery to 8L 919 860 D podobno spalanie juz jest w kostce niebiwskiej, prawda to?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
jak widać kolego owieczka trochę się mylisz, zegary - http://allegro.pl/licznik-zegar-audi...151414387.html <-- 8L0 919 860 A nie są na FULL FIS ;)
Faktycznie mój błąd chodziło mi o licznik 8L0919880A
jak sprawdzic jakie IMMO posiada dany licznik??
najlepiej zgrać wsad i sprawdzić w vag eeprom programmer
a powiedzcie mi jakim programem zgrac wsad licznika ??
acha a powiedzcie zapisałem sobie jakies pliki z rozszerzeniem .bin z obydwu liczników jak zczytywałem Piny wiec to beda wsady doi tych liczników ??
- - - Aktualizacja postu - - -
Oki wiec systuacja wyglada tak ze wsad z licznika VDO elegancko działa e eeprom programmer,alecz wsadem z Jaegera jest juz problem.Tutaj moje pytanie czy programem takim jak eeprom programmer i kabel VAG KKL odczytam wsad z licznika Jaegera ??
- - - Aktualizacja postu - - -
ok jak przy uzyciu tego prgramu to mam pytanie co do jego obsługi,daje zeby zczytac wsad i mi wyskakuje komunikat wrong Baudrate,a na iinym porcie pisze mi unkown software version.. co zle robie ??
wyslij te wsady do mnie
A co np jeżeli mam licznik bez fisa i to jeszcze benzynowy w dieslu a chce wrzucić full fisa prawidłowego od diesla ?
Uprzedzę pytanie, samochód był prezentem a ja nie miałem pojęcia że jakiś debil wsadził do diesla licznik benzyniaka.
Poczytaj temat od poczatku Skedo
Krystian nie wiem czy za pomocą kkl i vag eeprom programmer uda ci się odczytać wsad z jaegera. Ja mam natomiast troszkę inny problem otóż przy próbie wgrania wsadu od diesla do polftowej benzyny ukazał mi się naps "Def" da się coś z tym zrobić?
Ten Jaeger to jakis syf,commander 1.4 najwidoczniej nie dał rady:( Trzeba chyba oddac licznik do jakiegos magika od licznikow ;)