Tylko termostat jest nowiutki, gotowany w garnku otworzył się przy 92 stopniach. Jeżeli to jedyna opcja to trzeba będzie wymienić raz jeszcze...
Printable View
Tylko termostat jest nowiutki, gotowany w garnku otworzył się przy 92 stopniach. Jeżeli to jedyna opcja to trzeba będzie wymienić raz jeszcze...
Witam Panowie czy ktoś może mi przesłać zdjęcie kostki niebieskiej i zielonej do a3 2000r 1.8t ajq zegary z pełnym fisem. mam problem przez pośpiech demontując część instalacji pomyłkowo źle opisałem przewody i teraz mam dwa opisane tak samo pod nr 18 i dwa pod numerem 28 nie wiem który do niebieskiej a który do zielonej
Pozdrawiam
Moje auto to 8L z silnikiem 1.6 AKL i mam z nim problem
Padł termostat, więc go wymieniłem razem z czujnikiem (zamienniki) i zalałem nowym płynem, po tej wymianie auto grzeje się do ok. 70st
A dokładniej:
Było ciepło (ok.10st) więc w climatroniku wszedłem na 49 kanał i jeździłem po mieście. Po przejechaniu ok. 10km auto grzeje się do +/- 70st i temp. stoi
Gdy stanę w korku czy na światłach, temp. wzrośnie do 73-74st i po ruszeniu szybko spada do 68, po chwili znowu wzrasta do tych 70-71st i koniec
Przy starym termostacie, gdy był sprawny nic takiego się nie działo.
Jest możliwe, że nowy zamiennik będzie wadliwy ?
Co jeszcze mogę sprawdzić, aby wykluczyć inne rzeczy ?
Napisałeś, że założyłeś zamienniki, ale nie wiadomo jakie, jak dla mnie to masz dalej problem z termostatem, więc załóż ori lub Wahlera, nie wiem czy w 1.6 jest tak samo na króćcu z noskami które przytrzymują termostat, może żle siedzi w tym miejscu, ja wyłamałem noski bo Wahler nie siedzi tak jak oryginał, ale po tej wymianie jest wszystko ok.
Panowie dziwna sprawa i sam już nie wiem co myśleć :/ a więc tak:
od jakiegoś czasu wskazówka od cieczy nie stała całkowicie w pionie jak to było dotychczas to na pierwszy rzut poszło sprawdzenie na klimatroniku (nic więcej nie miałem pod ręką)
kanał 49 - zimny (rano przy temp ok. 5st): 30stopni ciepły i podczas jazdy: 76-84st
kanał 51: po około 8km w temp otoczenia ok. 5st stoi twardo na 90stopniach
Jeździłem tak jakiś czas, dopiero teraz miałem dostęp do VAGa no i:
Zimny (temperatura otoczenia ok 5-6st):
Grupa 1/blok 007 temperatura otoczenia, zasysanego powietrza i paliwa w okolicach 6stopni, temperatura cieczy 0st
Grupa 8(klima) temperatura cieczy 5stopni
Ciepły:
Grupa1/blok 007 - temperatura cieczy 71-79stopni
Grupa 008 - temperatura cieczy 76-84stopnie
Zaobserwowałem że różnica pomiędzy wskazaniami w grupie 1 i grupie 8 wynosi równo 5stopni.
Wąż od termostatu zaczyna się robić ciepły gdy na klimie pokazuje 82stopnie (vag 77st)
Temperatura w bloku 7 silnika pokrywa się z temperaturą pokazywaną przez VAG w Liczniku.
Termostat Wahler jak i czujnik cieczy oryginalny z IC wymieniane w kwietniu.
Co może być przyczyną teraz? Fakt termostat się otwiera za wcześnie jeżeli temperatura którą pokazuje VAG albo klimatronik jest prawidłowa. Tylko zastanawia mnie ta różnica tych 5stopni
Tylko teraz pytanie do Was: termostat czy czujnik?
A co z tą różnicą tych 5 stopni ? Bo jeszcze ten fakt mnie zastanawia skoro i klima i silnik korzystając z jednego i tego samego czujnika g2/g62
Czy przy wymianie czujnika temp cieczy chlodzącej (zielony) trzeba spuszczać płyn? Czy po prostu troche wycieknie. Oczywiście na zimnym. 1.6 AKL