Oryginał z ASO lub dobry zamiennik ja mam verneta i po 2 latach jest ok.
Printable View
Oryginał z ASO lub dobry zamiennik ja mam verneta i po 2 latach jest ok.
Lub wahlera made in germany
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Witam.
Od dłuższego czasu, czyli od momentu, w którym spadła temperatura obserwuję pewne dziwne zachowania auta.
Po zagrzaniu świec i odpaleniu pokazuje się alarm niskiej temperatury płynu chłodzącego i pika głośno trzykrotnie.
Dojeżdżam 10 km do pracy i niestety autko się nie nagrzewa. Rzadko się zdarza by wskazówka drgnęła nad 60 stopni.
Czytałem ten temat i sprawa wygląda następująco:
- ilość płynu sprawdzona i jest między max a min prawie idealnie,
- temperatura po tych 10km na 49 kanale to 64 stopnie, potwierdza to wskazówka zegarów lekko odchylająca się od 60,
- temperatura na kanale 51 szybko leci na 90 stopni i tak już zostaje.
Ogólnie nie miałem problemów z przegrzewaniem czy niedogrzewaniem auta. Stosuje płyn chłodniczy G12 i wymieniam zazwyczaj po 2 sezonach. Wiem zbyt rzadko ale to dosyć droga zabawa.
Pytanie czy przy spokojnej jeździe 50-60km/h przez te 10km osiągnięcie tych zegarowych 64 stopni to za mało czy jednak ok?
Obawiam się że szykują się kolejne wydatki, dziadek (audi) ostatnio domaga się inwestowania niestety.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam forumowiczów.
Huvi85 Niestety 1.9 TDI Sa takie, że ciężko łapią temperaturę, silnik ma w sobie sporo płynu, który musi ogrzać. Co ja się nawalczyłem z tą temperaturą to głowa mała. Podpinany pod waga kilkakrotnie 2 razy termostat wymieniany, czujnik od temp. a z czasem sam doszedłem, że wina leży w zegarze po lekkim puknięciu temperatura pokazuje tak jak na Vagu, Tylko ja miałem czasem takie problemy, że temp wskakiwała na 100 stopni. To takie moje spostrzeżenia
Dzięki za odpowiedź szoko12.
Już dawno nie miałem benzyniaka więc się przyzwyczaiłem że dłużej to trwa, jednak chyba już przeczulony jestem że autku coś dolega.
Zostało zrobić hamulce z tyłu i czujnik płynu spryskiwaczy ogarnąć i będzie dalej śmigać.
Lekkiego odpalania z rana życzę i pozdrawiam.
Panownie, potrzebuję numer czujnika temperatury cieczy do AHFa.
Musisz zerknąć po vin który masz u siebie
http://pics.tinypic.pl/i/00496/bap93ogks738.jpg
Witam. Zakupiłem A3 z 2002 roku z oryginalnym przebiegiem sprawdzonym w ASO 120tys.
SIlnik to 1.6 . Pojawił sie problem i nie wiem w , ktorym kierunku pójść.
Otoż temperatura silnia wedlug wskaznika wariuje. Gdy wracalem samochodem to wskazowka pokazywala 92stopni ale w pewnym momencie w ciagu 3 sek. urosła do 110-115. Oczywiscie zatrzyamelm samochod i sprawadzam. Wąz cieply ale nie goracy zeby go nie bylo mozna utrzymac. Sprawdzilem plyn . Nie wywalilo ani sie nie zagotowal. PO 2 min pojechalem i bylo ok. Nastepnie ujechalem 50km i znow zaczol wariowac. Momentali wskaznik urusol do 115 , po 3 sek znow spadl do 90 i tak kilkukrotnie sie to powtorzylo. Zatrzymalem samochod znow . Posprawadzlaem. Ruszam i jest 90st , kawalek ujechalem i wskaznik tym razem opadl na 3sek na 60 stopni i znow powrocil na 90. Jednak tak sie zdarzylo tylko raz a potem znow zaczela skakac temp do 115 . W ciagu trasy 300km zrobilo sie to kilkukrotnie.
NIe wiem czym to spowodowane moze byc. Czy padl czujnik? bo slyszalem ze lubia padac. Termostat badz pompe wody tez mozna brac pod uwage?
Wentylator chlodnicy na dlzszym postoju sie wlacza no i np po 5min jak teoretczynie schlodzi silnik to sie wylacza ale nie zawsze powoduje to ze temp ze wskaznika spada.. Cala droge jechalem praktycznie na wlaczyonym ogrzewaniu max zeby przypadkiem sie nie przegrzal i nawet jak ubralem 1 stopien temp na klimie to wskazowka przewaznie znow wariowala.
OD czego zaczać ???
No i najwazniejsze dla mnie. Czy taki objaw moze dawac uszczelka pod glowica? Pytam bo mialem mala ilosc maselka pod korkiem ale teraz jest zima i auto stalo albo jezdzilo na krotkich odcinkach wiec nie wiem czy mozna wiazac ze soba te rzeczy. Dodam , ze plynu podczas trasy 300km nic nie ubylo ani kilka godzin po trasie tez nie zauwazlem wycieku. NIe gotuje sie i wyglada na czysty. Samochod tez nie kopci jak to przy uszczelce bywa. NO ale czy mimo wszystko najgorsze mozesie szykowac? Pytam bo troche dziwne by mi sie to wydawalo . Samochod 122k przebiegu seriwsowawny w ASO do konca z regulartnm serwisem (tak wynika z histori ASO)
tak jak Kolega pisal..Czujnik. mozliwe ze szkoda kasy dawac mechanikowi za podlaczenie do kompa tylko lepiej chyba wymienic i powinno byc po problemie. no ale dla pewnosci mozna sie podlaczyc to przy okazji spradzi czy czegos tam jeszcze nie ma.