-
Może mi będziecie mogli pomoc a mianowicie nie swieca mi sie drzwi kierowcy ani nie wyswietla tego na fisie... pozostale widzi i swieca. Jak otwieram drzwi pasażera lub inne (oprócz kierowcy) i wyłączam silnik to piszczy sygnalizacja ze nie wyłączyłem świateł.. mam zamontowane podświetlanie nóg w słupku na dole tam i gdy go ściągam(słupek) jest tam cala wiązka kabli i gdy mierze napięcie z masa z karoserii to napięcie w lampce jest lecz nie ma masy gdy biorę ja z kabla gdzie własnie powinna być czyli dwa brązowe przewody wychodzące z górnej kostki po prawo... czym spowodowane jest ze brakuje masy? bezpieczniki całe, przekaźnik pyka i wygląda na cały a po wyjęciu nie ma poprawy. Stalo się to jak zrobiłem zwarcie na tej lampce w podświetlaniu nóg...
Zdjęcie nie mojego autorstwa lecz pokazane jest gdzie podłączyć lampkę podświetlenia nóg i na tych brązowych przewodach powinna być masa lecz jej nie ma...
http://img35.imageshack.us/img35/600...0303122454.jpg
-
Witam! Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. A3 8L 99r 3d. Problem tkwi w nieświecących obu lampkach w drzwiach pasażera. Posiadam tzw. "mały fis", wyświetla on normalnie, czy drzwi są zamknięte, czy otwarte. Prąd we wtyczce sprawdziłem miernikiem. Okazało się, że prąd dochodzi, lecz próba z żarówką skutkuje nie zapaleniem żarówki. Wykonałem koleją próbę z żarówką, lecz tym razem z wpiętym miernikiem- kiedy pod wtyczkę podepnie się jakikolwiek odbiornik natychmiast prąd zanika. Probowałem z diodą- kiedy włożę ją we wtyczkę, dioda(12v z postojówek) imituje bardzo słabe światło. Styki nie są zaśniedziałe. W czym tkwi problem? Dodam, że myślałem o "połamanych" przewodach, ale poruszanie drzwiami, bądź przewodami niczym nie skutkuje.
-
Sprawdz przewody na pompie centralnego (w bagazniku z tylu po lewej stronie za oslonka) - mialem podobnie kiedys - nie dzialalo w ogole oswietlenie :) pomijam, ze dalej walcze z czujnikiem ale tam zasniedziale wtyki powodowaly brak oswietlenia calkowicie :)
-
Wielki odkop, wiem wiem :)
Mam dosyć irytujący problem, mianowicie po otwarciu drzwi kierowcy oświetlenie wewnątrz auta oświeci się na ok 1-2 sekundy i zgaśnie...
W 3 pozostałych drzwiach takowego problemu nie ma, tzn też zgaśnie ale po upływie kilku minut.
Gdzie szukać przyczyny ? Gdzie znajdę czujnik zamknięcia drzwi ?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam !
-
mikrostyk odpowadajacy za oswietlenie w kabinie jest w zamku pod tapicerka
-
Aha, czyli nie ma takiego jak w tylnych drzwiach.
Tylko zastanawia mnie czy to jest akurat wina mokrostyku, czy może być jakaś inna przyczyna
- - - Aktualizacja postu - - -
Dziś zauważyłem kolejny dziwny foch autka, tzn po otwarciu (oczywiście tylko drzwi kierowcy) oświetlenie wnętrza oświeca się na 1 sekundę, gaśnie na może pół sekundy i znów się oświeca i gaśnie itd itp...
-
Masz FIS? Jak tak, to co wtedy pokazuje?
-
Tak, mam pełnego FIS'a.
Normalnie pokazuje otwarte drzwi i nic poza tym.
-
Miałem podobnie ostatnio ale do tego alarm sam mi się załączał po jakiejś minucie jak zamknąłem samochód. Lampka mi mrugała nawet przy zamkniętych drzwiach. Myślałem że coś ze stykami czy modułem komfortu, ale akurat tydzień później wymieniłem akumulator, bo miałem stary i od tego czasu (3 miesiące) ani razu nie wróciło. Nie wiem czy to przypadek czy nie ale możesz spróbować podmienić jak masz możliwość.
-
Mierzyłem mój i jest ok, ale podmieniłem aku z a4 i nadal jest to samo.
Edit co do poprzedniego posta: Moje niedopatrzenie, jednak na fisie nie wyświetla otwarcia drzwi, przepraszam za zmyłkę :)