ja i tak bêdê obstawia³ ¿e masz mikropêkniêcie na kruæcu i leci ;)
a o numer czesci zapytaj tu http://www.a3-club.net/forum/showthr...-vol-3/page119
Printable View
ja i tak bêdê obstawia³ ¿e masz mikropêkniêcie na kruæcu i leci ;)
a o numer czesci zapytaj tu http://www.a3-club.net/forum/showthr...-vol-3/page119
Mam pytanie czy ten wê¿yk 1J0122109AA od AGU pasuje te¿ do AUMa? Numer mojego uszkodzonego to 1J0122109AQ.
Witam
Od pewnego czasu trapi mnie ubytek p³ynu ch³odniczego. W styczniu wymieni³em króæce od reduktora lpg i na pewien czas by³ spokój. Ostatnio znów zaczê³o ubywaæ p³ynu. Dzi¶ z racji ³adnej pogody poszed³em poszukaæ po wê¿ach gdzie mo¿e byæ nieszczelno¶æ. Niestety po niezbyt silnym dotkniêciu jednego z trójników u³ama³ siê jeden z plastikowych króæców - najmniejszy ¶rednic± przy trójniku z czujnikiem temperatury. Króciec by³ widocznie spêkany i byæ mo¿e w³a¶nie nim ucieka³ p³yn w taki sposób, ¿e od razu odparowywa³, bo nie by³o w tamtym miejscu wycieków. Po demonta¿u trójnika zrobi³o siê do¶æ du¿o miejsca co skusi³o mnie do przegl±du innych wê¿yków. I tutaj pojawi³o siê moje zw±tpienie - w±¿ który wychodzi od spodu do kolektora ss±cego jest o wiele wiêkszej ¶rednicy ni¿ wystaj±cy króciec (metalowy). Wê¿yk by³ nadszarpniêty i po jedno zdjêciu w jego wnêtrzu (na ¶ciankach) by³a ma¼ z oleju. Ta sama ma¼ by³a w przepustnicy i dalej w kolektorze.
Szuka³em i szuka³em, ¿eby siê dowiedzieæ czy to odp³yw oleju czy co¶... ciê¿ko
Pytanie do was - czy jest to tak jak wy¿ej jaki¶ odp³yw oleju czy mo¿e jaka¶ nieszczelno¶æ/awaria?? Mam siê martwiæ czy to normalne??
Jakiej ¶rednicy powinien byæ ten w±¿?
Poni¿ej przyk³adowa fotka, o który wê¿yk chodzi.
http://images68.fotosik.pl/636/ab778622fee0e663m.jpg
Trojnik, krociec wodny ostatnio wymienialem za cale 8.50zl. Ten wezyk pod kolektorem to element odmy, odpowietrzenia skrzyni korbowej. Smar w nim i w kolektorze to norma, powstalo to z par olejowych wlasnie ze skrzyni korbowej. Koniecznie go wymien, bardzo czesto on jest nieszczelny i samochod swiruje, gubi doladowanie. Srednica wew to zdaje sie 6mm ale oryginalnie on jest w ksztalcie litery "s" wiec ciezko bedzie wygiac zwykly wezyk. Najlepiej ori uzywke lub nowy.
Jezeli mowa o tym samym wezyku od odmy ktory ja wymienialem, to zamiennika nigdzie nie ma a w aso wzmacniany 125 z³
Wys³ano z Xperia L
No to potwierdzi³ siê moje wszystkie przypuszczenia. Dziêki za wyja¶nienia. Jest problem z moim autem, ¿e po odpaleniu jakies 15-30 sek chodzi na 3 gary. ¦wieca na 1 cyl. czarna (wymieniany komplet 3 ty¶ temu), modu³ zap³onu odpada bo podmienia³em, wiêc mam nadzieje, ¿e to w³a¶nie przez ten wê¿yk, bo oryginalny na pewno nie jest - ¶rednica 16mm jak nie wiêcej. Przy okazji kupna trójnika wymieniê i ten przewód.
Proszê o niezamykanie tematu, poniewa¿ jutro bêdê jeszcze grzebaæ przy aucie i mo¿e co¶ jeszcze wyskoczy;)
Z tym nie paleniem na jeden gar to na pewno nie jest wina tego wezyka, raczej swieca lub cewka padla. Ewentualnie kabelki do cewki przetarte
Nie.... Cewka nowa (ma rok) po wymianie ¶wiec temat ucich³ na kilka tyogdni po czym znów i co raz gorzej... Przez rok czasu po remoncie silnika by³o ok teraz znów telepie.
Je¿eli cewka i ¶wieca OK to trzeba siê przyjrzeæ wtryskowi i ewentualnie sprawdziæ kompresjê na tym garze.
Dziêki za podpowiedzi. Odpowiem - wtrysku nie sprawdza³em, kompresja przed remontem i po silnika prawid³owa (z tego co pamiêtam 13 bar).
Jak sprawdziæ wtrysk? Dodam, ¿e mam lpg. Nie zwróci³em uwagi czy na ciep³ym po odpaleniu na lpg tez tylko chodzi na 3 gary. Mam kabel Vag wiec mogê zajrzeæ na plskim vagu tylko muszê mieæ ma³± podpowied¼ co i jak:)