Mam takie pytanie. Mam prawko samochodowe,na wiosne bede robil na motor. Punkty karne zbieraja mi sie wspolnie dla obydwu prawek. A jak przekrocze, to musze zdawac znowu i na auto i na motor?
Printable View
Mam takie pytanie. Mam prawko samochodowe,na wiosne bede robil na motor. Punkty karne zbieraja mi sie wspolnie dla obydwu prawek. A jak przekrocze, to musze zdawac znowu i na auto i na motor?
i ja mam pytanko które mnie strasznie teraz nurtuje...
przed upłynięciem roku od czasu zdania na prawko miałem 22 pkt. nie przysłali mi zadnego pisna ze mam im oddac prawko, nie zabrali... mam je cały czas w kieszeni... teraz juz minął rok wiec te 22 pkt nie są juz przekroczonym limitem. co w zwiazku z tym. czy to ma jakies znaczenie czy pomimo tego mogą mi zabrac bo wczesniej przekroczyłem... ? czy przespali ten moment i najzwyczajniej w świecie mi się upiekło... ? :mrgreen:
momo będziesz musiał zdawać wszystkie kategorie ( art. 7 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia, które niżej cytuję)
.i.KALI.i. nie wiem czy Ci się upiecze ale z przepisów wynika, że Komendant Wojewódzki ma obowiązek wystąpić o cofnięcie uprawnienia.
Kod:ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 20 grudnia 2002 r.
w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego.
§ 7. 1 Komendant wojewódzki Policji występuje do organu właściwego w sprawach wydawania prawa jazdy z wnioskiem o:
1) cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi w stosunku do kierowcy, który w ciągu roku od dnia otrzymania po raz pierwszy prawa jazdy przekroczył liczbę 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;
2) kontrolne sprawdzenie kwalifikacji kierowcy, w zakresie wszystkich posiadanych przez niego kategorii praw jazdy, w razie przekroczenia przez niego 24 punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego.
Piotrek.1781, a powiedz mi jescze jak to jest z data nadania mi uprawnien... bo prawko kat. B mam wpisane ze dostalem 14.11.2006 ale potem robilem jeszcze kat. A i mam date 12.04.2007 i taka tez jest data wydania dokumentu na pierwszej stronie... Czy według tego mam rozumiec ze prawko mam dopiero od kwietnia tego roku czy liczy sie nadanie pierwszej kategorii a reszte jak dorabiam to juz nic nie zmienia... a moze liczy sie jeszcze zupelnie inaczej bo od nadanie pierwszej kategorii czyli w moim wypadku A1 w 21.04.2005 i wyjdzie na to ze prawko mam juz od wiosny 2005 roku czyli juz dawno minał mi rok jak je posiadam... a to ze zwiekszam i dodaje kategorie to nie ma znaczenia... bo ja sie calkiem w tym temacie zagubilem... przemysl sobie to dobrze jak to powinno wygladac... bo w sumie teraz to dla mnie klopotliwa sytuacja... chetnie poszedlbym na kurs zdejmujacy 6 pkt. ale nie chce sie na razie w papierach im przypominac zeby mi nie zabrali prawka jezeli jest prawdziwa ta pierwsza wersja... nie rozumiem nic z tego...
Rozporządzenie nie określa jakiej kategorii ma być to prawo jazdy także w Twoim przypadku roczny okres należy liczyć od otrzymania pierwszego czyli od 21.04.2005 do 21.04.2006 :mrgreen:
Wisisz browara :D
cala skrzynke masz u mnie :DCytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek.1781
dzieki wieeeeeelkieeee... strasznie mnie uspokoiłeś... jestes wieeelki :)
Witam
mam pytanko ;)
Do czego odnosi sie artykuł 97 KW ?
Dostalem list polecony i jestem wezwany na 10 grudnia w charakterze podejrzanego ;o
znalazlem cos takiego ale to nie wyjasnia moich watpliwosci do konca:
Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,
podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.
pzdr.
Piotrek.1781, dzieki
m71, pewnie fotoradar cie lapna i wzywaja
no wlasnie nie koniecznie bo zazwyczaj zdjecie przysylaja od razu z tego co sie orientuje :alien:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez momo
co zlego to nie ja ;p
chyba roznie z tym jest. czasami podobno na komende wzywaja, a czasami dzielnicowy przylezie.
MALY OT: U mnie w miescie, komendant miejski dal sie zlapac na foto :lol: Zamiast mandatu dostal upomnienie, ale sprawa ostatnio przeciekla do prasy. 124kmh na ogr do 70. Nie to zebym krytykowal, bo ja tam nieraz mam 150, ale smieszne.
http://images34.fotosik.pl/53/40ac1818953888e8med.jpg