-
dzięki PROSTO za podpowiedz mam nadzieje że pomoże
skupie się pierw na wymianie termostatu a następnie zabiorę się za ten błąd 18070 rozumiem ze jest to czujnik na chłodnicy ? gdzie go szukać ?
jak naprawię usterkę podzielne się informacja jak sie mija sprawa zakończyła
na chwilę obecna muszę wymontować termostat i oddać aby go zareklamować i tu pożegnam się z jazdą na jakieś 2 tyg. porażka :mad:
-
teraz tak patrze na kod Twojego silnika i tym masz termostat z podgrzewaczem w obudowie.moj blad.sprawdz czy nie ma przerwy w obwodzie,bo to ona moze byc przyczyna zlej pracy termostatu jak rowniez usterka podgrzewacza.
-
ok jak dziś nie zdążę to jutro podjadę do mechanika niech zerknie
jutro dam znać :thumbright:
-
sprawdziłem przewód od podgrzewacza i jest bez zarzutu
-
witam ponownie!
co do mojego problemu który opisywałem poniżej związany z niską temp. cieczy chłodzącej został zamówiony nowy termostat za 300zł. po założeniu wskazówka temp. pokazuje 63/67 stopni jest gorzej niż wcześniej było. Sprawdzałem również temp. na klimatroniku i wskazuje dokładnie tak samo. Nadmienię że rura dochodząca do chłodnicy jest gorąca.
I tak jak poprzednio jeśli samochód jest uruchomiony i pracuje na postoju wskazówka dojdzie do 90 stopni następnie załączając się wentylatory które schładzają silnik do 63stopni.
Po wymianie termostatu na nowy samochód podłączyłem pod vag
błędy jakie się ukazały to :
-czujnik temp cieczy ( który poprzedni z termostatem był wymieniany)
-sonda lambda
- i jakiś czujnik znajdujący sie na chłodnicy
Sam nie wiem co juz mam robić. Pozostaje już tylko udać sie do serwisu :confused:
Doradźcie!!!
-
a w jakim stanie jest nagrzewnica? ja w a4 mialem kamień i rura byla gorąca, samochód byl niedogrzany, nie dzialalo w ogole ogrzewanie.
-
co do ogrzewania to ok! samochód ładnie się nagrzewa
-
mówisz że jest błąd z czujnikiem znajdującym się na chłodnicy, reaguje on w taki sposób że załącza wentylatory przy np. 95st. a wyłącza się przy 60st. i stąd może być problem. Wymień go i wtedy zobacz co się bedzię działo. Miałem podobny problem w poprzednim samochodzie(też Audi), wymieniłem czujnik i wszystko było ok. Miałem tam dwa wentylatory z jednym silnikiem(drugi był napędzany paskiem od tego pierwszego), czujnik dwupinowy załączający wiatraki przy 95st. a wyłączający przy 90st.
-
więc przyczyna może byc ten właśnie czujnik ?!
dobrze by było
ewentualnie wie ktoś gdzie on sie znajduje
Dodano:
błędy jakie pokazał komp.
18070-wentylator chłodnicy/drugi bieg-zwarcie do masy/nie związane ze sprzętem
17566-sonda Lambda
17698-czujnik temp.
16555-???????????????
-
Hej mam pytanie i zależy mi na szybkiej odpowiedzi czy wymiana termostatu w 1.8T to duży problem mechanik mi powiedział że alternator musiał wyjąć i coś tam jeszcze i 100zł za robotę woła