Czujesz ze włącza sie klima?? (obroty na biegu jałowym powinny "podskoczyć" )
Printable View
aby podskoczyły obroty musi włączyc sie kompresor
kompresor sie nie włancza bo nie załancza sie sprzegło klimy
sprzegło klimy nie załancza sie bo nie ma napięcia
w tym jest cały problem
nie załancza sie sprzegło klimy
klima nie pokazuje zadnego bledu
kiedys chodziła teraz nie chodzi
stało sie to w momencie jak przestało chodzic odmrazanie tylnej szyby
klima jest pełna
wszystkie bezpieczniki sa dobre
\pls o schematy elektryczne układu kilmatyzacji i układu odmrazania tylnej szyby
nie na darmo padły oba na raz
nie chce naprawiac auta metodą polskiego mechanika - czyli wymienic wszystko a na koncu naprawic co było zepsute
chciałbym jak biały człowiek:
zobaczyc elektryczny schemat od żródła 12 volt poprzez bezpieczniki przekaźniki i do urządzenia odbiorczego i tylko to naprawic, nie chce naprawiac całego auta
CZY KTOŚ MOZE WSKAZAĆ MIEJSCE NA SIECI ZE SCHEMATAMI ELEKTRYCZNYMI DO KLIMY I ODMRAZANIA TYLNEJ SZYBY? do audi a3 1999
z góry dzięki
Witam
Mam trochę nietypowe problemy z klimatyzacją.
1. Gaz nabity, olej w normie( choć przy wymianie powiedziano mi że było go za dużo !!)
2. Klima się nie włącza, wentylatory nie kręcą się.
3. Gdy samochód postoi na słoneczku i jest w środku nieprzyjemnie ciepło, po odpaleniu - klima rusza, wentylatory sie obracają, przyjemnie chłodzi ale to szczęście trwa tylko przez 3-4 minuty. I znowu wentylatory zatrzymują się, zaczyna lecieć coraz cieplejsze powietrze. Późniejsze próby uruchomienia klimy nie skutkują.
4. Vag i sprawdzenie kodem na klimatroniku nie pokazuje żadnych błędów !!!
W CZYM JEST PROBLEM ??
Proszę o poradę bo majster od klimy chce zaczynać od sprzęgiełka i mam wrażenie że metodą chybił trafił.
Pozdrawiam
Adam
adam70 sugeruje sprawdzić czujniki temperatury wewnątrz auta,
moga nie rzucać błędami, ale pokazują za wysoką temperaturę,
oraz czujnik temp zewnętrzny, ten w zderzaku, bo jeśli on pokaże za niską temp to klima się nie włączy
Jak już sie załączy klima to nie słuchać ślizgania się sprzegła na sprężarce ?
tak tylko wez pod uwage ze czujnika w zderzaku mozna nie miec i klima ma dzialac, bierze wtedy pomiar z innych czujnikow
wiem bo nie mialem takowego czujnika w 8L wogole i teraz w 8P tez nie mam !!
Na początku był błąd czujnika temperatury w desce rozdzielczej, ale po dostaniu się do niego okazało się że był nie podłączony, po podpięciu błąd w klimatroniku po 3 dniach znikł. (Był jeszcze błąd 13.7 Klapa nogi/odszraniacz, czasem blokowana ale też po 3 dniach znikł).
No ale jest tez czujnik zasysanego powietrza pod filtrem kabinowym,
Dla mnie jest coś nie halo z odczytami z czujników
Najlepiej sprawdzić VAG'iem wartości podawane z wszystkich czujników klimy,
jak sie podepniesz VAG'iem do klimy, to data blocks i tam w kanałach sprawdzasz
wazny jest czujnik ktory w 8L jest w desce przy sterowniku raddiu, pod krateczka
czyjnik na samej desce , przy szybie nie jest wazny to tylko naslonecznienie , moze byc zmostkowany, po skasowaniu bledu juz sie nie pojawi , klima bedzie dzialac normalnie
Właśnie ten pod kratką był odłączony, nawet kupiłem drugi czujnik bo jeden z mechaników powiedział że jest uszkodzony. Jednak kiedy odkręciłem środek to kabelek od niego sobie dyndał. Po podłączeniu błąd na klimatroniku znikł ale klima nie ruszyła.
a podlaczyles stary czy nowy ?