to jest odpowiedz na Twoje pytanie. zeby sprzedawca mogl wycofac musialby miec rezygnacje kupujacego z jego polisy, ktora przechodzi na nabywce automatycznie.
Printable View
Ja miałem tak, że po sprzedaży auta ubezpieczalnia sama się odezwała do mnie, że nowy kupujący wypowiedział umowe i zawarł ją z innym ubezpieczycielem. Dostałem zwrot proporcjonalny do ilości dni niewykorzystanego ubezpieczenia. Z tego co wiem nie może sprzedający wycofać umowy OC na pojazd. Tylko nowy właściciel może zrezygnować i sprzedawca dostaje zwrot
Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.
Panowie mam pytanie odnośnie ubezpieczenia ochrony zniżek. Załóżmy, że kupuje auto na ojca 60% zniżki i na współwłaściciela 0% zniżki z tym, że wykupuje ochronę zniżek OC. Czy jeśli spowoduje kolizję to ojcu polecą zniżki na wszystkie jego zarejestrowane samochody ?
Nie , bo jak wykupisz ochrone zniżek to dopiero przy 2 dzwonie potrącają zniżki , przy 1 kolizji żaden z współwłaścicieli nie traci zniżek
Witam!
Płacił już ktoś z Was OC w bieżącym roku? Jakie stawki przy jakiś zniżkach w jakich towarzystwach?
Ja płaciłem co prawda nie w tym roku, ale w listopadzie już po podwyżkach, OC wzrosło mi przy pełnych zniżkach o 430zł, nic taniej nie znalazłem niestety.
Na początku lutego płaciłem. OC,AC i NWW (cały pakiet, na oryginałach, bez wkładu własnego). Zniżki po 60% na wszystko i za moja a3 wyszło 1800 (rok temu było 1500 z małym hakiem). Link4
P.S.
PZU wyliczyło mi składkę na 5500 Xd
Ja płaciłem w połowie stycznia tego roku OC + podstawowy assistance (holowanie po kolizji) w Avivie i zapłaciłem 601 zł. Zniżki mam 15%.
15% to niewiele. Czyli jesteś początkującym kierowcą.
Ja mam 60% a oc płacę na poziomie 600 zł rocznie - za cały rok z góry.
Jeżeli kupujecie oc to tylko bezpośredni na stronie ubezpieczyciela, bez pośredników porównywarek itp, zaoszczędzicie kilka stów. Plus niektóre towarzystwa mają dodatkowe zniżki jak kupujesz u nich bezpośrednio i przez neta.
Nie rozumiem tych przechwalek kto za ile ma oc. Przeciez to zalezy od ilus czynnikow i porownywac sobie mozna , ale predzej to nie kwote oc a wiadomo co w majtkach.
Cena zalezy m.in. od lat bezszkodowosci = znizek wlasciciela + ew. wspolwlasciciela, wieku kierowcy, czasu posiadania prawka, miasta, posiadanego auta (jego wieku i masy parametrow) itd. Poza tym kazdy ubezpieczyciel ma inaczej skalkulowane ryzyko i dla zenona lat 28, posiadajacego a3 8l 150km 1999 i romka 28 lat posiadajacego to samo a3 8l kwoty beda inne!
- - - Aktualizacja postu - - -
i tak i nie, bardziej nie. ubezpeczyciel daje posrednikom z reguly lepsze ceny, tak aby po doliczeniu ich zarobku ceny byly zblizone jak bezposrednio. inaczej ubezpieczyciele beda psuli rynek i wszyscy posrednicy sie na nich wypna. sa oczywiscie TU (towarzystwa ubezpiecz), ktore stawiaja bardziej na siatke sprzedazy przez agentow niz wlasna. ale to nie jest zasada.
ogolnie w przypadku OC -> nalezy szukac, porownywac wszedzie gdzie sie da! nie mylic z AC, bo to inna bajka. Tam liczy sie suma gwarantowana i cuda wykluczajace lub ograniczajace kwote wyplaty zawarte w OWU (ogolne warunki umowy) + dokupione opcje.
Ze swojego zawodowego i ostatnio prywatnego doświadczenia dodam, że warto dokladnie oraz wielokrotnie dokonywać porównania oc w we wszelkiego rodzaju porównywarkach. Dla przykładu: na bardzo popularnej stronie, której nazwy z oczywistych przyczyn nie wymienię, są dwa A3 1.6 do wyboru, bez wyjaśnienia czym się różnią. A różnica w oc dla mnie wynosiła 200 zł.
Jeśli potem przeskakujecie z porównywarki na stronę ubezpieczyciela to koniecznie sprawdźcie też poprawność skopiowanych danych, bo u mnie np. nie zgadzała się w ogóle generacja A3 i pakiet wyposażenia. No i warto sprawdzić wybrany zawód, bo prawnik zatrudniony w administracji publicznej nie musi zaznaczać, że pracuje w administracji, tylko oznaczy się jako prawnik lub odwrotnie (nie pamiętam która opcja tańsza).
Tak czy siak, moja metoda była taka, że wykorzystałem porównywarki, a potem samodzielnie wchodziłem na strony TUWów.
Ja mam pytanie troche z innej beczki ale nie wiem czy dobry temat wybrałem... Czy po wprowadzeniu modów do auta trzeba zgłaszać to do ubezpieczalni? Jeżeli tak to w jaki sposób? Najbardziej chodzi o zderzaki co jeśli ktoś ma A3, założy komplet S3 a w przypadku kolizji ubezpieczyciel wyceni zgodnie z vinem - zderzak przód 200zł, tył 150zł + malowanie (a jak wiemy komplet zderzaków od Eski używany to grubo ponad 3tyś)
w przypadku ac, ze zderzakiem od eski bedzie ciezko, bo nie przewiduja takiego wyposazenia w a3. inne rzeczy niz z innego modelu w wielu TU mozna zglosic plus dokumentacja zdjeciami. oczywiscie wowczas trzeba doplacic do skladki w zwiazku z zwiekszeniem wartosci auta.
Ale w przypadku tylko OC należy takie zmiany zgłaszać?
W przypadku OC nic nie zglaszasz, to jest ubezpieczenie, ktore pokrywa szkody innych, a nie Twoje :)
Hej mam do was pytanie. Wjeżdżam za granicę na urlop. I ktoś mi mówił coś o zielonej karcie OC. Jak wpisałem to w google to pierwsza strona jaka wyskoczyła to https://www.gothaer.pl/pl-dla-ciebie...zielona-karta/. I czy ktoś mi może wytłumaczyć co to jest ta zielona karta i czy ktoś już ją zakładał. Jak tak to gdzie. A może przez ubezpieczyciela podanego na stronie, do której linka wam wrzuciłem? Bardzo byście mi pomogli gdyby ktoś dość szybko dał odpowiedz. Z góry dziękuję.
Jeśli jedziesz do kraju, który jest w Unii Europejskiej to w zupełności wystarczy Ci posiadane OC. Wielu ubezpieczycieli daje gratis Zielona kartę, jest ona międzynarodowym potwierdzeniem ubezpieczenia pojazdu ale chodzi tu o kraje ościenne UE. W niektórych przypadkach m. in. Białoruś i Rosja wymagają oddzielnej polisy jeszcze ale pewnie nie ma teraz sensu o tym pisać.
Panowie, macie jakieś porady przed zakupem OC+AC? Słyszałem np że warto kupować przez internet bo są większe zniżki ... słyszałem również, że nie warto patrzeć na te rankomaty tylko bezpośrednio dzwonić ...
Dodatkowo jak to jest, przy wyborze OC ustawiam gdzie najczęściej parkuje auto w nocy, prawda jest taka że bywa u mnie różnie. Zależy gdzie przebywam, bo mam dwa mieszkania - przy jednym parking przy bloku, drugie garaż. Wiadomo, parkowanie w garażu obniża sładkę (tak powinno być bynajmniej) I dajmy na to, zaznaczam garaż, a pod blokiem ktoś mi obija auto lub nie daj Boże, kradnie. Co wtedy? Nie ma tak, że ubezpieczyciel stara się wymigać bo zaznaczyłem garaż a samochód stał gdzie indziej?
Jak wiadomo ostatnio OC poszło w górę:(. Wpisujcie gdzie macie ubezpieczenie i poprzednią/aktualną wysokość składki.
U mnie AXA OC+ NNW z 550 na 930:confused:.
Ostatnio słyszałem, że placówki pocztowe są jakby agencjami ubezpieczeniowymi i można normalnie na poczcie wykupić ubezpieczenie auta w dużo lepszej cenie niż w normalnej agencji ubezpieczeniowej. Prawda to? Kupował ktoś?
Ja teraz mam w Avivie. Zeszły rok 470 zł, teraz wycenili na 544 zł. Szukam jeszcze u innych, ale jak na razie wszędzie wyższe stawki.
1049 dałem za OC + Autocasco
To pytanie zadaj konsultantowi z infolinii ubezpieczyciela a przy okazji nagrywaj rozmowę, w smartfonach o to nie trudno, będziesz miał nagranie w razie czego a raczej powie że ubezpieczenie działa wszędzie. Dziwne by było gdyby powiedział inaczej. przecież możesz pojechać np. na wakacje i co wtedy auto zaparkowane nie w garażu nie ma ubezpieczenia ?
Przy wyborze oc na stronie w pytaniu "Jak często autem będą przewożone dzieci ?" zaznacz że regularnie przynajmniej trzy razy w tygodniu, to obniża nieco składkę.
Sprawdziłem kilka stron i ostatecznie najkorzystniej wyszło w link 4; 640 zł za OC+NNW+ jakieś mini assistance;)
Jeśli LINK4 i kupujesz na ich stronie internetowej to szukaj po necie kodów rabatowych, ja jak kupowałem akurat był kupon 15% zniżki :thumbright:
Podzielę się swoją historią, dla potomnych i ciekawostki...
Mam 32 lata, kupiłem właśnie swój pierwszy samochód (A3 8L 2002, 1.8T). Co ciekawe w tym samym roku co produkcja auta posiadłem swoje prawo jazdy ;)
Z różnych względów chciałem ubezpieczenie/własność tylko na siebie, bez zniżek niestety innych kierowców. Najniższe stawki jakie na własną rękę udało mi się znaleźć to Generali/Link4/AXA i podobne w okolicach 2.000 zł. Potem trafiłem na AXA Direct, okazało się, że to coś zupełnie innego jak AXA, tam zaproponowano mi za samo OC 1.700 zł, ale za OC+AC już bardzo ciekawe 2.100 zł (niecałe). Już miałem cały formularz wypełniony, już chciałem wpłacać... ale dałem bliski termin rozpoczęcia OC (następny dzień), więc musiałem potwierdzić przez telefon. Dzwonię, a automat: "...jeśli zamawiałeś OC przez mBank, wybierz..." i myślę sobie hmm, akurat u nich jestem, może jakaś jeszcze ciekawa oferta, sprawdzę - i się rozłączyłem. Wypełniam formularz i wyskakuje za OC: 1.200 zł :D Ucieszyłem się, wziąłem, sprawa załatwiona raz dwa przez neta i przelewem :) Niestety mBank nie daje możliwości AC dla samochodów powyżej 15 lat, a tyle akurat moje Audi ma. Lajf.
PS. Fun story: za parę dni dzwoni pan, który chce potwierdzić stan auta do ubezpieczenia, umawiamy się elegancko na 7.30, przyjeżdża ogląda, coś mu się nie zgadza, bo ja tylko OC wziąłem, a on inspekcje tylko pod AC raczej robi, na OC nie ma potrzeby... co ciekawe nie ma dwóch cyferek w środku mojego VINu... :D Wnioskuję - już na własną rękę - że pojawił się mój samochód w systemie AXA do AC, ale nie potwierdziłem telefonicznie ubezpieczenia, wziąłem z mBanku... a mBank ubezpiecza przez AXA, więc ubezpieczenie zostało pewnie potwierdzone i Pan musiał się przejechać zobaczyć samochód ;)
czy macie jakieś doświadczenie z LINK4?
mam możliwość OC/AC 11tys.zł./NNW 12tys.zł./ASSISTANCE/SZYBY/ŻYWIOŁY... za 1120zł(wkład własny 500zł)
aktualnie w/w mam LIBERTY DIRECT(obecnie AXA DIRECT) ale dodzwonić się tam to jakieś qurwa nieporozumienie więc nie znam jeszcze szczegółów
PZU 895zł samo OC (z ochroną zniżek), ale niestety bez NW. Ciekawe jak bardzo wzrośnie cena jak dodam do tego NW :confused:
Ja właśnie wykupilem OC w Link4 - 783zł. W tamtym roku w Proama 951zł 😂
nie sprawdzałem... w tym roku w proamie wyszłoby mnie 1050zł.
czyli ok
Tydzien temu braciakowi ubezpieczalem a4 b5 2000rok
W PZU kontynuacja OC z ochrona znizek zdaje sie 614zł, minicasco 245 i nnw 66zł -pakiet suma summarum 925zł
Zakupione kolejne ubezpieczenie w LINK4. W zeszłym roku samo gołe OC za 603zł, w tym roku OC + NNW + opony + smartCasco za 840zł. Samo OC wyszłoby niecałe 700zł.
Ubezpieczenie AXA (wyliczone przez internet) samo OC - 539 zł. Czy cena nie jest podejrzanie niska w związku z ostatnimi podwyżkami? Dodam że auto zarejestrowane w Wawie.
Axa ma na pierwszy rzut niska cene .
o axa słyszałem niepochlebne opinie. Nie wiem jak OC, ale AC ma podobno mnóstwo ukrytych kosztów.
Miałem jakiś czas Axe i szczególnie nie narzekałem ale tez nie było potrzeby wypłat.
Dopóki nie ma takiej potrzeby to każdy ubezpieczyciel jest ok. Ja teraz też jestem w AXA. Na razie jest ok.
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
Akurat maile zdarzało mi się do nich pisać i problemów nie było. Nie wiem jak z infolinia ale wyczuwam że cyrki są.
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
U mnie w domu od kilku lat OC i AC w AXA i nigdy nie było problemu. Z wypłatami z AC też nigdy nie było problemów i kwoty były w porządku.
Siema chciałem kupić drugie auto tylko na lato.. Jak to jest z tym ubezpieczeniem nie da sie wykupić na krótki termin ? czyli np na lato ?
W większości przypadków wysokość składki OC nie wylicza się na podstawie pojemności silnika (nie jest to czynnik decydujący). Główne przyczyny to: wartość auta, szkodowość marki, modelu na wybranym terenie, mieście, województwie, powiecie. Kolejny czynnik to czy auto jeździ po mieście czy po wioskach, na których umówmy się, prawdopodobieństwo stłuczki jest dużo niższe.
Kolejne czynniki to jak długo właściciel danego pojazdu posiada prawko, czy auto do celów prywatnych czy służbowych itd.
Sprawdź sobie tutaj jeszcze - https://wygodnie.pl/.