zimne powietrze jest skuteczne ale w aucie jest zimno.a raz nagrzane auto nie paruje.Zreszta nie wdaje sie w polemike jezdzij z uchylona szybka skoro jest lepiej.
Printable View
zimne powietrze jest skuteczne ale w aucie jest zimno.a raz nagrzane auto nie paruje.Zreszta nie wdaje sie w polemike jezdzij z uchylona szybka skoro jest lepiej.
Pierwszy mrozik rano odpalam Klime(klimatronic) i nie chce się załączyć....Wczoraj jeszcze chodziła....
Ludzie, nauczcie się czytać... było miliony razy powiedziane, że klimatyzacja nie pracuje w temp. poniżej 5*C.
Widzę że zagotowałem co nieco w temacie "klima w zimie" , tak więc już tłumaczę. Klimatyzacja poza tym że schładza to również osusza powietrze wlatujące do samochodu co zapobiega parowaniu szyb. To po pierwsze. Druga istotna rzecz to to że kompresor nie da się uruchomić przy temp. około +5 stopni to tylko i wyłącznie widzi-misie producenta samochodu czy też klimatyzacji. (prawdopodobnie chodziło o odciążenie i tak obciążonego w zimie akumulatora). Zasięgnąłem opinie w warsztatach ASO ale też u serwisantów klimy i wszyscy są zgodni z powyższym.
Uwaga to ważne.
Kompresor klimatyzacji może działać w niskich minusowych temperaturach i nie ma prawa być z tego powodu uszkodzony. Ot cały temat.
Jeśli ktoś nie lubi żeby mu szyby parowały i nie zależy mu na niższym spalaniu i akumulatorze to może próbować obejść zabezpieczenia producenta.
Czujnik przeniosłem między ścianę grodziową a silnik i mogę potwierdzić że kompresor (klimatyzacja) działa w temperaturach ujemnych. Tak więc potwierdziły się słowa mechaników z aso Audi . Gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie całej operacji to chętnie pomoge.
zgadzam sie z persem,u mojej dziewczyny w focusie kompresor bez problemu zalacza sie w ujemnej temp.
Wiec potwierdza sie to co napisales-wszystko zalezy od tego jak zadecyduje producent auta.
czy jest na forum jakas instrukcja jak odgrzybic klimatyzacje w 8P?
i wogóle czy jest to opłacalne? same spraye to koszt koło 40 zł
a przejezdzajac nie raz koło zakładów tym sie zajmującymi było napisane odgrzybianie klimy 40 zł
pewnie do tego dochodzą filtry itp:/
wiec jak lepiej zrobic? samemu a jesli tak to czy jest jakas instrukcja do 8P?
czy zdecydowac sie na to w firmie tym sie zajmującą?
U mnie wyskakuje błąd Klimatronika - w grupie 0 - 15.1 (G113) Potencjometr silnika klapy powietrza, ciągła przerwa.
Czy może mi ktoś powiedzieć jak to naprawić, jakie koszta?
Nie chce się czepiać szczegółów (lub być może mam jakąś usterkę), ale mi klima przestaje działać dopiero przy 3 stopniach:) jak jest 3,5 jeszcze działa;) (sprawdzone wczoraj, akurat temp. się wachała między 3 a 3,5 stopnia wieczorem) :p
Dodano:
Podpinam się pod pytanie. Wczoraj mnie ktoś oświecił a propos błedów na klimie (THX Badazz:thumbright:) i mam ten sam :)
Pisze w tym wątku poniewaz mam problem z kimatyzacją a raczej z ogrzewaniem które grzeje na maxa jakbym nie ustawiał temperatury. Grzeje na maxa jeśli nawet mam ustawione na "Lo" (Low).
Klima też nie działa nic nie chłodzi... można sie ugotować :/
Prosze o porady jak ten problem rozwiązać.
Nadmienie że przepaliły mi sie 2 żarówki jedna w lewej lamie od mijania a druga w prawej od "długich". Jeśli ma to jakiś związek to też prosze o pomoc.
Ja dodam że u mnie też raz wystąpił taki problem, zaszalała mi klima sama z siebie...
dowaliła na maxa do pieca, musiałem ją wyłączyć i wróciło do normy.
Co należy sprawdzić ?
Moim problemem jest strasznie parujące szyby w chwili gdy sprężarka się wyłączy (poniżej 3 stopni). Do momentu gdy sprężarka działa jest wszystko ok. Co zrobić żeby szyby nie parowały? Jeśli temat był przerabiany to przepraszam.
alex, o ile mi dobrze wiadomo, jest to związane z zawilgoconym filtrem kabinowym. wyjmij go i wysusz na grzejniku, albo po prostu wymień na nowy.
monik u mnie był podobny problem jak u alex8787.
A filtr kabinowy suchutki....stawiam na to ze podczas włączonej klimy wilgoć z powietrza zatrzymuje się na jej metalowych elementach,które są chłodniejsze w danym momencie niż szyba (a wiadomo ze wilgoć osiada na zimniejszej powierzchni).Po wyłączeniu klimy cala ta wilgoć zaczyna wylatywać przez wyloty powietrza i wszystko osadza sie na szybkach w postaci pary.Za rada kolegi zrobiłem tak: po prostu nie włączam klimy gdy szyby zaparowuja (oczywiście na postoju), włączam nawiew na szyby i czekam aż powietrze osuszy się. To pomaga i za każdym razem szyby mnie paruja,dodatkowo polecam szyby umyć od środka, popsikać je anti fogiem (koszt ok 12zl ) i wypolerować.Po takim zabiegu problem z parującymi szybami nie jest już uciążliwy.
Witam.
Sprawdzałem dzisiaj u znajomego mechanika na VAGu klimatyzacje i wyskoczył mi błąd 785 czujnik temperatury dla wskaźnika w desce - G56. Gdzie znajduje się ten czujnik? Czy może być powodem parujących szyb po wyłączeniu się sprężarki?
Pozdrawiam.
Miałem nadzieje że ten czujnik rozwiąże problem parowania szyb. Początkowo myślałem że będzie to silniczek sterujący obiegiem otwarty-zamknięty ale komputer go nie wskazał.. Sporadyczne błędy które początkowo wskazywał to 1292 i 1206. Będę wdzięczny za pomoc.:)
A jaki nr błędu pokazuje sie na samym panelu klimatronika na kanale 0?
Nie mam pojęcia jak się sprawdza nr błędu na panelu klimatronika na kanale 0.. znam tylko błędy które pojawiły się na VAGu u znajomego mechanika także byłbym wdzięczny za oświecenie mnie;)
Na panelu klimatronika wciśnij przycisk recyrkulacji+strzałka w górę,przyciskami -+ służącymi do ust. temp wybierasz nr. kanału a przyciskiem recyrkulacji robisz odczyt z danego kanału,diagnostykę wyłącza się w ten sam sposób jak włącza.
A ja mam troche inny problem...Być może był on już poruszany ale nie wiem jak sprecyzować pytanie w polu SZUKAJ więc prosze na mnie nie krzyczeć w razie wu :P
Otóż wsiadlem dziś do autka, termometr pokazywał -12*C. W aucie nie działa mi ogrzewanie, a jak zrobiłem jakieś 5 kilometrów to silnik zaczynał się gotować (włączyła sie lampka ostrzegawcza o zbyt wysokiej temp. silnika) czyli chłodnica jak by przestała działać. Płyn w zbiorniku jest, sprawdzałem.
Czy mam powód do zmartwień, że to jakaś usterka, czy po prostu zamarzły przewody i jak tylko się troche ociepli to wszystko wróci do normy?
Hmm no ok, po prostu nie chciałem zakładać nowego tematu a pomyślałem że klimatyzacja jest nieco powiązana z ogrzewaniem więc chciałem dobrze a wyszło jak zwykle :D Dlatego nie udzielam sie na żadnym innym forum, bo co bym nie napisał to zawsze jakieś ale ;)
Panowie, klima mysle dziala jak należy, nawiewy również, ale są 2 sprawy do wyjaśnienia:
1) w 7 sekundzie właczam klime i słysze takie cos jak na nagraniu, trwa to chwile i to samo jest przy wyłączaniu http://www.speedyshare.com/files/199...granie__1_.wav dość gośno słyszalne w środku za schowkiem pasażera.
2) jak włacze sobie temperature powiedzmy przykładowo 25 stopni (cieplutkie) po właczeniu klimy zimne leci z kratki czołowej nawiewów a z bocznych(obu bocznych) leci przez jakis czas jeszcze ciepłe :? nie wiem co to za szopki są :/
Mam pytanko. Czy to normalne, gdy wyłączę nawiew całkowicie (minusem poniżej ostatniej kreski od obrotówna klimatroniku) to przez chwilę słychać dokładnie 8 stuknięć? Wiem, że te stuknięcia występują, przy zmianie miejsca nawiewu (domyślam się, że przestawiają się zapadki, czy cuś), ale wtedy są to maks dwa stuknięcia, a nie osiem.
Dokładnie tak. Zamykają się klapy nawiewu.
Dzięki za odpowiedź, ale czy to jest faktycznie aż 8 wyraźnie słyszalnych stuknięć/kliknięć? Bo jak przełączam np. na nawiew dolny, lub środkowy to jest jedno, czy dwa kliknięcia to wyraźnie bardziej ciche.
kolego badej zapewe uszkodzony masz silniczek cyrkulacji powietrza, ktory steruje klapkami obiegu zamknietego ;)
też tak myślę, że czeka mnie klejenie tej zębatki poxipolem :)
czesc ma problem z CLIMATRONiCIEM albo z ogrzewaniem gdy nastawiam 18 c to dmucha mi garacym a gdu podniose do 25 dmucha letnim a nieraz dziala poprawnie z gory dzieki za pomoc
Może trochę z innej beczki.
Sprawdziłem dziś czy są jakieś błędy na klimatroniku i wyskoczył 50.3
Nie mogę znaleźć co to za błąd w spisie kodów jakie mam ostatni to 29.4 ????
W spisie kodów może nie , ale w wyszukiwarce zawsze coś się znajdzie : http://a3-club.net/forum/showthread.php?t=5584
witam mam pewnien problem od pewnego czasu cos mi stukalo w okolicach paska klinowego, myslałem ze to napinacz ale grdy rozebralem to wszystko bylo ok ten nieprzyjemny "skrobot" wydaje cos co znajduje sie za najnizszym kołem pasowym jest to cos w kształcie tarczy czy koła... wiem ze jest to związane z klima dlatego pytam czy ktoś wie co to jest ?
Mam w mojej a3 dzielony guzik od obiegu zamkniętego, tzn po lewej jest przycisk z symbolem AC, a po prawej strzałka. Z tego co widziałem w samochodzie spotkanym dziś na ulicy, nie miał on dzielonego guzika, tylko jeden długi z symbolem strzałki. Czy to może znaczyć, że moje auta ma dołożona klimę manualną? gdzieś w holendeskich papierach napotkałem nawet ksiązeczkę :
"audi a3/a4 - passat - golf4 - octavia
Diavia auto air conditioners"
W załączonej miniaturce skan zdjecia, jak wygląda panel sterowania.
http://images48.fotosik.pl/257/05e7be3c961934f7m.jpg
Czy słusznie podejrzewam, że mam niefabryczna klimatyzację?
Z góry dzieki za odp
Te co nie mają dzielonego tego przycisku nie mają po prostu klimatyzacji. Z rok temu rozmawiałem z gościem na parkingu przy markecie i właśnie on miał dzielony ten przycisk. Twierdził z całym zaparciem, że to jest fabryczna klima manualna. Załączał ją nawet i wszystko chodziło ok. Pierwszy raz widziałem manualną klimę w A3. Ale widocznie jest taka fabryczna. Zwłaszcza, że nie wyglądało na samoróbkę.
witam panowie mam pytanie czy to normalne ze zima klimatronic sie czasami nie załącza ?? jak sie silnik nagrzeje to owszem dziala ale np. w cieple pory roku dziala zawsze bez wzgledu na pogode.
Nie załącza tzn.? Sprężarka nie włączy się, jeśli temp. jest niższa niż +5*C.
Pomocy. Moja klima włącza i wyłącza się kiedy chce. Może np godzine działać wyłącza się a po jakimś czasie znowu się włącza. Układ jest sprawny. Elektryka też. Czy moze to być wina jakiegoś czujnika ?
Witam
Mam A3 1.9 Tdi AGR i problem z klimą. Klimatyzacja normalnie się załącza, nie pokazuje żadnych błędów w VAGu. Jest świeżo nabita. Problem w tym że nie chłodzi na biegu jałowym? Chłodzi tylko podczas jazdy tzn najlepiej gdy obroty silnika są powyżej 2000.
Czy uszkodzona jest sprężarka? Jak ewentualnie można to sprawdzić?
Wiem że jest odzielny temat o klimie ale tam jakos nikt nie odpowiedział na pytanie.
Moja klima włącza i wyłącza się kiedy chce. Może np godzine działać wyłącza się a po jakimś czasie znowu się włącza. Układ jest sprawny. Elektryka też. Czy moze to być wina jakiegoś czujnika ?
Poniżej 5 stopni na zewnątrz klima się wyłącza. Może właśnie oscylowała coś koło tego? U mnie też świrowała nawet w lato. Po podłączeniu pod VAG'a okazało się, że przy temp. zewn. 20 stopni czujnik temp. zewnętrznej pokazywał 3. Nie był uszkodzony, tylko ktoś włożył od innego modelu. Kupiłem zamiennik za jakieś 30zł i po problemie.
masz pewnosc ze uklad jest sprawny bo byles na przegladzie ukladu klimatyzacji?
jezeli uklad jest szczelny,jest odpowiednia ilosc czynnika to pozostaje czujnik cisnienia (3 stykowy) albo zawor rozprezny (dlawiacy)- (dane na podstawie etki)
oba znajduja sie przed sciana grodziowa wiec nie bedzie klopotu z lokalizacja. jedne jest taki prostokatny a przed nim jest czujnik cisnienia.albo jak kolega nizej napisal
Tak byłem sprawdzic układ i jest sprawny. Klima wyłącza się nawet przy 15 stopniach. Czy czujnik temp zewnętrznej jest tylko jeden - w zderzaku ?
U mnie jest tylko jeden w zderzaku, a raczej spoilerze po lewej stronie.
Mam pytanie czy jak załącza się klimatyzacje to zawsze włącza się wiatrak przy chłodnicy ?? Czy jest to zależne od temp. silnika lub otoczenia. U mnie jak i u ojca wiatrak sie nie załącza. Sprawdzałem jak było ok 10 st. na dworze i silnik był zimny. U ojca klima działała bardzo dobrze a u mnie słabo wieje zimnym.Jutro jade sprawdzić ciśnienie w układzie bo możliwe,że trzeba nabic klime.
jeden jest jezeli nie masz miedzy tarczami licznika wyswietlacza temperatury zewnetrznej a jak masz to powinny byc dwa z tego wzgledu iz po podlaczeniu pod jeden co niektorym nie chciala wlanczac sie klima wlasnie
Ja mam podobny problem tyle ze u mnie świruje prędkośc sterowania nawiewami a mianowicie sama potrafi sie zwiekszać lub zmniejszać obroty oczywiście bez jakiej kolwiek ingerencji z mojej strony, ktoś może wie o co tu chodzi ??
Nie mam tego w dokładce (4 lata działała bez niego). Gdzie znajduje się ten drugi ?