Ja używam średniej glinki z ValetPro.
Printable View
Ja używam średniej glinki z ValetPro.
Witam. Panowie jaki Cleaner polecicie pod hi tempa? Zastanawiam się nad ag srp ewentualnie amigo.
Czego używacie do mycia silnika? Zaliczyłem mały fuckup, przy montażu dolotu nie podłączyłem odmy i rzygała mi olejem po silniku.
Potrzebuję jakiejś mocnej chemii, która wszystko ładnie mi wyczyści :).
Tenzi truck
Tenzi truck spoko możesz spróbować też APC Surfex, przy okazji będzie do czyszczenia wnętrza itp ;P
Czy stosując lekko ścierny cleaner na dość miękkim lakierze mogę wyrządzić szkody w postaci mikrorys itp?
Jakich atomizerów używacie do deironizatorów/apc/tar&glue removerów?
To teraz jeszcze pytanie odnośnie stosowania, spryskuje silnik i plastiki pod maską, czekam chwilę i mogę to spłukać normalne myjką ciśnieniową? Pod maską zawsze czyściłem szmatką i atomizerem, dlatego pytam :).
Panowie potrzebuje rad odnosnie paru rzeczy:
- jakiś niedrogi szampon, nie mam niczego nałożonego oprócz wosku (aktualnie kończę sonaxa), auto myje na bezdotykowej wieczorami wiec spłukuje większe zanieczyszczenia a pozniej szampon i rękawica z mikrofibry w ruch; moze byc butla nawet 3l bo i tak bedzie leżało w garażu;
- jakiś w miarę sensowny wosk gotowy do nałożenia po myciu, bo niestety podwórka nie mam i moge nałożyć go bezpośrednio po myciu na myjni;
I teraz pytanie czy co mycie mam nakładać wosk (raz na tydzień/półtora) czy w jakiś większych odstępach czasu? No i czy przed tym jakiś cleaner/ipa?
- kończy mi sie ipa wiec jakiś ciekawy cleaner w w stosunku cena/jakość ;
- czy piana aktywna zastępuje szampon? Bo zastanawiałem sie nam zakup tez razem z jakims ciśnieniowym opryskiwaczem i nie wiem sam :/
Poratujcie :)? Bo średnio sie znam na tym..
szampon - kup bubbly sleeka z Shiny Garage, baniaczek :) (na przykład).
co do wosku lub jakiejkolwiek ochrony w Twoim wypadku (mycie na ehrle), poszedłbym w Gyeon WetCoat'a lub inny podobny tego typu środek; po umytym aucie spryskujesz a potem ciśnieniem rozprowadzasz;
w ręczne woskowanie na myjni bezdotykowej, czy cleaner bym się nie decydował, szczególnie wieczorami kiedy jest chłodno i jednak wilgotno;
ew. wosk w płynie, tutaj miażdży Sonax BSD, ale również aplikowanie bo w warunkach jak wyżej najlepszym rozwiązaniem nie jest
zabezpieczenie kładziesz/odświeżasz tak często jak to konieczne (nie da się powiedzieć, że tydzień/miesiąc to ok), czyli jak przy spłukaniu ręcznie umytego auta widzisz gorszy zrzut wody czy mniej kształtne kropelki to wtedy widać ;)
piana aktywna nie zastępuje szamponu! jest pre-washem; na bezdotyku można wziąć opryskiwacz, przygotować WCZEŚNIEJ pianę w nim, filce, i bawić się w pianowanie, ale to już wymaga krzepy i samozaparcia
skoro myjesz auto ręcznie tylko tam, to na zabezpieczone już auto czymkolwiek nie stosowałbym po prostu 1. programu takiej myjni, a wody (ostatni program)
jak się trzyma ochrona to nie ruszasz