ehh... tak myślałem :) jeszcze pomyśle co z tym fantem zrobić bo nie jest to zależne tylko ode mnie, ale dziękuję za mądre słowo :)
Printable View
ehh... tak myślałem :) jeszcze pomyśle co z tym fantem zrobić bo nie jest to zależne tylko ode mnie, ale dziękuję za mądre słowo :)
Niestety nie mam jeszcze postów na nowy temat więc postaram się tutaj.
W mojej S3 2011 mam radyjko Concert III do tego 10 głośników - gra przyzwoicie ale... chciałbym żeby grało lepiej (czyściej, lepsza jakość, głośność nie jest dla mnie priorytetem)
Stoje przed dylematem czy iść w kierunku
- Radio bez zmian + głośniki BOSE
- Radio na RSN+E + głośniki bez zmian
- Radio na RSN-E + głośniki BOSE
- lub jakiś Custom w postaci np Radio bez zmian ale nagłośnienie nie ori
rozmawiałem dziś z firmą z Krakowa specjalizującą się w podmianach Radii i montażu BOSE natomiast nie do końca potrafili odpowiedzieć na pytanie czy "warto".
Jakie są wasze odczucia ? Czy inwestycja 4000 zł w RSN-E + BOSE przyniesie znaczącą poprawę i warta jest tej inwestycji czy rozsądniej jest zrobić inne rozwiązanie ?
Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego dylematu ....
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie
Popieram.
Powiem Ci jaka jest moja opinia, z którą nikt nie musi się zgadzać :)
Za 4000zł lepiej jest wstawić RNS-E, dołożyć jakiś custom subwoofer dyskretnie, schować gdzieś wzmacniacz 4 kanałowy i założyć porządne głośniki na przód. Do wzmacniacza podłączony jest wtedy sub i przedni zestaw. A tylne można odpuścić lub zostawić pod radiem i lekko wyciszyć.
Takie jest moje zdanie.
Nawet licząc za RNS-E 2000zł
Wzmacniacz 700-800zł
Sub no niech będzie te 500-600 za customa.
Przód także 600-700zł za jakieś DLS czy Morele
Okablowanie no max 200zł.
Razem = 4000-4300zł + robocizna (zależy ile będziesz w stanie sam zrobić + za ile wyrwiesz radio itd).
Podsumowując zachowujesz wewnątrz auta ori wygląd, żadnych przeróbek boczków itd, sub jest schowany w boczku w bagazniku jesli jest miejsce lub we wnęce koła. Wzmacniacz także chowamy itd. Przy okazji montażu przedniego zestawu można się pokusić o wygłuszenie drzwi to koszt od 300-800zł zależy czym i czy samemu czy gdzieś:) Wg mnie drzwi to obowiązek przy robieniu zestawu przedniego:)
Oczywiście można zrobić to granie na tańszych podzespołach tj głośniki za 500 a nie za 700, RNS-E wyrwać taniej czy też suba sobie samemu zrobić z MDF itd wtedy ze wszystkim spokojnie zmieścisz się w budżecie i zostanie coś na robociznę:) Pogadaj z jakimś zakładem na ile Ci wycenią przód + wzmak + sub + robocizna w przypadku gdybyś dostarczył im RNS-E, a reszta po ich stronie.
W takim przypadku spodziewałbym się znaczącej poprawy, bo za bose nie zapłaciłbym nawet 1000zł, aby delikatnie poprawić muzykę w aucie w stosunku do serii.
Jak przyjedziesz na zlot do Radomia to chętnie Ci pokaze jak gra to u mnie :) Aktualnie mam wygłuszone drzwi i boczki za pomoca STP, do tego wzmak Magnat + odseparowany przód Magnat + subwoofer Alphard + Radio Alpine UTe-72BT. Może to nie jest mega dobry zestaw ani chociaż troche dobry ale według mnie jest o wiele lepiej niż seria i bose do tego połowe gratów miałem w garażu więc za wymiane audio nie wiele zapłaciłem. A sam zaczynałem od wymiany radia i zostawienia samego przodu.
Oczywiście z czasem będe starał się wymienić audio na coś o wiele lepszego ale to stopniowo bo mam inne wydatki.
Domin82: Na pewno seria nigdy nie da CI takiej frajdy z słuchania jak własnoręcznie dobrany pod siebie zestaw audio. Moim zdaniem Bose to szkoda troche kasy bo za 4 tys można zrobić na prawde dobre audio. Opisałem wyżej jaki mam zestaw u siebie w A3, w A4 b6 rodzinnym mamy Bose i moim zdaniem u mnie gra o wiele lepiej niż Bose.
MIałem podłączony ori Sub Marka Lewinsona i na pewno nie gra w połowie tak dobrze jak chociażby śmieciowy Alphard.
myslisz ze to zagra ?
mam ze szt na półce co graja 2 albo 3 razy lepiej i są sporo tańsze :P
- - - Aktualizacja postu - - -
i to jest opcja posłuchać i zdecydować a nie robić coś na podstawie forum , co najwyżej wydasz na paliwo a nie sprzęt który za miesiąc wyląduje na allegro
- - - Aktualizacja postu - - -
i tu się zgodzę kibel za duże pieniądze ale dla takiego dziadka jest ok posłucha wiadomości i ładnie wkomponowane wizualnie jest ok
Dla jednego zagra dla jednego nie. Albo ori wygląd i stosunkowo dobre granie, albo nieori radio i ******ste granie kosztem nieori wyglądu wewnątrz:) Albo jedno albo drugie.
Ale dobrze piszecie, najlepiej posłuchać czegoś a potem montować. Na forum jedynie możemy wyrazić swoje opinie, co kto by zrobił gdyby bla bla bla:)
http://img813.imageshack.us/img813/6876/67473133.jpg
zmieniam glosniki na 16 wedlug projektu Xprot z forum ( http://www.a3-club.net/forum/showthr...425#post995425 ) i chcialbym material pasujacy kolorystycznie do tego plastiku
orientuje sie ktos czy moge gdzies taki zamowic ?
Po pierwsze, czasami dla chcącego zmienić granie w aucie priorytetem jest zostawienie ori radia ze względów estetycznych. I nie ma wtedy innej opcji.
Po drugiej, ja nie muszę porównywać, bo słyszałem kilka zestawów już i dlatego zdecydowałem się na ori radio + rozbudowa reszty. (tak wiem - Ty kilkadziesiąt i masz większe doświadczenie oraz lepsze granie u siebie - nie musisz mi udowadniać zapraszając do siebie).
RNS-D + wzmacniacz, przód i sub mnie względnie zadowalają, chociaż za jakiś czas zmienię radio, bo oczekuję czegoś więcej.
Za to zdarzył się kolega, który powiedział, że to gra jak kupa, ale znalazło się także 9 kolegów, którzy byli mega zadowoleni z efektu i nie chcieliby nic więcej. Także kwestia ucha - więc nie wciskajmy na siłę na forum, że to co seryjne nie zagra. Projekty są rozwojowe także jak ktoś będzie miał niedosyt to zainwestuje za jakiś czas kolejne $ w rozbudowę o ile będzie chciał inne radio.
-Seria gra słabo, ale "gra" i prawie cały świat na tym jeździ:D
-Bose gra trochę lepiej, ale nadal nie jest warte swojej ceny jeśli chciałoby się go dokładać. (Podobno są tacy ludzie, którym wystarczy zamontować do seryjnych głośników tylko blendy BOSE i już odczują różnicę i im to wystarczy:P hehe)
-Rozbudowanie ori radia o wzmacniacz, przedni zestaw i sub - gra o niebo lepiej od Bose i założę się, że 95% osób, które nie miały styczności z profesjonalnym car audio zadowoli w 90% co najwyżej z małą ochotą na więcej!
-Radio porządne, procki, 3-way itd - to jest car audio dla wymagających ( te pozostałe 5% miłośników ).
Dlatego czasem mija się z celem takie dłubanie bo ograniczeniem jest radio które nic nie ma i nie za bardzo gra , wtedy system fabryczny jest ok , ewentualnie zmiana suba dla tych co lubię żeby było ich słychać na osiedlu zanim wjadą ;)
Rozumiem ze słyszałeś oba radia w danym systemie a nie 2 różne auta na różnych klockach ?
W moim autku nie zmienisz nic ja mam po optyku znajde jakieś autko na testy albo na twoim potestujemy to musi być miarodajne
I o tym mówie , kupić kota w worku jak można potestować :P
To jest subiektywna ale ciśnie się powiedzonko : w du.. byłeś gó... widziałeś , w dobie chinszczyzny to posiadacz czegoś na wzmaku i nie voice kraft bedzie miszczem dla tych co jada z radia 50w na kanał mosfet :)
Radio z procem i zwrotka nowe masz 800 a uzywki dostaniesz od 300 majątek ? A nie wiesz jak to wpłynie na granie puki nie podłączysz