Oryginalnie napisane przez
viro0z
Witam. Kupiłem auto jakieś 2 miesiące temu. Miało uszkodzony termostat (pracował cały czas na dużym obiegu). Po wymianie było wszystko ok przez 3 tygodnie. Teraz walcze z problemem przegrzewania się silnika i opadają mi już ręce. Nie do końca wiem, czy auto się przegrzewa czy tylko tak pokazuje na zegarach.
Rano odpalając zimne auto pokazuje na zegarach już 70 stopni i w ciągu minuty mam 90 stopni. Przejadę parę km i wtedy się zaczyna. Wskazówka wskakuje na 110 stopni. Zatrzymuje się, sprawdzam węża a on jeszcze dobrze się nie zagrzał, więc jest to niemożliwe i jadę dalej. Po paru km jazdy wskazówka z 110 wędruje na 90stopni a po chwili potrafi spaść do 70 i z powrotem na 90. Przegrzewa się a po chwili niedogrzewa. No cuda. Dodam, że po każdym przekroczeniu 90 stopni wiatraki załączają się jak należy. Płynu chłodniczego nie ubywa mi ani troszkę, tak samo oleju, brak jakichkolwiek osadów na korku czy bagnecie, woda absolutnie się nie gotuje co powinna już robić przy 110, ani jej nie wywala.
Wymieniony jest:
-rozrząd z pompą wody HEPU (metalowy wirnik)
-2 razy termostat (pierwszy Vernet, drugi Wahler)
-4 razy czujnik temperatury G62 za każdym razem z logiem Audi i z innego źródła (nie ASO)
Dodam, że po każdej wymianie czujnika jakby przez jakiś czas było ok. Silnik normalnie się nagrzewał, czyli po przejechaniu 5-10km miałem 90 stopni a nie po minucie. Ale zazwyczaj po spędzonej nocy w garażu problem powracał. Silnik wydaje się być w dobrej kondycji, na postoju nie czuć, że w ogóle pracuje, chodzi ładnie.
Bardzo proszę o pomoc, ja już nie mam pomysłów, jest to moje nowe autko na które musiałem długo pracować a teraz nie chce mi się nawet do niego wsiadać...
EDIT.
Dodam, że jak mam 90 stopni na zegarach to na climatroniku na kanale 49 jest 110stopni i rośnie i jak jest 115stopni na climatroniku to wskazowka na zegarach podnosi się do 110stopni. Czy wskazania z klimatronika są z czujnika temperatury G62 czy jak to jest?