U mnie aktualnie spalanie wygląda:
8.5l/100km w cyklu miasto 25%, trasa 75%.
Printable View
U mnie aktualnie spalanie wygląda:
8.5l/100km w cyklu miasto 25%, trasa 75%.
Podzielę się swoimi przeżyciami z sondą lambda. :) Jak kupiłem swoją A3 1.6 '98 to od razu zdecydowałem się na instalację gazową BRC sequent 24, więc dużo na benzynie nie jeździłem. Problem pojawił się, gdy samochód zaczął mi ciągle gasnąc na gazie. Główną przyczyną okazał się wężyk przegryziony przez jakieś zwierzę. ;) Niestety nie wyeliminowało to całkowicie gaśnieć, więc odwiedziłem gazowników, którzy od razu chcieli dokonać regulacji. Okazało sie, że sonda lambda ma uszkodzoną grzałkę, gdyż po odpaleniu samochodu musiał minąć długi czas, aby ona zaczęła działać... Udałem się więc do "elektryka", który powiedział, że sonda była fabryczna i trzeba ją wymienić. Powiedział mi, że ma "oryginalną" sondę za 200 zł i że gdzieś indziej zapłacę dużo więcej, więc sie zgodziłem... I w tym momencie zaczeły się problemy. Spalanie benzyny kosmiczne, na vagu wyskakiwał sporadyczny bład regulacji sondy lambda (wartość górna). Gazownicy w ogóle już nie mogą wyregulować instalacji, a elektryk się upiera, że sondę mi dobrą zalożyl (nawet mi raz ją wymienił, ale też na taki sam badziew). Inny elektryk (podobno najlepszy w mojej okolicy) powiedział, że zapewne to wina sondy. W przyszłym tygodniu kupuję oryginalną sondę Boscha i zobaczymy, czy to pomoże. Dodam też, że sonda może nie działać przez różne inne usterki, nieszczelności itp...
witam cos jest raczej nie tak moja A3 1.6 AUTOMAT który z reguły pali wiecej spala w cyklu mieszanym ok 9l
hmm to troche duzo wychodzi Ci na trasie sam mam automat i troche mniejsze jest to spalanie, ale to tez zalezy jakie predkosci na trasie osiagasz,przy nie duzych wychodzi gdzies 7,5 ogolnie tez mi wychodzilo tyle w miescie teraz cos sie uspokojiło i jest 10l ale z osiagnieciem 12 nie było problemu :)
ogólnie 1.6 nie powinno palic wiecej jak 8,5-9 l. Wiadomo jak sie bedzie ostro pociskac to i 15 zeżre. mówiac 8,5-9 mam na mysli normalna jazde w cyklu mieszanym. U mnie spalanie jest 7,5L jeżdzac co dzien do pracy 20 km w jedna strone. w moim poprzednim autku (tez 1,6 Pb) tez był moment ze spalane wychłodziło 10-11 l. przyczyna było niedogrzanie silnika i cały czas pracował na ssaniu. Co do sondy to kiedyś czytalem jak mozna sprawdzić ja miernikiem prądu.Powinna miec określone napiecie w trakcie pracy. Jak znajde to podesle link
Z tego co wyczytałem w książce serwisowej, nasze a3 1,6 powinny spalać;
-> w mieście 10,7l/100km
-> trasa 6,8l/100km
Średnio 8,5-9l/100km
Tak podaje fabryka :)
a fabryka zazwyczaj zaniża :P
jezdze na bardzo krotkich trasach po miescie i zauwazylem kilka prawidłowości:
- wyczyscic przepustnice -> inaczej pali jak smok
- wyczyscic przeplywomierz -> inaczej dawkuje za duzo i tez zawyza spalanie
- jezdzic od 2000-3500obr/min a najlepiej od 2000-3000, nie dusic bo cholernik pali jak nie wiem, nie dawac gara za duzo ponad 4000 bo zjada ile wlezie
- tankować na normalnych stacjach - na shellu najlepiej lac 95v-power
- zmieniac filtry
- jak najszybciej nagrzewac silnik (kupilem wygluszke pod maske, przez pierwsze kilometry nie wlaczam non sop nawiewu na szyby, tylko co minutke na chwile)
efekt: na trasach 5-7km spalanie nie wzrasta powyzej 11litrow/100, na trasach 20km okolo 10-10.5 przy temperaturze na minusie i okolo 9-9.5 na plusowych, na trasie jadac spokojnie znacznie mniej
1.6 to taki malutenki silniczek ze niestety trzeba odpowiednio jezdzic zeby dawal rade
pozdrawiam
dodam do tego co kolega wyżej napisał:
-sprawdzać ciśnienie w kołach
- wyrzucić niepotrzebne kg z auta
- jeśli ktoś używa boxu dachowego a nic w nim nie wozi to ściagnać.
- hamować silnikiem
i mamy kurs ecodrivingu.