-
Witam,
Nastepna garsc informacji ktora moze pomoc w likwidacji problemu.
Rozmawialem z elekrykiem ktory zajmuje sie tylko Audi i powwiedzial ze spotkal sie z takim przypadkiem i aby go zlikwidowac trzeba wyciagnac bezpiecznik od zegarow (aby je skasowac).
W mojej 8p ten bezpiecznik znajduje sie w skrzynce pod maska i jest na pozycji 6tej ( 5A ).
Na pytanie dlaczego tak trzeba robic odpowiedzial ze w przypadku odnotowania ptrzez komputer bledu (czyli niskiego poziomu oleju) komputer niestety po zlikwidowaniu przyczyny dalej bedzie sygnalizowac stan swieceniem lampki.
Na pytanie czy w komputerze moze sie cos odpisac odpowiedzial ze nic nie bedzie odpisane i analiza VAGiem lub innym urzadzaniem podpinanym do samochodu nic nie wykarze.
Zasmial sie tylko i powiedzial ze to normalne ze komputer trzeba nieraz przerestarowac aby zobaczyl zmiany.
Moze komus pomoze nastepny sposob z bezpiecznikiem.
Pozdrawiam
Piotrek
-
Troszkę odświeżę wątek i mam prośbę. Dziś miałem takiego pecha, że uszkodziłem miskę olejową i być może czujnik oleju. Mam pytanko, czy kupić jakiś zamiennik, czy lepiej org.używkę? Jeśli zamienniki to polećcie jakąś sprawdzoną firmę w przystępnej cenie. Będę bardzo wdzięczny, bo muszę wyłożyć z własnej kieszeni, a wina leży po stronie Zarządu Drug Miejskich: http://m.karne.pl/pokrzywdzeni.html , bo na ich przebudowywanej trasie uszkodziłem auto. :-(
Pozdrawiam Piotr
-
A ma ktoś może jakąś rozpiskę gdzie ten bezpiecznik może się znajdować w 8L?
-
w warsztacie znajduje sie rozpiska bezpiecznikow wystarczy poszukac.odpowiadajac na Twoje pytanie-nie ma czujnika odpowiedzialnego bezposrednio za sam czujnik
rozpisak bezpiecznikow
http://www.a3-club.net/forum/showthr...214#post308214
-
albo jestem ślepy albo nie mogę znaleźć gdzie jest bezpiecznik od zegarów w 8l
przeglądnąłem cały watek:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...214#post308214
pomoże ktoś ?
-
Nr. 11 i 15.
Ja w razie czego wyciągnąłem na 5min oba. Zegary się zresetowały. Pojeżdżę i zobaczę czy efekt będzie trwalszy niż w przypadku odłączenia akumulatora. Dam znać za jakiś czas
- No niestety, zabieg tak jak w przypadku akumulatora tymczasowy. Kolejnego dnia po przekręceniu kluczyka pojawiła się nieszczęsna pomarańczowa konewka podpisana "sensor" :(
Czekamy na dalsze pomysły
-
Mam podobny problem pali i się kontrolka sensor.
1.Dziś rano wymieniłem sensor na nowy niestety to nie pomogło.
2.Sprawdziłem styki wyglądają ok.
3.Po odłączeniu akumlatora na chwile, kontrolka się nie pojawia przez jakiś czas ale po drugi przekręceniu kluczyka wyskakuje na nowo.
4.Bezpieczniki sprawdzone
Stało się to jak żona rozwaliła miskę olejową po wymianie miski przestał działać prędkościomierz oraz wyskoczył ten sensor.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
-
Witam
Jak już wspominałem odpinanie akumulatora oraz wycigąganie bezpiecznika działa tymczasowo. Konewka i sensor pojawiają się nadal.
Postanowiłem kupić kabelek VAG KKL i po sprawdzeniu pokazują się takie komunikaty:
VAG-COM:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
30-00 - Open or Short to B+
Polski VAG:
562 - Czujnik poziomu oleju przerwa lub zwarcie do plusa
562 - Czujnik poziomu oleju zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
Usunięcie błędu nic nie daje. Od czego w takim razie zacząć usuwanie problemu (przy wymianie oleju styki były przeczyszczone) A może od razu szykować się na wymianę czujnika?
Pozdrawiam
-
Ostatnio pojawilem sie u mechanika z moim autem w innej sprawie i zagadalem go o problem pojawiania sie kontrolki cyklicznie co jakis czas. Ku mojemu zaskoczeniu powiedzial ze to zamek w masce mogl ulec zepsuciu i on by go wymienil. Czyli cos z tym zamkiem jest :( :)
-
Ale czy przy uszkodzonym zamku maski pokazywałby mi się błąd 562?
Czujnik maski nie jest chyba uszkodzony ponieważ gdy ją podniosę, konewka+sensor się nie pokazują (aż do kolejnego zgaszenia i odpalenia auta)