tak trzeba wyjac alternator,spuscic plyn kranikiem przy chlodnicy odkrecic 2 srubki od krucca i poskaldac to wszytsko.duzo jak za wymiane termostatu
Printable View
tak trzeba wyjac alternator,spuscic plyn kranikiem przy chlodnicy odkrecic 2 srubki od krucca i poskaldac to wszytsko.duzo jak za wymiane termostatu
Mam jeszcze pytanie po jakim czasie silnik powinien osiągać 90 st przy jeździe po mieście głównie w korkach po nocy. Mi po ok 15 minut i mniej więcej 2 km dopiero zaczynała się podnosić, 90 było po ok 30 minut. Inaczej gdy jechałem na wyższych obrotach np 70-100 km/h od razu praktycznie po odpaleniu to wtedy dużo szybciej dochodzi i trzyma temp. oczywiści nic nie spada. Wymieniłem ten termostat i zobaczę jutro rano jak będzie ale w lutym w zeszłym roku znalazłem w dokumentacji, że był wymieniony więc boje się, że wtopiłem bo nie wiem na wolnych obrotach jak długo powinien łapać temp. ale wydaje mi się, że to zbyt długo. Nie wiem co może być jeszcze przyczyną może jakieś pomysły?
Na wolnych obrotach silnik bardzo powoli się grzeje, szczególnie jak masz włączone ogrzewanie kabiny. Dlatego nie zaleca się odpalania silnika i zwlekania z ruszaniem, czytałem to gdzieś w instrukcji. Tzn. zaraz po odpaleniu powinno się ruszać aby silnik jak najszybciej osiągnął 90 stopni. Przy obecnych temperaturach czas zagrzewania silnika jaki powyżej podałeś jest zupełnie normalny. U mnie 90 jest po 9-10 km stałej jazdy, natomiast jeżeli mierzyć tylko czas od odpalenia do nagrzania to w korkach trwa to znacznie dłużej (choć siłą rzeczy jeżeli chodzi o dystans może to być mniej niż wspomniane 9-10 km).
ciezko jest podac ile czasu czy dystansu potrzeba na zagrzanie sie plynu.zalezne to jest od wspomnianej predkosci jadzy,obrotow,wiatru,temperatury.
kilka osob moze podac Ci czasy czy dystanse i bedzie duza rozbieznosc
ja w moim skarbie(silnik AGU) nie ruszalem alternatora tylko sprytnym patentem wymienilem termostat, a plyn musialem spuscic :-) imbus z tzw. kulka i elastyczna przedłużka do grzechotki
Witam,
wtrącę swoje 3-grosze.
1.Samochód wyciągnięty z garażu (temp in ok +2st.C) na zewnątrz -8st.C podczas rozgrzewania się silnika na biegu jałowym po 5min mam letni wąż górny wchodzący do chłodnicy.
2. Po przejechaniu 16km (tereny pozamiejskie- stała prędkość 70km/h )temp. nie osiąga 90st.C otwieram maskę wąż również letni.
Czy to efekt radiacji, czy puszczania termostatu (uszkodzenie)?
Stawiam na wymianę lecz wolę wcześniej zapytać.
Dzięki, Pozdrawiam
Witam. Mam taki problem który opisywałem w innym temacie, ale widzę ze ten temat też ejst prawie taki sam wię piszę : Do rzeszowa mam 25 km i byłem tylko tam dosłownie tam i z powrotem, wysadziłem żonę i spowrotem do domu dalej 25 km. Fakt bylo dość mrożno bo około -15. Ale teraz jechałem pod górkę dość dłuższy czas to wskazówka wychyliła się do około 65 stopni (bo 70 to napewno nie było) i kiedy wyjechałem na równa drogę dalej spadła na sam dół a na polu było -2 stopnie. Pomijając to miałem problem z nagrzaniem silnika nawet przy dosc wysokiej temp +10 i więcej, a wskasówka ruszała do góry tylko właśnie podczas pod obciążeniem, czyli pod górkę albo na wysokich obrotach, bądż jazdy w korku, ale kiedy tylko jazda stała się jednostajna czyli prędkość około 90 km/h na 5 biegu wskazówka odrazu leci do punktu wyjścia. Raz udało mi się w mieście przy +20 na polu dojśc do tem 90, ale kiedy tylko pojawiło się 90 odrazu spadło do około 75-80 i później juz ruszyłem z pod świateł i wskazówka poleciała na sam dół jak zwykle...Dodam tylko ze ogrzewanie działa. No i pytanie termostat, któryś z czujników, czy jeszcze cos innego powiedziało papa?
dodam jeszcze ze na kanale 51 jest 90 stopni, a na 49 trzyma się w okolicy 60, podczas przyspieszania i jazdy pod górkę lekko skoczy do góry ale po wyrównaniu jazdy odrazu spada do +- 60*C.
tyle o ja wiem, tylko pytanie czy to wina termostatu, za szybko otwiera się i nie układ nie może łapnąć 90*C czy ten czujnik... ale skoro na zegarze jak i na 49 kanale pokazuje mi się taka sama temp, więc bardziej obstawiał bym termostat... ale proszę jeszcze o opinie innych użytkownikow :)