A która "część" oznaczenia powinien być zgodny? Bo chyba co do cyferki/literki nie będą zgodne?
Licznik byłby od buzza_astrala. O ile go nie sprzedał w ostatnich dniach.
Printable View
A która "część" oznaczenia powinien być zgodny? Bo chyba co do cyferki/literki nie będą zgodne?
Licznik byłby od buzza_astrala. O ile go nie sprzedał w ostatnich dniach.
Panowie, proszę o radę, mam możliwość kupienia w dobrej cenie zegarow VDO 919 880A od benzyny. Czy ktoś posiada może wsad diesla do takiego licznika ? Tak jak moj obecny posiada zegarek analogowy. Wiem,że muszę zmienić tarcze, przeprogramowac VAGiem licznik i zakodowac immo, ale nie wiem czy znajde taki wsad albo info jak go przerobić. Czy może wystarczy podegranie wsadu od obecnego licznika ? ? ? Z gory dziekuje za info.
Jesli masz też licznik bez can jak ten 919 ... od benzyny to mozesz zgrac swój wsad do tego drugiego , przekładasz potem tarcze i wszystko smiga, kluczyków też nie będziesz musiał kodowac jak wsad przełożysz do swojego.
mam taki problem, mianowicie zmienilem wsad od licznika i wszystko było ok, pozniej wymieniłem tarczki, i gdy juz wszystko mialem złożone zauważyłem że podświetlenie licznika ale tylko wyświetlacze mają bardzo słaby kontrast, do tego gdy włacza się radio i klima to ma taki sam kontrast jak licznik czyli bardzo słaby. Ale gdy auto nie jest na zapłonie i włączę radio to ma bardzo dobry kontrast dopiero jak włącze zapłon to kontrast definitywnie spada, co to może być?
zobacz czy bedzie roznica jak pokretlo od mocy oswietlenisa ruszysz (przy wl. swiatel)
To już bardziej musialby się wypowiedzieć ktoś kto ogarnia temat kodowania VAG'iem, ale wg mnie nie.
a może poprostu to pokrętło masz nie sprawne? u mnie praktycznie podświetlanie w jednej pozycji działało na starym przełączniku
Koledzy, doradźcie proszę w sprawie liczników z FIS.
Mam w posiadaniu dwa liczniki z pełnym FIS (+ dodatkowo jeden w samochodzie bez FIS):
1. od A3 anglika 1.8T z popalonymi liniami, przedlift (tarcze wymienione)
http://images66.fotosik.pl/239/30b1b4ac6d38505cmed.jpg
2. od A4 2.5 tdi w dość dobrym stanie, przedlift. (na zdjęciu z obudową od A3) niestety nie znam numeru
http://images66.fotosik.pl/239/3892ddd6d03f53bdmed.jpg
I mam zamiar z tych dwóch złożyć jeden, ale...
Problem generalnie polega na tym, czy ten licznik od A4 da się przerobić i wsadzić do A3? Szukałem odpowiedzi na to pół dnia ale bezskutecznie. Przednia obudowa pasuje idealnie, należałoby jedynie obciąć wystające kawałki płytki ze wskaźnikami od ładowania i od temperatury oleju.
http://images68.fotosik.pl/240/666c69a6dc8276c1med.jpg
Jest to możliwe gdyż żadne inne ścieżki niż od skrajnych liczników nie ulegną uszkodzeniu.
http://images66.fotosik.pl/239/6d9492ae627789c0med.jpg
Zaznaczam, że koncepcja jest dosyć ciekawa, ponieważ liczniki z pełnym FIS od A4 B5, A6 C5 kosztują połowę tego co do A3 a wyglądają niemal identycznie. Kwestia czy elektronika licznika pozwala na taką migrację i czy może być skalowanie prędkościomierza do 260km/h (obecnie mam do 240 ale 100 też po środku). Liczniki trochę różnią się bebechami.
Sorry za tak wielkiego posta ale zależało mi na czytelności :)
Brzmi to dosyć ciekawie, także jestem bardzo ciekaw czy to przejdzie..
Koncepcja ciekawa, jeśliby się udała zrobiłbyś rewolucję ;D
hm. Spróbuj podłączyć liczniki do auta, zobacz co będzie sie działo. Jakie numery części mają liczniki ? Jeśli ten pierwszy jest VDO 8l 920 XXX XXX to mogę podesłać Ci wsad do diesla na maila. Gdyby licznik od A4 ten wsad przyjął, a teoretycznie może być taka szansa, to na początek przerwij ścieżki prowadzące do bocznych wskazówek ( Chociaż wsad z A3 powinien je po prostu wyłączyć).
Skala licznika 240 / 260 to tylko kwestia wsadu. Tak samo obrotomierz, ale: jeżeli licznik od benzyny tylko przekodujemy na diesla, obroty będą pokazywane poprawnie ale na tarczy od....benzyny wyskalowanej do 7 czy tam 8 tys. Jezeli przełożymy tarcze od diesla, to po zmianie kodowania będzie....żle. Trzeba cały wsad od diesla wrzucic . (grzebania w bitach sie nie podejmuje ; ) )
A co do licznika w aucie : jeśli VDO i działa - sprzedaj, jeśli magneti marelli i działa - sprzedaj czym prędzej!! , jeśli magneti marelli i nie działa... to śmietnik;)
Widzę, że nie tylko ja kombinuje w sprawie FIS-a. U mnie też rewolucja, ale zdecydowałem się na zegary od Passata B5 z MFA. Czyli takie z komputerem pokładowym, ale bez dużego FIS-a. Obsługują spalanie aktualne, średnie itp. Dla mnie to wystarczy. O takim modzeniu decydowała głownie cena, zegary z MFA dostać można za grosze, a znaleźć poprawnie działające 919 do Diesla z FIS-em to ok 300 zł. Siedzą już u mnie w aucie, prędkość, obroty, kontrolki - wszystko działa poprawnie czekam tylko na rezerwę, by zobaczyć ile rzeczywiście zostanie w baku paliwa, bo jakby nie patrzeć w Passacie jest chyba 7l więcej w baku. Ale jak zapisałem sobie wynik z VAGa (rezystancja,pojemność) z poprzednich zegarów i z tych to wyszło praktycznie to samo i wskazówka stała podobnie. Czy to nie będzie tak, że po prostu dłużej będę czekał na zejście wskazówki z poziomu max ? Walczę jeszcze z podświetleniem a mianowicie regulacją natężenia. W Audi oświetlenie przycisków itp. wychodzi z licznika. A w Passacie na ten sam pin ma wchodzić podświetlanie. Na razie świeci na stałe. Ale już mam koncepcję by przerobić to tak, by można regulować intensywność podświetlania.
Jak wszystko się uda to zrobię poradnik i wrzucę na forum. Będzie to super alternatywa dla FISa przy zachowaniu podobnych funkcji. Bo zapewne każdy kto modzi chce mieć głownie info o spalaniu ;)
Może w tygodniu uda mi się sprawdzić co się stanie jak podłącze lnicznik z A4 pod auto.
Niestety licznik od A4 ma zerwaną naklejkę i dopóki się nie podłącze to się nie dowiem. Od angola to bodajże 8L0 919 930 H.
Mam nadzieję, że pinouty z zegarów a3 i a4 są takie same. Licznik od angola wymaga wymiany FISa, wsadu i cholera wie czego jeszcze, a ten z a4 może wystarczy przyciąć. Jest jeszcze kwestia czy impulsator od skrzyni działa tak samo i co będzie wskazywał pływak w baku?
Wszystkie liczniki są produkcji VDO, ale ten bez FIS zostawię sobie, tak na wszelki wypadek ;]
xoslo Napotkałeś na jakies problemy przy podłączeniu tych zegarów? Jak masz wyskalowany prędkościomierz w zegarach z paska a jak było w ori z a3?
Ja mogę Ci udostępnić wsad z mojego licznika 8l0 919 880dx jak byś potrzebował to pisz śmiało.
Macie moze dostep do FIS'a w dobrych pieniadzach? Musze wymienic swoj w TT ktory raczej jest taki sam jak w A3/TT
arielo87
u mnie problemow bylo kilka, ze wzgledu na to ze passat ma inaczej zasilane podswietlanie licznika itp. Najwaznijsze to sciagnij sobie pinout licznikow z obecnego auta i licznika ktory bedziesz wkladac, bo np jeden bedzie obslugiwal takie kontrolki drugi inne. Wiele funkcji jak poziom plynu w spryskiwaczu, kontrolka zuzycia hamulcow, kontrolka pasow jest do wylaczenia w vagu. Porownaj schematy i podpinaj, ja zanim wsadzilem licznik bawilem sie nim na stole, sprawdzalem funkcje itp. Co do predkosciomierza i obrotomierza wsadzalem tez licznik od diesla i podczas jazdy porownywalem z odczytami z vaga z ecu silnika oraz z kodow climatronika. U mnie na szczescie dziala to poprawnie. Tak jak pisalem wyzej musze rozgryzc jeszcze poziom paliwa czy dobrze wskazuje.
Dla mnie najlepszym rozwiazaniem byla by chyba proba podgrania wsadu od golfa licznik mfa silnik alh, tylko skad taki otrzymac :p
Witam mysle nad montazem Fis w mojej audi tylko nie wiem jaki licznik bedzie mi do tego potrzebny mogłby ktos cos doradzic ?? mam podstawowa wersje 1.6 AEH rok prodzukcji 97 .. moze ktos powiedziec jaki licznik bedzie do tego pasował
Kolego, nie jesteś nowy na forum, wiec powinieneś wiedzieć od czego mamy dział warsztat:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...wego-FIS/page2
Zacznij od tego tematu z warsztatu, potem poczytaj ten (od początku). Na szybko można powiedzieć tylko, że szukaj licznika od benzyny z pełnym FIS z zegarkiem analogowym.
Ponieważ siedzę w pracy i mam mnóstwo rzeczy do zrobienia, zabrałem się za przegląd pinów w doszukiwaniu się różnic pomiędzy zegarami z A3 i A4 od roku 98. Różnice są subtelne ale są:
Niebieska wtyczka:
A3 pin 14 - światło przeciwmgielne
pin 15 - nie używany
pin 20 -terminal 58d
A4 pin 14 - samopoziomujące zawieszenie
pin 15 - terminal 58d
pin 20 - terminal 58s (nie występuje w A3)
Zielona wtyczka:
A3 pin 1 - ekran transpondera
pin 2 - cewka transpondera
pin 4 - nie używany
pin 17 - cewka transpondera
pin 26 - temperatura otoczenia
pin 29 - terminal 58d (sygnał bodajże z czujnika nasłonecznienia)
pin 31 - położenie wybieraka (raczej do automatu)
A4 pin 1 - nie używany
pin 2 - transponder 1 (?)
pin 4 - immobiliser
pin 17 - transponder 2 (?)
pin 26 - nie używany
pin 29 - terminal 58d (potencjometr/ściemniacz oświetlenia)
pin 31 - nie używany
informacje zaczerpnięte ze strony workshop-manuals
Ta pinlogia wystarczy żeby podłączyć licznik z A4 do A3. Widać wyraźnie, że główna różnica polega na umiejscowieniu pinów od podświetlenia wskaźników i od czytnika immo. Liczę na kolegę xoslox:thumbright:, że wypowie się jak poskładał podświetlenie. Temperatura otoczenia pojawia się również we wtyczce od FIS.
Ma ktoś pomysł jak pozamieniać te piny od immo i co to jest terminal 58s?
arielo87, dziś nie pomogę, dopiero jutro wieczorem albo po jutrze mogę spojrzeć w swoje schematy z ETKI i AUODATY... Ważne jest znać rok modelowy auta, z którego pochodzą zegary ;) Twoja 3-ójka z którego jest ? Licznik z A4 przedlift to chyba do 2000r ? U mnie pomiędzy passatem a a3 niezgodność była chyba w 3 pinach, które wypiąłem - głównie chodzi o różnice w ikonkach na blacie. Jak możesz to podświetl latarką tarcze od swojej 3 i te od 2.5 tdi i zobaczysz które kontrolki się różnią.
Co do pinu 29 zielonej wtyczki - Terminal 58d (outside dimmer potentiometer) - to jest potencjometr podświetlania, który w audi jest wpięty na masę licznika i nim regulowane jest podświetlanie zasilane z pinu 20 niebieskiej wtyczki.
Kwestia tego 58b i 58s czy jest to samo, żeby to stwierdzić muszę spojrzeć w schematy :/
Co do pinu 15 niebieskiej wtyczki w A3 jest to sygnał potwierdzenia z włącznika świateł i z tego co patrzę w necie w A4 jest to samo.
Czy da rade włożyć zegary z Can czyli np. takie z 2003 roku do a3 z 97r? Dużo jest przeróbek? Chodzi mi o to że zrobiłem swap na 1.8t AUM i ze sterownika sygnał obrotomierza idzie po Can do licznika. Podłączenie przewodu pod zegary pod 11 pin niebieskiej wtyczki nie działa. Czy zakładając zegary z Can będzie działał obrotomierz?
Pozdrawiam
Moje zegary (te w aucie) mają nr 8l0 919 860 B. VAG K+CAN commander zgrał mi wsad z niego i wypluł pin, ale nie mogę się przez niego zalogować do zegarów, wyskakuje błąd (polski VAG 2,5). Przypomnijcie mi, jak program pokazał mi trzycyfrowy pin to muszę go wpisać 00XXX czy 0XXX?
Niestety porada na warsztacie "ciekawostki licznika" nijak się ma do zegarów 8l0 919 XXX bo plik wsadu jest znacznie krótszy i adresy w pamięci, o których pisze autor tematu w ogóle nie istnieją. Kolega Zehell podesłał mi wsad od 880 DX (za co mu serdecznie dziękuję :thumbright:) i wygląda od bardzo podobnie do mojego (powiedzmy, że objętościowo). Docelowy licznik pochodzi z A4 B5 2,5 TDI 99'. Ciekawe czy przyjmie w ogóle ten wsad zważywszy na to, bebechy jednak trochę się różnią.
No więc, na chwilę obecną mam trzy liczniki, dwa wsady, jeden marny kabel i zero doświadczenia w tym temacie... czyli zaczynamy zabawę :p
Co prawda nie używałem vag k+can commander ale używam vag epromer do zmiany wsadów itp. Dla mnie jest mega prosty i nie miałem z nim jeszcze problemów. Może on Ci pokaże pin w prawidłowej postaci
Pin ma miec 5 znakòw więc jak Ci wyświetla 3 to dodajesz dwa zera :-) ewentualnie podeślij mi wsad.
No i klops. Pierwsze próby zgrania wsadu z licznika z A4 spaliły na panewce. Z licznikiem połączył się tylko VAG 3.11. K+CAN Commander go rozpoznał ale już nic nie odczytał, niezależnie od ustawienia.
Okazało się, że posiadany przeze mnie licznik pochodzi prawdopodobnie z A6 C5 ponieważ VAG wypluł nr licznika 4B0 919 880 X. Licznik był jednak przez kogoś już robiony bo jest oklejony jakimiś plombami a nalepka z nr jest zerwana. Wiadomo natomiast, że jeździł na pewno w A4.
VAG eeprom programmer też się z nim nie połączył - wrong baud rate. Niezależnie od ustawienia szybkości transmisji ciągle pokazywał ten sam problem. VAG Tacho nie widzi mojego kabla (Viaken KKL ten niebieski).
Ktoś ma jakieś sugestie albo pomysły co działać dalej?
W sumie jeszcze jedna kwestia. Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale licznik podłączałem na stole pod zasilacz 12V 1A. Pod prostownikiem wyświetlacz przebiegu i podświetlenie mrygały jakoś dziwnie.
Możesz spróbować przebić wsad kabla vag k+can commamder na wersje 1.4 wsady znajdziesz w necie jak coś to poszukam u siebie i Ci podeśle.
nie bardzo rozumiem... chodzi Ci o zmianę wsadu w samym kablu?
k+can commandera mam tylko wersję 1.4 china
Tak o zmiane wsadu w samym kablu na inna wersje. U mnie to rozwiązało problemy związane z połączeniem. To wrzuć wersje 3.6 powinno przejść bez problemu.
U mnie znaczne postępy. Wsadziłem do zegarów od Passata wsad od Golfa IV. Obrotomierz wskazywał OK, ale prędkość licznik niestety zaniżał, czyli jechałem w rzeczywistości 70 a na blacie 60. Edytowałem wsad i wrzuciłem prędkość z rodzimego licznika A3. Teraz Obroty, Prędkość są idealnie, a problem wskazania paliwa rozwiązał wsad Golfa - są tu przecież takie same baki. Została mi jeszcze zabawa z nieszczęsną regulacją podświetlania, i podłączeniem sygnału consumption z silnika.Przy okazji będę tez podłączał tempomat. Ale muszę na to znaleźć trochę czasu. Poskładam wszystko do kupy i wrzucę na Warsztat dla wszystkich, którzy by chcieli mieć MFA w swoim aucie - co jest dużo tańszą alternatywą niz FIS. Jak na razie dałem 80 zł za zegary i 40 zł za manetkę z komputerem i tempomatem :)
Rozumiem że immo odłączone?
Nie immo jest, login jest, także adaptacja to nic trudnego ;)
Panowie, żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj, posiadam tą wersję zegarów:
http://obrotomierz.pl/p/2013/08/licz...3431444717.jpg
Niestety, jest z nimi problem, teraz szukam drugich zegarów, i pytanie czy ta wersja zegarów będzie pasować:
http://iv.pl/images/96461633203307588696.jpg
Nie działa drugi link
Ok, poprawione.
Czymś się one różnią poza inaczej wyskalowanym prędkościomierzem? Najlepiej, żebyś miał numery obu liczników
Będzie ok. Mimo wszystko bym próbował naprawić ten co masz. Odchodzi zabawa z kodowaniem
Nikt we Wrocławiu się nie chce tego podjąć, w tym problem.
Naprawa może być droższa, niż używka tego licznika. Będzie pasować, ewentualnie podmienić wsady. Ze starego wsadzić do nowego :P
Ten drugi licznik jest od automatu, będzie jakiś problem ?
Stary IMMO I nowy IMMO II, transpondery do wymiany. Więc nie do końca P&P.
Odbierz sobie PW.
U mnie ciągle lipa, nie mogę zgrać eepromu z licznika od A4 ( albo A6, sam już nie wiem). Polski VAG łączy się z nim normalnie, błędy, test wyjść wszystko cacy no i w sumie tyle. K+CAN commander rozpoznaje licznik tak:
http://images67.fotosik.pl/263/2c615116af609889med.jpg
Polski VAG też pozwala na majstrowanie i zgranie wsadu ale na pewno nie zgrywa się cały:
http://images68.fotosik.pl/261/a8cea75f06440304med.jpg
Tak więc lipa. Nie wiem czy to wina kabla (VAG eeprom programmer, IMMO tool, LICZNIK) go nie widzą. Zmiana wsadu w kablu nie pomaga. Jeszcze trochę to uwalę kabel i licznik. Jedna rzecz, która rzuca się w oczy to różnica w bebechach liczników od A3 i A4. Poniżej tył licznika 8l0 919 930 H
http://images69.fotosik.pl/261/450281378a233e00med.jpg
A tu licznik wyjęty z A4 99' posiadający numery zegarów od A6 (data produkcji licznika wg naklejki 23-10-1997)
http://images67.fotosik.pl/263/0a05666ac970d3a7med.jpg
Widać, że jest o jeden chip mniej. Nie wiem czy może to mieć na coś wpływ...
Jest mi generalnie ktoś w tym cholerstwie pomóc? Albo ktoś chętny samemu spróbować?
nie ma problemu
trzeba tylko odpowiednie liczniki sparowac
lub miec odpowiednie wsady do danego typu
Drobny update dla właścicieli tzw. półliftów.
Do silników 180KM pasują tylko liczniki pochodzące z aut z takimi silnikami (AQA AJQ APP ARY) a do 150KM ze 150KM (np. AGU ARZ). Inaczej nie da się zgrać ECU z licznikiem.
EDIT: Dostałem sygnał od kolegi ADAMS91 że u niego w APP licznik z 150KM ruszył, więc może problem jest tylko w drugą stronę (licznik 180 do auta 150KM).
... czyli jednak Gregor się da:D Odpaliłem pełny FIS 8L0920980A (z AGU) u siebie w ARZ!
Listę liczników wrzuciłem tu: http://www.a3-club.net/forum/showthr...=1#post1319726
U mnie podłączony już tempomat i sygnał spalania.Ale pozostał mi ostatni orzech do zgryzienia. Mianowicie licznik źle zlicza przejechane kilometry. Wyznaczyłem sobie trasę na Targeo i zapiąłem nawigację. Powinno mi wyjść 2,2-2,3 km a licznik zliczył 1,8km. Opony są dobrane prawidłowo 225/45/17- także setne procenta przekłamań.
We wsadzie 1J0919880 obecnie jest K-Value ustawione na 1 i nie mogę tego zmienić - nie przyjmuje innych kodowań, być może tu jest problem bo wsad jest od benzyny. Możliwe, że problem rozwiązałby wsad od golfa z tym samym silnikiem + MFA. Czyli 1.9 TDI ALH, ale nie mogę takiego znaleźć ani zdobyć.
Próbowałem pozmieniać we wsadzie komórki odpowiedzialne za Distance Impulse Identifier najpierw na takie jak w A3 a potem na takie jak w Passacie - nic to nie daje.
0x092 Distance Impulse Identifier
0x094 Distance Impulse Identifier (repeated)
Prosiłbym o jakieś rady i wskazówki ;)
Marcelm kazdy licznik podejdzie jesli ecu na to pozwoli
No tak, ale nie pozwala wlasnie z licznikami z tych silnikow co wymienilem. Nie da sie zgrac ecu i licznika, na liczniku niby immo akceptuje klucze ale ecu nie.