Dzięki kolego to ogłoszenie widziałem wcześniej jeżeli będzie szczelna to się opłaca. Czy często pękają te plastikowe obudowy czy częściej pada termostat ? Jeżeli nie to kupić całość firmy BEHR ?
Printable View
Dzięki kolego to ogłoszenie widziałem wcześniej jeżeli będzie szczelna to się opłaca. Czy często pękają te plastikowe obudowy czy częściej pada termostat ? Jeżeli nie to kupić całość firmy BEHR ?
spoko/tak za te pieniądze raczej nie kupisz samej obudowy a jeśli faktycznie masz dobre czujniki to się opłaca pamiętaj jednak o tym iż jest to część używana i w jakimś stopniu zmęczenie materiały już tam wystąpiło a co za tym idzie może być tak że nie nacieszysz się nim zbyt długo
co do całości z linku jaki podałeś to zawsze masz pewność że to nowe a czujniki które masz obecnie zawsze mogą się przydać bo termostat a dokładnie sam czujnik dość często pada.co do tańszego zamiennika to już raczej nie te czasy kiedy słowo zamiennik kojarzyło się z tandetą.zamienniki dobrych firm są czasami lepsze a na pewno dorównują oryginałowi
W Vernecie są oryginalne Behra pakowane więc nie przepłacaj.
Mój termostat otwiera się chyba za wcześnie temperatura waha się miedzy 78-84 st , wiadomo jak postoje to temperatura skoczy. Czy na prace silnika nie wpływa taka temperatura (większe spalanie czy jakieś inne skutki) ? Wymieniać termostat czy nie przejmować się tym ?
Między tymi 80 st a 90 st będzie różnica ? Czytając forum niektórzy specjalnie szukają "zimniejszych" termostatów . Chyba narazie się wstrzymam a zainwestuję w coś innego.
Witam w moim 1.6 AVU chyba też pada termosatat,ale zanim go wymienie chciałem opisać co zauwazyłem i po czym sądze że termostat chyba do wymiany.Otóż auto trzyma równo 90 stopni przy prędkośći do 150 kh/h,ostatnio postanowiłem troszkę podgonić auto także na ładnej prostej rozbujałem auto do 170km i z tą prędkością podjechałem max 2 minuty.Zauwazyłem dziwną rzecz bądź może tak ma być, że w trakcie tej prędkości temperatura spadła mi do 70 stopni i tak trzymała ,zwolniłem do 100-110 km/h i temperatura wróciła automatycznie spowrotem do 90 stopni .Kolejnego dnia znowu zrobiłem test z wyższą prędkością (170 km/h) i sytuacja ta sama temperatura spada do 70 stopni po czym przy prędkośći 100 wzrasta do 90 stopni .Nie wiem ogólnie jak to sprawdzić,ale może przy wyższej prędkości woda się bardziej grzeje i wiatraki chodzą na max temu schładzają płyn do 70 stopni,aby nie przegrzać auta ?Termostat do AVU nie należy do tanich (250 zł) tak więc mam do was pytanie ,czy w tych silnikach jest możliwość wymiany samego wkładu a obudowa niech by została stara ?Dodam ,ze czujnik temperatury wymieniony na ori jakieś pół roku temu .
Dzieki robakh ,po obserwuje jeszcze trochę problem i jeśli na 100% wyjdzie ,ze termostat ... to trzeba wymieniać :(
A jakiej firmy orginalnie siedzi tam termostat ?BEHR ?
Witam wszystkich, podepnę się również pod temat. Mam a3 1997rok 1.8 125 Km, i problem polega na tym, że po przejechaniu ponad 20km temp była pomiędzy 70-75 stopni, wydaje mi się że powinno być już 90 po takim dystansie. Czy to będzie termostat? Dzisiaj zauważyłem że ubyło mi płynu chłodniczego, było minimalnie poniżej MIN dolałem moze 400ml i jest w normie, co to może być ?
jakie temperatury na climatroniku bądz VAGU ?Czy temeratura wogóle dochodzi Ci do 90 po dłużeszej jeżdzie czy zostaje tak jak pisałeś 70-75 ?
climatronik grzeje, chłodzi, co do temperatury to wydaje mi się że nie dochodzi do 90 stopni.
ale jaka temperature pokazuje climatronic po wejsciu w menu serwisowe ?Wydaje Ci się ?przecież to widać gołym okiem czy wskazówka jest non stop na 70-75 czy na 90 .
Temp nie dochodzi do 90stopni. Nie wiem jak wejsc w menu serwisowe climatronika.
Wciskasz na raz zamknięcie obiegu i strzałkę do góry. Wyświetla Ci się jedynka i klawiszami + i - poruszasz się po menu. W moim AGN temperatura płynu chłodniczego znajduje się chyba pod kanałem 49, więc wyszukujesz odpowiedni kanał, wciskasz przycisk od zamknięcia obiegu i wyświetli Ci temperaturę płynu.
Robić to na zagrzanym silniku?
Możesz na zimnym odpalić ten kanał w climatroniku i sprawdzić temperaturę. U mnie pokazuje dopiero powyżej 30* (poniżej po prostu pokazuje 30). I zobaczyć, czy dojdzie do 90*, czy zatrzyma się przy tych 70. :)
Po przejechaniu 10km wszedłem do tego panelu na pozycje 49c a w niej pisało 55, wskazówka na zegarze nawet nie ruszyła sie z temp najmniejszej czyli 60 stopni
- - - Aktualizacja postu - - -
Pomoże ktoś ?
Najpierw sprawdz co Ci klimatronik pokazuję na 49 i 51 kanale lub pod kompem. Aż takich spadków temp nie może być .Podejrzewam,że masz niedogrzany silnik przez czujnik temp lub termostat ewentualnie czujnik w chłodnicy. Termostat Behr nowy 120zł i taki polecam
art32 możesz podać link do tego termostatu ?
Robakh opróżnij skrzynkę bo nie mogę wysłać do Ciebie PW :)
Zdecydowałem się na wymianę termostatu z uwagi na fakt długiego grzania się auta. No i teraz jest jeszcze gorzej, bo raz, że grzeje się tak samo długo jak nie dłużej to jeszcze nie trzyma temp. Jak się jedzie wskazówka jest mniej więcej między 80-90, dopiero jak się zatrzymam i chwilę postoję to znowu wskazówka idzie do 90. Czy to normalne?? Aha wymieniany miałem też czujnik temp. ten od załączania wentylatora chłodnicy. Obecny termostat jest firmy Wahler.
http://allegro.pl/behr-termostat-aud...679328215.html
- - - Aktualizacja postu - - -
A kanał 49 też tak pokazuje jak licznik? Nowy termostat też może być walnięty już nie mówiąc o czujnikach. Czujnik temp jest ten zielony przy termostacie i odpowiada za licznik i dane do kompa. Najlepiej podłączyć vaga i sprawdzić temperatury w trakcie jazdy czy się pokrywają. A wiatrak nie chodzi cały czas?
A jak to sprawdzić.
Nie podoba mi się to bo jak jadę to wskazówka spada i jest pomiędzy 80 a 90, dopiero po zatrzymaniu podchodzi do 90...
A tak w ogóle czy to normalne, że przy 2-5 stopniach na zawenątrz po 7km w mieście mam 80 stopni. Jak jadę temp mam ustawioną na 23-24 i 3 bieg dmuchawy:confused:. Jak jest u Was w 1,8 T AGU.
Piotrek Wciskasz na raz zamknięcie obiegu i strzałkę do góry. Wyświetla Ci się jedynka i klawiszami + i - poruszasz się po menu. Temperatura płynu chłodniczego znajduje się przeważnie pod kanałem 49, więc wyszukujesz odpowiedni kanał, wciskasz przycisk od zamknięcia obiegu i wyświetli Ci temperaturę płynu. Jak fizycznie temperatura jest w przedziale od 80-100 st to na zegarach równo stoi 90st . W twoim przypadku termostat utrzymuje ci temperature chyba trochę za nisko w okolicach 80st i jak spadnie poniżej 80 to wskazówka szybko spada na 80 i ponizej jak tylko przekroczy 80 to wskazówka szybko wędruje na 90st na zegarach i tam stoi równo do momentu jak albo przekroczysz 100st albo spadnie poniżej tych 80st. Silniki bezynowe szybciej grzeją się na postoju więc jak się zatrzymujesz to to temp przekracza ci te 80st a jak jedziesz to podmuch powietrza schładza ci ponizej 80st. Silnik nigdy nie utrzymuje idealnie jednakowej temp tylko ma wahania (nie da sie określić czy to jest 5 czy więcej stopni). Jak wymienisz termostat na taki który bedzie ci utrzymywał temp w okolicach 90st (min80-max100st) to na zegarach bedziesz miał idealnie 90st . Z nowymi termostatami jest różnie ja tez trafiłem taki który dość wczesnie sie otwiera i temp waha mi sie miedzy 78-86 st i efekt jest identyczny jak u ciebie. Co do grzania rano to moja sugestia włącz na klimatroniku auto i wtedy zacznie ci dmuchać dopiero jak silnik osiągnie 50-60st bo dmuchawa tez dziala jak chłodnica czyli zabiera ciepło z silnika i dlatego tez sie wolniej silnik grzeje. Wiadomo jak szyby zaparowane to trzeba włączyć nadmuch.
komander Tak jak walniety jest czujnik temp płynu sterownik silnika wysyła sygnał do sterownika wentylatorów że silnik się przegrzewa i może sterownik wentylatorów może uruchomić wentylatory. W tym temacie podobny przypadek : http://www.a3-club.net/forum/showthr...919-506H/page3
Dzięki za instrukcję. U mnie wskazuje tak:
Na 49 idzie od 30 do 78 równo ze wskazówką. Na klimatroniku jest pratkycznie non-stop 78-79, przy czym wskazówka pokazuje jakieś 85 i czasem potrafi spadać do tych 80. W trasie wskazówka jest mniej więcej w połowie 80-90, a kilmatronik na 49 pokazuje 78-79.
Na 51 po chwili jest 90.
Czyli co, mam zły termostat:confused:?
Zdarza się, że temperatura przekazywana przez czujnik na zegary nie zgadza się z temperaturą silnika, co można zweryfikować sprawdzając temperaturę silnika VAGiem w module 01-Engine i porównując z wartością temperatury z 07-Instruments. Jeśli są rozbieżne oznacza to, że czujnik nieprawidłowo mierzy rezystancję. Jeżeli natomiast wskazania z 01-Engine są identyczne z 07-Instruments winą obarcza się zazwyczaj termostat
cyt:
Cześć, wiem że temat poruszany kilka razy ale nie widzę jasnej odpowiedzi. Proszę aby wypowiedziały się tylko osoby które miały taki problem a wiem, że takie są.
Mam a3 8l 1.8 AGN i auto nie trzyma temperatury
Podczas jazdy w mieście temp. silnika na zegarach pokazuje równo 90*C, w menu climatronika na kodzie 49 temp. : 88-94*C
Podczas jazdy poza miastem(90-120 kmh) temp. silnika na zegarach około 86*C na zegarach, 80*C na kodzie 49
Podczas jazdy na autostradzie(150-200) temp. silnika na zegarach 82*c na kodzie 49 temp. - 75*C
Dodam, że padnięta jest prawdopodobnie nagrzewnica ponieważ z nawiewów nie leci GORĄCE powietrze (klima chłodzi bez zarzutu). Dwie rury idące do samochodu są gorące. Gdy jadę w mieście to z nawiewów leci powietrze dośc ciepłe ale nie gorące! Natomiast przy jeździe szybkiej leci powietrze zimne a podgrzewane fotele nie grzeję już tak mocno. Pojechałem do mechanika na wymianę termostatu, ten stwierdził że termostat jest w porządku - podłączył na VAG'a itp. i polecił wizytę u elektryka. Dodam, iż najbardziej zależy mi na tym by silnik trzymał właściwą temperaturę a nie by leciało gorące powietrze. Wydaje mi się, że gdyby silnik cały czas trzymał 90*C to leciałoby po prostu ciepłe powietrze. Czy myślicie, że to wina czujnika? Czy nagrzewnica tak wpływa na zachowanie silnika? DODAM, ŻE TEMP. na kodzie 51 trzyma 90*C
Witam,
Panowie klimatronik pokazuje mi poprawną temperaturę na kanale 49, dzięki czemu na zegarach również (ok. 90°C), ale na kanale 51 temperatura nie przekracza 75°C i przy rozgrzewaniu silnika jest ok 15-20°C niższa niż na kanale 49 więc obstawiam czujnik G62/G2. Wydaje mi się, że auto też za dużo pali.
Także chce wymienić czujnik. W skodzie powiedzieli mi 110 zł za sam czujnik.
Na allegro jest za 29 zł (TU!), ale porównując zdjęcia ma trochę inaczej wybite nr i logo VW audi. Jak myślicie, jest to oryginał?
Czujnik z aukcji:
http://img10.allegroimg.pl/photos/or...6/5243137669_1
http://img10.allegroimg.pl/photos/or...6/5243137669_2
Czujnik z innych aukcji gdzie kosztuje on od 80 zł:
http://img08.allegroimg.pl/photos/or.../97/5815749775
http://img20.allegroimg.pl/photos/or.../52/5798415276
Edit:
Nieaktualne, zakupiłem ori w skodzie. Koszt 109 zł + 3 zł oring.
Dalej jest to samo. Na kanale 51 wartość rośnie do 75 i ani drgnie...
1.8T chyba nie ma tego czujnika na chłodnicy. W 1.6 termostat jest otwierany elektronicznie chyba i podejrzewam, że dlatego u Ciebie jest potrzebny taki czujnik.
U mnie po wymianie czujnika dalej było to samo z temp. Przyczyna tkwiła w termostacie.
Nie chce mi się wierzyć, że gdyby walnięty był termostat to na kanale 51 temperatura wskazywałaby cały czas 75°C i nie wzrosła/zmalałaby o parę stopni w ciągu jazdy albo postoju... Coś mi tu nie pasuje ;)
Witam, mam pytanie czy w silniku AVU termostat jest obok alternatora z przodu silnika? Bo nie wiem czy mechanik nie próbuje mnie troszeczkę w balona zrobić.
Czy da radę wymienić termostat bez spuszczania płynu przy pomocy drugiej osoby?
Tj. odpiąć rurę idącą do termostatu.
Czy płyn musi zostać spuszczony?
Pytam bo nie będę miał przez jakiś czas dostępu na kanał i zastanawiam się jak się za to zabrać..
Nie wiem czy potrzebny kanał... Wystarczy odkręcić korek na dole chłodnicy i płyn zleci, aczkolwiek sporo zostaje w bloku silnika dlatego musisz się liczyć z tym że około 1L płynu i tak Ci ucieknie (tak było u mnie).
Ja odczyściłem i po tym wsuwałem na ten kranik w chłodnicy wężyk i wsadzałem go do butelki i płyn ładnie sobie zlatywał ;)
Kupiłem ori termostat, wsadziłem, auto zagrzało się szybko i idealnie do 90 stopni. Później postało dwa tygodnie i od tamtego momentu grzeje się tylko do 75 stopni (na klimatroniku na kanale 49) i to wszystko, czasami wskoczy 76 lub 77 ale po chwili wraca do 75 bądź 74. Tylko wymiana na kolejny, czy można jeszcze coś poradzić?
Pomocnik sprawdź jeszcze czujnik temperatury. Jaki termostat wsadziłeś?
Witam,
Podłączyłem się pod komputer, pojawił mi się błąd termostatu. Fakt ciężko się dogrzewa, bo dość długo, nie utrzymuje do końca temperatury. Potrafi dość do 90 stopni i włączę nawiew i zaczyna opadać. Po czym znów wzrasta. Słuchajcie warto od razu lecieć po nowy czy sprawdzić czy to może nie czujnik, a termostat za to sprawny ?
pytam bo w inter carsie krzyczą jakieś wielkie pieniądze za to...
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...--oe-vw-2.html
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...hlodzacej.html
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...hlodzacej.html
i w ogóle który powinienem ? bo ten 1 link pokazuje cały komplet - gdzie gościu twierdzi jest nierozbieralne to... a to gów.... prawda :)
PACJENT A3 1.6 BFQ 2001 102km
Prawdę ci mówił.
nie jest to rozbieralne ? nie da się wymienić samego termostatu ? bez wymiany obudowy czujnika itd ? no bez jaj
Normalnie wykręcasz termostat z tego plastiku(2 śrubki). Ta trzecia opcja jest prawidłowa. Całość kupujesz dopiero jak pęknie plastik. Na alegro dostaniesz taniej jakieś 120złhttp://allegro.pl/termostat-skoda-oc...771240300.html
.
Termostat jest ori VW. Czujnik wydaje się dobry, temperatura na klimatroniku zgadza się z tą na blacie, do tego rośnie, ale po pierwsze, dość wolno, a po drugie tylko do 75*C. Wczoraj po kilku przyspieszeniach 0-100-0 temperatura przeskoczyła 75*C i zaczęła rosnąć, doszła do 82*C, ale musiałem pilnie coś załatwić i musiałem zgasić auto.
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy czujnik temperatury odpowiada również za załączenie przekaźnika grzania świec ? bo mam u siebie problem z przekaźnikiem który nie zawsze się załącza (zalezy od temp na zewnątrz) przekaźnik wymieniłem ale to nic nie pomogło...
Jak najbardziej TAK. Nie bez powodu świece grzeją dłużej gdy się odepnie wtyczkę od czujnika i wtedy komp widzi niską temperaturę :p
Chociaż gdzieś na forum czytałem że gdy czujnik jest walnięty to komp bierze temperaturę też z czujnika paliwa w pompie wtryskowej ale to musi ktoś potwierdzić:confused: