-
Jak się wentylator nie załącza, to auto się powinno przegrzewać. Skąd wiesz, że się nie włącza? Odłącz czujnik w termostacie, to powinny się załączyć awaryjnie, albo zepnij je na krótko. Wtedy będzie wiadomo, czy silnik padł czy to coś innego.
Co do cieknięcia, to niestety ale za Ciebie nie zgadniemy gdzie cienkie. Jak jest pod samochodem, to którędyś ucieka.
-
hm raczej nie chodzi o zgadywanie z ktorego miejsca ucieka a raczej z jakiego powodu ucieka przez korek od zbiorniczka
skad wiem ze nie dzialaja ? sprawdzane, samochod rozgrzany do standardowej temperatury 90*c a potem ewentualnie przygazowywanie itp, co powinno spowodowac wlaczenie wentylatora. W ten caly problem ze temperatura w porzadku i nie przegrzewa sie. Ostatnia wycieczka na ponad 50 km do tego w korkach itd, zadnych problemow
-
Kolego w BFQ jest to trochę inaczej zrobione. Masz termostat z grzałką i szybko reagujący, który utrzymuje w silniku około 105oC. Jeżeli auto nie jest mocno obciążone, to nie włącza się wentylatory albo wskoczą na pierwszy bieg i tego nie poczujesz/nie usłyszysz. Spróbuj na ciepłym odłączyć czujnik przy termostacie, to powinny zaskoczyć. Oczywiście jeżeli nie, to walnięty jest któryś obwód lub czujnik w dużym obiegu. Ja myślę, że możesz mieć problem z czujnikiem przy termostacie, ale do tego, żeby to zdiagnozować, jest potrzebny VAG albo kanały na klimie i tam sprawdzenie, bo licznik zaokrągla. Jeżeli go przegotowuje na małym obiegu, a ECU nie dostaje sygnału od czujnika, żeby podgrzać termostat, to on otworzy się z opóźnieniem i wypuści za duże ciśnienie wraz z płynem przez korek, ale problem w tym, że ty opisujesz, że Ci się to dzieje na postoju, po wyłączeniu silnikam, więc albo coś jest nie tak, albo coś źle opisujesz. Sam się zastanów, czy bez dziury na wyłączonym silniku, płyn może uciekać.. Podaj od początku, od zimnego jak się temp zmieniają i sprawdź wentylatory, to będziemy mieć jakieś konkrety.
Ps parę postów wcześniej kolega jeden pytał o wężyk bez podłączenia. Wydaje mi się, że w BFQ też on jest. Zerknij sobie o co chodzi i sprawdź czy aby tamtędy nie ucieka.
-
tak dodatkowo dopisze co dziś zaobserwowałem. Samochod totalnie wychlodzony, z rana odpalam samochód jakby się dławi ciężko chodzi bo zimny wiadomo, nagle wskakuje na wysokie obroty ( ok 3tys obr) spada i pojawia sie komunikat o zbyt niskim poziomie płynu chłodniczego. Dopiero po tym pojawia się komunikat nie wcześniej.
-
Może to być związane, nie musi. Nic nowego nie napisałeś i jakby zignorowałeś moje sugestie, aby nie opisywać objawów, tylko wziąć VAG-a i posprawdzać co się dzieje. To nie jest polonez, którego kluczem 12-stką rozbierzesz i złożysz.
-
Od niedawna mam problem z grzaniem się silnika( Audi a3 1.6 97' lpg ), tzn. woda w zbiorniczku na płyn chłodniczy mi się gotuje, i po przejechaniu kilkudziesięciu km nagle jest pusto. Chłodnica się nie załącza dopiero wtedy gdy uruchomie klimatyzacje, ale płyn i tak się gotuje. Nie wiem jaka może być tego przyczyna, pomożecie? Nigdy wczesniej problemów takich nie było, a teraz nagle co chwile brakuje płynu. Możliwe że uszczelka pod głowicą? dodam że temperatura jest stała 90stopni, pomoze ktos?
-
Pacjent - 1.8T AGU. Wymienilem termostat i czujnik temperatury plynu. Po wyjechaniu z warsztatu auto trzymalo 90 stopni bez problemu (wczesniej potrafilo spasc do 70 przy jezdzie 100 km/h). Dzis rano jadac do pracy wskazowka zaczela podnosic sie dopiero po 18 km, w miescie, gdzie jechalem 40 i czasem sie zatrzymywalem.
-
Wymieniłem czujnik na zielony. Już drugi z kolei, ale ani jeden ani drugi nie wskazuje mi temperatury na liczniku.. Ale za to ginie błąd który mi wyświetlał vag. Układ chłodzenia działa . Na biegu jałowym silnik popracuje i otwiera się termostat. Na klimie pokazuje 53 na kanale 49.. Wskazówka na liczniku ciagle lezy na 60. Vagiem wykonywałem test i wskazówka działa. Może to uszkodzone przewody od czujnika? Chciałbym je sprawdzić miernikiem ale nie wiem jak się za to zabrać.. Jakie wartości oczekiwać? Wiązka z czujnika idzie bezpośrednio pod komputer czy jest coś po drodze?
-
Idzie do ECU. A termostat brałeś pod uwagę, czy tylko czujnik zmieniasz?
@arko
Czujniki są dwa, sprawdź je. Opisane jest w tym temacie jak. Dodatkowo sprawdziłbym, nowy termostat, bo może się zaciął w pozycji otwartej.
-
Termostat wyciągałem i wrzucałem do gotowanej wody, otwiera się po wyjęciu zamyka, więc spoko. Pomierzyłem napięcia w kostce od czujnika temperatury i mam takie wartości : A-B=1,5V C-D=5V A-C=0,1V B-D=3,5V. A-B= 610-760 OHM C-D=637 OHM A-C=0,6 OHM