-
Witam, posiadam A3 1.6 BFQ z 2002r 175k km na blacie i ostatnio pojawil sie dziwny problem a mianowicie temperatura plynu dziwnie sie zachowuje. Dziala jak jej sie podoba czasami wskazuje dobrze a czasami szaleje. Na climatroniku kanal 49 wskazuje albo -10 albo 121 stopni i wentylatory sie zalaczaja. Ostatnio bylem w ASO i wymienili mi czujnik g62 sprawdzili termostat i stwierdzili ze jest wszystko w porzadku. Powiedzili natomiast ze jest jakis problem z elektryka. Gdzie szukac ? Dodam ze wskazniki na desce poprawnie pokazuja i na VAGU temp coolant po rozgrzaniu wskazuje ponad 90 stopni. A czujnik kiedy dziala poprawnie (chyba) 103 stopnie.
-
Powiedzieli,ze jest problem z elektryka i odeslali z kwitkiem:) Faktycznie wyglada na to ,ze cos z elektryka i stykami. Sprawdz po swojemu kostki czujnika g62
-
@Maciejowicz
W kablu łączącym ECU z czujnikiem. Jeżeli wszystko jest ok, to ECU do wymiany/naprawy.
@art32
Ja widziałem tylko razem. W 1.8 takich udziwnień nie ma, tak samo w TDI.
-
Witam,
Jak jeżdżę po mieście to silnik łapie prawidłową temperaturę (ok 90-95). Długo mu to zajmuję ale jednak. Natomiast w trasie nie osiąga wyższej niż 70, nawet jeśli wcześniej był rozgrzany od jazdy po mieście.
Termostat?
-
-
No to muszę się tym zająć bo w zimie to będzie marzł. :D
-
Cosmo usłyszałem ,że chodzą mi wiatraki przy tych temperaturach i się nie wyłączą póki nie zgaszę silnika. Czy przez to może się tak długo nagrzewac? ostatnio 15kilometrów. Czy to jednak termostat który załącza wiatraki?
-
termistor. jak chodzą cały czas, to uszkodzony jest prawdopodobnie czujnik temperatury, lub ECU. Było w temacie. VAG Ci jest potrzebny, bo w AVU nic się nie połapiesz, co i jak. Tak samo chodzą, czy się kręcą, bo to stanowcza różnica.
-
To ja zapytam bo mam taka dziwną przypadłosć dzisiaj, pojechałem po dziewczyne do pracy i po drodze ubylo mi gdzies okolo 2l płynu chłodniczego , zapalila sie kontrolka, patrzylem węze ale były zimne wiatraki tez sie wogole nie załączają temperatura pokazuje normalnie 90 stopni.
Patrylem poziom oleju sie nie podniosl , kopci normalnie , wyciekow na kablach czy pod autem nie zauwazylem.
Czy to mozliwe ze jak 2tyg temu zmieniałem płyn chłodniczy to sie teraz dopiero odpowietrzył?
Czy to moze wadliwy termostat?
-
Witam forumowiczy, kupiłem 2 mce temu a3 98r jak w profilu wskazówka temperatury trup, nie podnosiła się bo był uszkodzony czujnik bład g62 wymieniłem na oryginalny i to pomogło trzymał ładnie 90stopni, do zeszłego tygodnia, bo coś się zepsuło i pokazuje ok 80stopni 90 jest po staniu w korkach i spada jak ruszam . Podłączyłem więc vaga 0 błędów w ecu, podglądnąłem wiec parę grup pomiarowych 003,021 i 095 we wszystkich temperatura 79.5stopnia i jak wcześniej 90, ale po ruszeniu spadnie. Na climatroniku w kanale 49 pokaże 72stopnie, a w laptopie na kanałach w grupach 003,021 i 095 jest ok 78/79stopni, aha 51 kanał climatronika pokazuje 90.
Moje podejrzenia padają na uszkodzony termostat, czekam może ktoś z was mi coś jeszcze doradzi :)