Mi dzisiaj podczas jazdy na kanale pokazywalo do 110 stopni a na 51 kanale caly czas 90 stopni , na zegarach tez stalo na 90 stopniach , wiatraki sie nie kręcą.
Wadliwy czujnik czy termostat?
Printable View
Mi dzisiaj podczas jazdy na kanale pokazywalo do 110 stopni a na 51 kanale caly czas 90 stopni , na zegarach tez stalo na 90 stopniach , wiatraki sie nie kręcą.
Wadliwy czujnik czy termostat?
Moim zdaniem wszystko jest ok. Pewnie termostat się otwiera przy 108oC o ile dobrze pamiętam? Więc może rosnąć do 111-115 i powinny ruszać wentylatory. W tym modelu wentylatory załącza komp, więc jeżeli jesteś w stanie odczytać prawidłową temp, to komputer też. Zegary zaokrąglają. Po mocniejszej jeździe powinny ruszyć, na postoju też ale musi być dobrze układ zagrzany i wyłączona nagrzewnica. Termostat jest otwierany przy około 105-108oC. Układ ciśnieniowy, więc się nie gotuje. Taki urok. Silnik już opisywany przeze mnie - wystarczy poczytać.
Mam problem. Otóż wskazówka temperatury cieczy nie spada do 60, tylko zatrzymuje się na ponad 70 i później podczas jazdy wzrasta do ponad 100. Samochód był u elektryka, naprawił, przez tydzień było ok i znów to samo, zaprowadziłam na poprawkę i znów krótko było dobrze a później i tak wskazówka mimowolnie się podniosła. Macie może jakiś pomysł, co to może być? Elektryk mówił, że coś tam w płytce grzebał, ale chyba mało skutecznie, skoro ciągle dzieje się to samo.
Dzięki Cosmo , tak jak pisałeś wiatraki załączyły się przy 110 stopniach , wszystko trybi jak powinno :)
Witam. Dzisiaj założyłem nowy czujnik temperatury cieczy, nowy termostat i nowy płyn. Temperatura na klimatronicu na kanale 51 cały czas 90 stopni, a na zegarze 70. Na kanale 49 temperatura pokrywa się z tą z licznika.
Wcześniej temperatura nigdy nie dochodziła do 90, tylko zawsze 88.
Czy po wyłączeniu zapłonu wskazówka nie powinna opaść maksymalnie tak jak ta od paliwa ? Wstawiam zdjęcie jak to jest u mnie. POMOCY bo już wymiękam.
Niestety nie mam możliwości podłączenia pod VAG. Da się jakoś zresetować te zegary ?
http://zapodaj.net/1c50de67da1cb.jpg.html
http://zapodaj.net/1c50de67da1cb.jpg.html
Tak piszesz, że ja nic nie rozumiem i nagroda temu, kto rozumie! Co i jak zrobiłeś gdzie są jakie temperatury, czego nie było, opisz to po ludzku. Po drugie zazwyczaj, na czuja bez VAG'a wykryć usterki się poprawnie nie da. Co do liczników i zdjęcie, to wskazówka od temperatury jest maksymalnie opadnięta. Po drugie, co ma ona (jeżeli byłaby uwalona) do tego co pokazuje climatronic. Bierzesz się za naprawy i wymiany, a nie masz pojęcia. Najlepiej najpierw spytać, a nie wymieniać czujnik i termostat za jednym razem. Nawet gdybyś trafił, to teraz nie wiadomo czy termostat działa niesprawnie czy czujnik, bo wymieniłeś wszystko na raz, czego się nie robi, zwłaszcza że termostaty są często wadliwe i za szybko się otwierają. Po kolei co i jak zrobiłeś, co na co wymieniłeś i jakie są objawy. Bada się temp, wsiadając z rana do auta i nagrzewając na postoju, a nie pojeździsz, wejdziesz na kanały i ja mam się domyślać co źle pokazuje.
@Justynaa
Tak mamy pomysł. Spytaj mechanika, w której płytce grzebał i nam to napisz. Bo ja wróżenia się nie podejmę ;)
Ok to powiem tak. Termostat zamknięty (badane organoleptyczne), ponieważ dolny wąż zimny niezależnie od tego ile przejadę, a temperatura nie przekracza 70.
Może zadałbyś konkretne pytanie co mam Ci powiedzieć, żebyś ewentualnie mógł mi pomóc ?
I nie uważam, żebym aż tak namieszał, żeby się nie połapać he.
- - - Aktualizacja postu - - -
Dobra już wiadomo wszystko. Zegary przekłamują, a dokładniej ten o temperatury.
KTS 650 prawdę Ci powie...
Witam ja mam problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Podczas odpalania obroty wędruja pod 2 tys i spadaja na 800 i wszystko jest ok. Sprawdzałem vagiem czujniki i co ise okazało auto isę powoli grzało na climatronicu miałem 49 stopni a w vagu w strowniku silnika - 48 stopni cały czas nawet jak na blacie miąłem 90 a na climatronicu 88. W licznikach pokazało mi - 20 stopni cąły czas o co tu chodzi. tutaj daje filmik i mam jeszcze pytanko dla czego w sterowniku licznika na vagu w kanale 002 pokazało mi 197 120 km a jak widać póżniej na filmie na liczniku pokazuje 197 626 km skąd ta róźnica??? dodam jeszcze ze jak odłączyłem czujnik temperatury to na climatronicu na kanale 49 wartość spadła do 30 stopni
https://www.youtube.com/watch?v=2zDt...ature=youtu.be
Witam! Mam problem z temperaturą. Mianowicie samochód bardzo wolno łapie temperaturę po przejechaniu 15 km było dopiero 70stpopni;/ wymienilem termostat dalej jest to samo, nawet jak złapie 90 stopni to gdy sie zatrzymam samochód stoi odpalony a temperatura cieczy spada. Nowy termostat był firmy Wahler czy to może byćwina termostatu? Słyszałem ze chyba nie sa dobrej jakosci. Silnik tdi ASV
Może za szybko otwierać się termostat. W przypadku diesla to problem. Możesz spróbować kupić jakiejś lepszej firmy lub ORI. Najlepiej wyrwać Behr, Febi, albo Hella. Z nimi jest najmniej problemów. Zanim jednak to zrobisz to sprawdź czy aby temperatura nie jest ok, a przekłamuje Ci np czujnik temperatury. Robi się to VAG-iem, albo w odpowiedni sposób na climatronicu i miernikiem. Wszystko jest w tym temacie, co i jak.
Kolego, jakbyś przeczytał temat, to byś wiedział. Problemem, jest czujnik temperatury prawdopodobnie, albo ECU. Na moje jest bardziej czujnik prawdopodobny, bo z pinów dających na zegary odczyty jest prawidłowy, a do ECU - nie.