obie opony różnią się od siebie budową bieżnika, także w świetle prawa nie możesz mieć dwóch różnych opon na jednej osi :-)
Printable View
obie opony różnią się od siebie budową bieżnika, także w świetle prawa nie możesz mieć dwóch różnych opon na jednej osi :-)
http://www.opony.net.pl/2614-letnie-...l#opinie_oceny
Według jednej z opinii,to te opony szybko się zużywają.
Inne je znowu wychwalają.
1.Prośba o opinie na ich temat od ich użytkowników :).
2.Czy letnie opony można bezpiecznie używać przez np. 6 sezonów - zakładając,że zrobię na nich w tym czasie ok.60-65 tys. km ?.
Podobno zimówek nie powinno się używać więcej niż 5 zim - ze względu na zmiany strukturalne gumy,ale czy na letnie też tak ujemnie działa czas ?.
Hmmm, ciężko mi coś powiedzieć na ten temat, gdyż nie miałem styczności z tymi oponami. Wg mnie biorąc pod uwagę cene a także renomę continentala, to ciężko będzie przebić te opony. Tym bardziej, że auto nie służy do upalania po nocach na strefie;p
Ja mam akurat Continentale ale Zimowe. Jestem mega zadowolony. Cena = jakość. W tym przypadku. Mają limit do 200km/h. przy 190km/h trakcja, jak i poziom hałasu bardzo dobre. Dobrze trzymają ciśnienie.Na Lato tez będą Conti(szukam odpowiedniego rozmiaru tj 235/45/19). Wole zapłacić więcej i mieć pewność ze posłużą długo, oraz będą mnie trzymały na drodze.
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony
Ceny Twoich od 765 do 1113 zł/szt :sad:.
Mialem continentale w poprzedniej a4 (b6) i fajnie sie trzymaly drogi, co do zuzycia wszystko zalezy od stylu jazdy ale nie zaobserwowalem jakos nadmiernej sciernosci.
W lecie kupilem nowe letnie opony TOYO 235*17*45 i powiem tak ze te opony naprawde idealnie trzymaja auto co do scierania mysle ze powinienem jeszcze przynajmniej 3 sezony pojezdzic (1 sezon juz za mna)
jak kupowałem audine to miałem z przodu continentale 7, albo 9 cio letnie
jak to bywa z guma- im starsza -tym bardziej sie ślizga
z bieżnikiem całkiem spoko, ale skarż sie ludzie (na moich oponach to było) że continentale pruchnieja po bokach.
z tymi zimówkami różnie bywa, jedni pitol że po 3 a inni że po 5 sie dzieje coś...
ja aktualnie jeźdze po całej polsce na 7-mio letnich, łysych(na ogranicznikach)
i nie odczuwam jakichś problemów, ani sie nie zakopuje, ani nie mam problemu z wyjazdem z zaspy, po prostu normalnie;)
Panowie proszę o podpowiedz w doborze rodzaju opon 225/45/17 do mojej A3 nie mogę się zdecydować jakie by tu zakupić.
Mam na oku cztery rodzaje:
1.PIRELLI P ZERO ROSSO 410zł/szt
2.CONTINENTAL ContiSportContact 3 430zł/szt
3.DUNLOP SPORT MAXX 419zł/szt
4.DUNLOP SP SPORT 01 397zł/szt
Wiadomo że na suchej nawierzchni każda opona sobie radzi ale bardziej zależy mi na przyczepności na mokrej nawierzchni i żeby były ciche.
Miałem ContiSportContact2 i radziły sobie idealnie ciche i bardzo dobrze trzymały się drogi.
Zdecydowanie odradzam wszystkim oponki FALKEN ZIEX ZE-512 na suchym spoko ale jak popada to zaczyna się tragedia opona wykonana z bardzo twardej mieszanki wolno się zużywa ale w deszczu
100km/h max w R 225/45/17!!!
Szwagier w swojej besti (a3 240 KM) miał dunlop SP SPORT 01 i powiem ze na mialem ciarki jak w deszczu wchodzilismy w zakrety wedlug mnie bardzo dobra oponka na deszcz. Wydaje mi sie kazda z tych ktora przedstawiles bedzie Bardzo dobra, sa to renomowani producenci opon.
Właśnie ten Dunlop sp sport 01 jest moim faworytem. Klamka zapadła moje kuce będą przenosić moc na te właśnie oponki :D