Wiec nie jest to wina aku ? pod żadnym pozorem nie powinno się ładowac mimo ze jest nowy tak ? hmn wiec szukac gdzie indziej tylko gdzie. Nie umiem znalezc rysunku jak powinno byc podpiete cała skrzynka plastikowa z bezpiecznikami na aku,
Printable View
Wiec nie jest to wina aku ? pod żadnym pozorem nie powinno się ładowac mimo ze jest nowy tak ? hmn wiec szukac gdzie indziej tylko gdzie. Nie umiem znalezc rysunku jak powinno byc podpiete cała skrzynka plastikowa z bezpiecznikami na aku,
Rozumiem, że dopiero rano miałeś problem z odpaleniem bezpośrednio po włożeniu nie było problemu?
Jeśli tak to zacząłbym od sprawdzenia poboru prądu na postoju. U mnie aku rozładowywało radio (Alpinka z tego słynie) :D
jak wsadziłem wczoraj po południu nie było zadnych problemów. ale dzis rano to juz musiałem go krecic 15 sekund zeby zaskoczył silnik. zostawiłem potem 8h i ten sam problem był. A radia słucham tylko w dzień .
A kręci dobrze czy powoli? radio nie powinno rozładować 77Ah do takiego stanu żeby nie było można zapalić po 8godz przerwie. Sprawdź ładowanie jakie jest i jaki pobór prądu na zgaszonym silniku i pozamykanych drzwiach co by się żarówki nie świeciły.
kreci dobrze, ale do 10 sekund to i tak dużo, Powinno od razu zaskoczyc. ale po 3 5 6h odpali bez problemu ale po 8 juz problem jest znowu. dobrze sprawdzę, ale oprocz tego co mogło byc winne jeszce ? alternator ? rozrusznik ? pasek klinowy ?
To dziwne bo nie ma mrozów teraz jakiś dużych i powinien zapalać od razu. Przyczyn może być bardzo dużo. Jak pojeździsz i zgasisz auto na te 8godz czy na całą noc najlepiej to odłącz klemy na ten okres czasu. Podłącz je rano bądź po tych 8godz i zobacz czy odpali normalnie czy będzie kręcił długo. W ten sposób wykluczysz akumulator i zbyt duzy pobór prądu na zgaszoną aucie.
Witam sprawdzałem miernikiem , wszystko jest okej. w Serwisie gadali mi ze zmachol moze brać albo radio ale zrobię tym sposobem włąsnie odłaczyc klemy najlepiej i załaczyc je rano. Choc Zmachol nie swieci wcale jak radio wyłaczone, mam JVC zdejmowany panel. zawsze zdejmuje panel zamiast wyłaczyc radio i zdjąc, choc po co, skoro jak zdejmę panel to radio jest wyłączone nic nie gra i zmachol tez wyłaczony. Czy to od tego moze byc wina ze tylko panel zdejmowałem a nie wyłaczałem przed zdejmowaniem ?
aa i czy klemy mają jakieś znaczenie ? moze klemy do wymiany ? dodam ze minus troche luzu jest ale trzyma się. wsadziłem gwozdzia zeby trzymał bo śrubkę zgubiłem dawno.
Wzmak i radio jest na stałe pod prądem a czy panel radia jest czy nie to nie zmienia nic. Jeśli masz luźne klemy to nie może być tak i problem może leżeć tutaj. Kup nowe porządne klemy. Wyczyść te ,,bolce" w akumlatorze i przesmaruj wazeliną techniczną. Zaciśniej porządnie klemy i wtedy sprawdz problem.
dobra jutro sprawdzimy czy auto odpali za pierwszym razem, miałem tez problem z filtrem paliwa bo dostawało się powietrze ale dokręcone i jest okej. Jak będzie ten problem to jutro wymienię klemy i szukać dalej przyczyn. Więc twierdzicie ze radio czy zmachol nie ma nic z tym wspolnego tak ?
Mam taki sam akumulator (Centra Futura 77 Ah) i po roku juz nie wytrzymuje mroznej nocy.
Ladowanie, pobor pradu itd. jest ok. Na poprzednim jezdzilem prawie 4 lata i nie wiadomo ile jeszcze poprzedni wlasciciel.
Z tego co czytalem to te akumulatory to loteria z dosyc duza szansa, ze trafi sie shit.
Niedlugo bede go reklamowal ale znow z tego co czytalem Warta robi duze problemy z tym.
Ja juz wiecej Centry nie kupie.