Pomacaj węże do chłodnicy.
Printable View
Pomacaj węże do chłodnicy.
No po przejechaniu kilkunastu km górny wąż jest letni, a dolny zimny. Czyli rozumiem ze tylko VAG mnie ratuje? Panowie powiedzcie co wskazuje ten kanał 51, bo na forum jest w opisie ze temp. silnika, ale czego, bloku czy nie wiem oleju czy wody np. Czytałem rózwnież wypowiedzi użytkownikow którzy pisali własniez ze na kanale 49 mają prędzej czy później te 90*C a na 51 około 70-75*C, a u mnie jest dokładnie odwrotnie na 49-tym jest cały czas około 60*C (czasami podskakuje o kilka w górę i zaraz spada) a na 51 trzyma się 90*C.
nic tu nie zrobisz gdybając
podpinaj samochód pod vag
z tego co mi tłumaczył prosto jest prosty sposób na spr. termostatu
po odpaleniu silnika ( najlepiej rano ) musisz kontrolować/sprawdzać temp. nagrzewania się węży chłodnicy. Górny wąż powinien Ci się szybciej nagrzać. Wystarczy jak złapiesz dłoną wąż i poruwnasz ich nagrzewanie.
na kanale 49 jest podana temp. cieczy chłodz.
na 51 temp. bloku silnika
mariusz11111 nie tak tlumaczylem.nie mozn aporownywac weza dochodzacego do chlodnicy i wychodzacego poniewaz zadaniem chlodnicy jest obnizenie temperatury plynu.
celem sprawdzenia termostatu nalezy zrobic tak:
odpalamy auto najlepje po nocy i kontrolujemy na liczniku i wezach temperature plynu.waz gorny dochodzacy do chlodnicy przy samym silniku moze byc lekko cieply a przy samej chlodnicy musi byc niemal ze lodowaty przy sprawnym termostacie.porownujemy z wezem np pomiedzy akumulatorem a silnikiem-tam gdzie jest czujnik.nagrzewanie sie weza oznacza niesprawy badz chwilowo zawieszony termostat
Nie będę negował tego co piszecie o wężach.
Napisze raczej jak to było u mnie przy wymianie płynu i odpowietrzaniu.
Otóż jeden z tych węży miałem ciepły, a drugi zimny. Temperatura doszła do 90 stopni i nastąpiło otwarcie termostatu i wąż zrobił się autentycznie gorący. Przypuszczam ze gdyby nie trzymał termostat to oba miały by podobna temperaturę.
po czesci masz racje ale gdyby termostat Ci nie trzyla to po pierwsze w tej pogodzie nie osiagnalbys zegarowych 90*C a po drugie waz gorny od chlodnicy nagrzewalby sie w takim samym tempie jak pozostale.tak wiec termostat masz ok
Witam.
Otóż moje autko ma problem z dogrzaniem się do 90 stopni. Jak był mróz to maksymalnie do 70 stopni dochodziło, ostatnio jak temperatura zewnętrzna sięgała ponad 0 stopni to silnik wskazywał ok. 80 stopni (w trasie), natomiast jeżeli się zatrzymywałem na krótki czas to temperatura spadała (np. podczas postoju na światłach). Wymieniłem termostat (tzn. mechanicy nie ja:P) i myślałem, że problem będzie rozwiązany, jednak myliłem się. Jest to samo:(. A jeszcze na dodatek dzisiaj rano jak odpaliłem to zaświeciła mi się kontrolka temp. i po jakiejś minucie zgasła. Proszę o pomoc. Co to może być, w czym tkwi problem:confused:? Czujnik temperatury?
Z góry dziękuję za pomoc.
A jakie są objawy zesputego termostatu? Np. cały czas otwartego lub niedomkniętego...
Miałem podobny problem. 2 miesiące temu kupiłem autko. I temperatura też nie dochodziła wyżej jak 70 stopni. Jak w miejscu zagrzałem silnik tj podkręcałem obroty to doszło do 90 ale gdy odpuściłem moment spadały do owych 70. Później doczytałem że wąż za termostatem który idzie do chłodnicy nie powinien się grzać przed otwarciem termostatu tj 87 stopni a u mnie od razu grzał się razem z silnikiem. W czwartek byłem na wymianie termostatu plus od razu płyn na nowy i teraz temperatura jak już dojdzie do 90 to stoi i nawet nie drgnie. Mam diesla i dosyć szybko mi się ogrzewa w mieście tzn. przy -8 -13 to jest jakieś 7 8 km. bycio7 jeżeli miałbyś termostat który się zaciął w pozycji zamkniętej szybko byś to zauważył :) temperatura by Ci podskoczyła do 120 stopni i byłoby niewesoło. A zacięty w pozycji półotwartej to jak koledzy pisali ja tak samo zdiagnozowałem u siebie. Po włączeniu silnika i rozgrzewaniu wraz z silnikiem grzał mi się od razu górny wąż który idzie od termostatu do chłodnicy. pAfCiO87 a może trafiłeś na jakiś felerny termostat ? :) czujnik temperatury też wyciągałem i przecierałem ale to już tak przy okazji jak był dostęp :P