Mojej walki ciąg dalszy.
Sprawdzone kodowanie u znajomego od takich rzeczy, podmieniona antena GPS oraz sprawdzone wtyczki. Dalej nic... Musze podmienić jednostke, bo coś czuje że to jej wina.
Printable View
Mojej walki ciąg dalszy.
Sprawdzone kodowanie u znajomego od takich rzeczy, podmieniona antena GPS oraz sprawdzone wtyczki. Dalej nic... Musze podmienić jednostke, bo coś czuje że to jej wina.
Czaro mam pytanie czy do tej wtyczki 32 pinowej do której podaleś mi rozpiskę może być podłączone tylko przewody ( z racji tego że zlodziej który ukradł radio uciął wtyczki) ostało mi się tylko 3 przewody antenowe ( jeden chyba do anteny gps pod wtyk fakra niebieski , dwa pod wtyk podwójny fakra biały) i 3 cienkie przewody ownięte izoalcją. więc wnioskuję że powinny one być wpiete w złącze szare wielostykowe (t32) ?
niebieskie to gps, biale antena radiowa.
wtyl 32 piny uzywany jest gdy masz tuner tv lub aux.
jakie kolory tych 3 przewodow? masz bose lub glosnik niskotonowy w bagazniku?
czaro10 kolory przewodow to : szary , zielony , żółty . Samochód posiada gniazdo aux (koło ham. ręcznego,nagłośnienia boose nie posiada w bagażniku po bokach nie ma schowków tak jak w a6 c5 , więc wnioskuje że nie posiadam głośnika niskotonowego ale mogę być w błędzie . )
Kolejne pytanie czy te dwa przewody antenowe nr 4 , i 5 ma znaczenie kolejność ich wpięcia ? po czym moge rozpoznać który to 4 a który 5 ?
nie znalalzlem schematu do aux. ale liczba kabli by sie zgadzala. proponuje dojsc do tego gniazda i tam sprawdzic kolory kabli.
przewody antenowe - teoretycznie ma znaczenie, bo to sa przewodu z dwoch roznych modulow:
Załącznik 15162
Kiedy będą dostępne mapy 2017 do RNS-E??
Chyba raczej nie będzie
Będą będą... W ETCE już się wyświetlają ale jeszcze nie ma ich w cennikach chyba.
Serio? Ja miałem wieści, że porzucają temat i 2015 to koniec tematu. Ma ktos 2016?
Ja mam 2016.
2016 - 8P0 060 884CG
I 2017 - 8P0 060 884CM
to tylko poczekać kto będzie miał i przegrać na płyty.
Wiem, że wymagało to płyt verbatim i określonych nagrywarek tylko.
Witam. Mam taki problem. Po wizycie u "specjalisty" który miał mi uruchomić mikrofon zniknęło mi z radia zielone menu SDS, te które wyswietlalo się po naciśnięciu przycisku PTT na kierownicy. Na fisie się wyświetla informacje, radio się scisza po naciśnięciu PTT ale zielonego menu brak. Czy ktoś wie jak to odzyskać? Bo od tego "speca" nie mogę uzyskać żadnych informacji a nie chce mi się wierzyć że to samo z siebie zginęło
Masz wsadzonego rnsa zwykłego czy ledowego? Jaką masz wersje softu?
Witam. Mam audi 8P 2006 z z radiem symphony chyba. (kaseciak a nad nim zmieniarka na 6 płyt) ostatnio zainteresowalem się ta nawigacja ze względu na navi, i możliwość połączenia telefonu przez BT. Poweidzcie mi czy podłączenie takiego radia wiąże się z większym grzebaniem (jakieś kodowanie czy coś). Czy wystarczy że podmienie radia i podłącze antenę GPS? A co z BT?
Tapniete z OnePlus 3
Hej robił ktoś WIM HACK dla 192P? Chcę zamontować moduł z a4 klubu od Woszu, kupić WIWA HD50 oraz antenę NVOX T115 (a może dwie i sumator), ale navi blokuje powyżej 5 km/h. Czytam o tym tuningu rns-e, ale nie chce jej uwalić :)
A to nie lepiej po prostu kupic modul TV Free?
http://allegro.pl/adapter-tv-free-au...895203905.html
myslalem o tym, ale nie znam nikogo kto to testował i czy ten moduł się sprawdzi? Poza tym jak mam zaplacic 279 za moduł który zdejmuje tą blokadę w czasie jazdy to wole juz nie korzystac z tego ;) moduł od tego goscia pozwala na sterowanie RNSem jak telewizorem ;)
Szukałem na forum, ale duży ten wątek, moje audi 2008 rok, mam rns-e bez odchylanego ekranu i nie mam przycisku cd/tv tylko cd/mp3 czyli jeżeli dobrze rozumiem płyta dvd z mapą nie będzie działać:/, w takim razie jaki soft żeby była po Polsku obsługa rns-a.
nie masz rnse tylko bns, nie masz tez napedu dvd.
Razem z samochodem dostałem książkę do rns - e, widocznie dawali każdemu albo handlarz pomylił książki. Czyli nie ma szans na aktualne mapy. Spolszczenie chociaż dostanę. Ciekawa sprawa, możliwe żeby fabrycznie była zamontowana w audi a3 z 2008 roku bns?
W 2008 jak najbardziej był montowany też bns. Najpewniej handlarz podmienil.
Po co Ci spolszczenie, obsługa radia jest trywialna... A z nawigacji nie będziesz korzystał bo to scierwo strzalkowe w zegarach i jeszcze map aktualnych nie znajdziesz.
Racja, dziękuje za pomoc czyli to radyjko przez bluetooth z telefonem nigdy się nie łączyło czy zależy od tego czy w samochodzie jest moduł bluetooth ?
Jeśli jest moduł BT to może się łączyć
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Koledzy potrzebuje pomocy.
Mamy tu kogos kto wgralby soft do RNS-E?
Nawigacja jest model 193B wiec ma soft europejski
Problem polega na tym ze ktos wgral soft usa i nie ma mozliwosci wgrania polskiej mapy.
Jest ktos w stanie pomoc przywrocic soft na europe?
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
O ile dobrze pamietam przy pomocy VCDSa mozesz wymusic "wgranie" softu. Gdzies to bylo chyba w adaptacjach.
Channel 097 (Downgrade oprogramowania)
0 - normalna praca, jednostka wykonuje tylko aktualizacje
1 - wymuszenie downgrade do starszej wersji, wymaga starszego DVD / CD
Channel 111 (reset systemu)
Test 1 zainicjować zimny restart
Czyli będę w stanie sam przywrócić soft do poprzedniej wersji? Czy będzie konieczna jakaś specjalna płyta? Bo nie do końca rozumiem a muszę mieć pewność.
Musisz mieć soft na downgrade np. 0150, a dopiero później zrobić aktualizację do 0200 lub 0220. I dodatkowo VCDS.
Rozumiem, czyli sam nie ogarne - w takim razie prosiłbym o jakiś kontakt jeśli ktoś by miał kogoś sprawdzonego kto przywróciłby soft na Europe.
fajgi chyba pytasz o rns-a od gościa z Gniezna?
Gadałem z nim dobrą chwilę przez telefon odnośnie tej jednostki ...193B którą sprzedaje. Pytałem się też w firmie zajmującej się wgrywaniem softów cena 600zł za wgranie softu EU więc mało opłacalne.
Byłbym ostrożny w zakupie tego RNSE led akurat od tego gościa i miałbym pewne obawy uważa, że sam zmienił soft EU na USA i nie vcdsem tylko programatorem wlutowując się kość pamięci na płycie głównej sam stwierdził, że teraz nie ma czasu wgrać z powrotem EU i radio taniej wystawił.
Nie chce mi się wierzyć w te bajki jakby chciał zarobić i zyskać wgrałby soft z powrotem i tego rnsa wystawiłby znacznie drożej. Spójrz na jego aukcje ma kilka rnse oraz podzespoły typu płyta głowna, lcd itp. To radio może być składakiem.
Bardzo dziekuje Ci za wypowiedź!
Wiemy już, że nie ma szans kupić tego od niego - dlaczego?
Dlatego, że mnie przez telefon mówił całkiem inną historię:)
A mianowicie, że KTOŚ kiedyś wgrał soft na USA, on sam by go przywrócił na EU, bo sie tym zajmował, ale ukradli mu specjalny komputer który do tego służył. A nie będzie specjalnie wydałwał 5tys. zł na ten komputer żeby wgrać jednego softa....
Cześć wszystkim,
mam taką sprawę, zajumali mi RNS-E (żadna nowość) i teraz mam takie pytanko, dostałem parę zł z AC i chciałbym jeszcze raz wstawić RNS-E, ale że auto miałem kilka miesięcy nie zdążyłem się nawet z tą navi zapoznać i nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Nie wiem czy można tutaj linki wrzucać, ale na allegro znalazłem RNS-E MEDIA za 2690zł, pamiętam tyle że miałem chromowane dwa pokrętła i napis media zamiast CD/TV.
Możecie powiedzieć na co konkretnie zwrócić uwage przy kupnie? jakieś dodatkowe kody urządzenia czy coś?
A może ktoś wie czy we wrocławiu gdzieś pomogą z tą sprawą?
Pozdro,
Wojtek.
Czyli z czarną ramką jest najnowsza? posiada coś więcej niż te bez czarnej ramki? ja miałem bez czarnej ramki :)
Konkretnie chodzi mi o tą: http://allegro.pl/rns-e-audi-a3-medi...6.html#thumb/1
w opisie niby nie ma menu PL, ale na innej aukcji już ma wpisane że jest menu PL, może to jakaś ściema czy coś....
ale chyba problemu nie będzie z wgraniem menu PL jak nie będzie go posiadała?
Problemu nie będzie, ale koszty dodatkowe już wystąpią. Jak coś to mam ładnego leda, pisz PW
[QUOTE=wojtekM;1561169]Czyli z czarną ramką jest najnowsza? posiada coś więcej niż te bez czarnej ramki? ja miałem bez czarnej ramki :)
Poza kolorem ramki niczym się nie różni
Też dosyć długo zastanawiałem się nad rnse led i powiem szczerze że to radio to już trochę zabytek. Za te pieniądze można mieć już fajną firmową stację multimedialną z większymi możliwościami od rnse
Jednak zdecydowałem się na wsadzenie tego co było oryginalnie czyli RNS-E, skorzystałem z oferty @Krumak.
Dzięki! :)
Panowie czy w RNS-E można zakodować wyciszanie nawigacji przy włączeniu wstecznego biegu?? Miałem taką funkcjonalność przy RNS-E 193B, teraz mam 193G i pomimo prawidłowego zakodowania nawigacji RNS-E nie wycisza dźwięku przy wrzuceniu wstecznego. W kanale 004 mogę zapamiętać wyłącznie wartość 0 lub 3.
u mnie działa na 193G, mam PDC przód + tył i OPS.
może to kwestia sterownika PDC?
Sprawdz przewody ktore ida w gumie miedzy drzwiami a buda.
Mam pytanie odnośnie RNS-E dopiero od niedawna mam z tym styczność a wygląda to następująco każdorazowe otwarcie drzwi uaktywnia system (nawigacja wchodzi jakby w stan czuwania) Przykładowo otwieram drzwi wsiadam do auta system uaktywnia się po chwili gdy nie odpale auta czy nie włączę radia ręcznie system wyłącza się gdy otworze drzwi bo wysiadam system ponownie wchodzi w stan czuwania. Mianowicie każde otwarcie drzwi (bez różnicy których) uaktywnia RNS-E. Po zamknięciu auta z pilota system również czuwa około 30 sekund i się wyłącza. Czy tak to powinno funkcjonować? Zastanawia mnie jeszcze pin do radia czy po odłączeniu akumulatora będzie on wymagany?
Witam,
mam RNSE (z przyciskiem MEDIA) i AMI (bez kabla) i telefon Samsung Galaxy S7.
Co potrzebuje aby w samochodzie słuchać Spotify z smartphone ?
Czy coś takiego jak screen mirroring (z smartphone) jest na tym sprzęcie możliwe ?
jest możliwe zrobić nawet dotykowy ekran ale to gra niewarta świeczki
zbyt wiele rzeźbienia oraz kasy
taniej wyjdzie kupienie/zamówienie radia 2DIN z androidem
też szukam czy ktoś próbował uruchomić screen mirroring na rnse. Z tego co sie dowiedziałem to kupno modułu video i miraboxa powinno starczyć. Można kupić w sklepie hadron koszt koło 800zł ale czy warto?