tak mam klimę. A co do kabli to w sumie są chyba 4: 3 czarne i 1 grubszy czerwony. Jutro mogę sprawdzić dokładnie i zrobić zdjęcie, jeśli to pomoże?!
Printable View
tak mam klimę. A co do kabli to w sumie są chyba 4: 3 czarne i 1 grubszy czerwony. Jutro mogę sprawdzić dokładnie i zrobić zdjęcie, jeśli to pomoże?!
Zrob fotke bo jeden z nich jest od wentylatorow i moze byc taz ze czasem dzialaja a czasem nie i tu masz przyczyne.
ok, wrzucę fotkę. Może pomoże to, że dzisiaj wymieniłem bezpiecznik z nominalnego 30 na 20 i padł od razu, a jak wsadziłem 35 to działał bez problemu, w sensie się nie przepalił...?!
mnie raz tak bulgotało (być może więcej razy, ale raz usłyszałam;p), ale po zgaszeniu silnika, po sporym dystansie w te ost upały.
Podepnę się pod wątek, nie wiem czy do końca o to chodzi, jeśli nie, Panowie wybaczcie....
W każdym bądź razie mam problem z temp silnika:/ waha się od prawidłowych 90 st do 110 i czasem ciut więcej. Jestem zrozpaczona, gdyż przeczytałam wszystkie wcześniejsze wątki, i podobnie jak niektórzy, nie wiem dlaczego tak się dzieje? Dziś byłam u elektromechanika i ten Pan stwierdził, że sam do końca nie jest pewien dlaczego tak sie dzieje. Wentylatory niby ok, czujniki od nich też, mimo iz to mialo byc poczatkowo do wymiany. Spedzilam w warsztacie blisko 3 godz i nic <zalamka> Ost słowo: byc moze padla pompa od wody....a ze jest pod rozrzadem, to przy okazji wymiana rozrzadu.....Być może ktoś miał podonie i udało sie ustalic przyczyne i naprawic ten defekt. Panowie ratujcie, nie widzi mi sie jezdzic z max temp na klimie w takie upaly!!!:(
A termostat kolezanka sprawdzala?? Sa takie ktore pozniej sie otwieraja i juz jest efekt bulgotania.
ja wymieniłem pompę wody na nową jakieś 2000 km temu przy okazji wymiany rozrządu więc to wykluczam, chyba że nowa była wadliwa?!
podpinam sie pod temat tez mam taka wtyczke w zderzaku myslalem ze to jest jakis czujnik bardziej od poduszek czy w silniku 1,6 AVU ten czujnik tez jest odpowiedzialny za zalaczanie sie wentylatorow mi na zegarach nie pokazuje temperatury zewnetrznej:> czy to sie jakos na klimatroniku ustawia na ktoryms z kanalow?? panowie a czy jest opcja ze na klimatroniku mozna sprawdzic prace tlokow??? czy trzeba podpiac pod vaga??
na jakiej podstawie termostat zostal wykluczony ?
Pan siedział z vagiem dłiższy czas, spr wszystko i powiedział, że jest ok. Początkowo podejrzewał czujniki od wentylatorów, ale odłączył je, coś tam robił i okazało sie, że są w porządku. Być może dzis wykręci termostat i spr, dowiem się za 3 godz co i jak.
Zrobiłem zdjęcia jak ta instalacja u mnie wygląda. Bezpieczniki są całe, choć pierwszy jest ponadwymiarowy, zamiast 30 ma 35.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...26901129_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...52289465_n.jpg
Tito ten przyjarany bezpiecznik jest od wentylatora wlasnie:
Bezpieczniki ----> http://www.a3-club.net/forum/showthr...l=1#post730954
Sprawdz pod ta wtyczka ktora dochodzi do bezpiecznikow czy nie jest kabel nadpalony.
Problem rozwiązany (w moim przypadku), przynajmniej w czasie jazdy w mieście nic się nie działo... Nie było to nic strasznego, a wręcz dość prosta sprawa, choć żeby do tego dojść musiałem spędzić cały dzień przy aucie.
Powodem całego zamieszania okazał się nieszczelny korek płynu chłodzącego, brakowało w nim gumowego o-ringu, a także czarny plastik wewnątrz był uszczerbiony. Poza tym przerwane były 3 węże: odma i dwa, które nie wiem do czego służą. Zaznaczyłem je na zdjęciu na czerwono, choć te które są widoczne na zdjęciu są już wymienione na nowe.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...05477134_n.jpg
Może warto sprawdzić to jeśli ktoś będzie miał podobny problem co ja :)
To bardzo ważne węże i służą do regulacji cisnienia turbiny , paliwa, itp EOT.
Panowie pytanie:
podczas jazdy w korku z wyłączoną klimą przy 24 stopniach na zewnątrz nie załączają się wentylatory i temperatura idzie w górę (na zegarach 100 stopni, na vagu ta sama temperatura. Błędów na VAGu żadnych. Wentylatory włączają się w momencie gdy włączę klimę (i tylko wtedy). Co jest przyczyną?
Sprawdz bezpieczniki na aku. Ale najprawdopodobnie pada sterownik wentylatorow.
arkoy,
czujnik temperatury w chłodnicy wymien, albo wentylatory nie mają połaczenia z czujnikiem- przerwany przewód a konkretnie sprawdz czerwono-biały ktory idzie od czujnika do wentylatorów.
PS.
co do przekaznika wentylatorów to poczekaj z wymiano- powinien być dobry.
Problem rozwiązany. Punkt dla DanioUK - zjarał się bezpiecznik na aku (tak, aż wypaliło plastik dookoła).
Drodzy Koledzy, nie wiem co jest grane ale odwiedziłam 3 mechaników, 1-szy rzucił hasło pompa wodna, 2gi termostat i tylko i wyłącznie termostat,3ci natomiast po szybkich oględzinach pompa wodna, ale zaczął dokładniej spr, wyjął termostat, i podobno tj przyczyna. Sęk w tym, że serwis woła 445 zł za termostat do mojego silnika, i tu doznałam szoku, bo normalnie termostaty śmigają w granicach 47-100 zł. Na chwilę obecną termostat został wykręcony całkowicie. Czy to nie szkodzi silnikowi?
Effsi a pamietasz jak mowilem o termostacie??? A powiedzialas ze to wykluczone.
Jak jest wykrecony to nic sie nie stanie.
Jedz lub idz sama do sklepu i kup, zapisz sobie numery vin zapamietaj jaki masz silnik z oznaczeniem i juz.
Chyba troche chca zedrzec z ciebie choc nie wiem ile on tam kosztuje w PL.
w pewnej firmie o dwuczłonowej nazwie chcieli ode mnie tyle samo, więc jeśli to jest ASO to i tak całkiem przyzwoicie, choć ja za swój płaciłem 23 zł...
Niestety Grekiem nie jestem i powt?rzy?am s?owa p.mechanika;p Szuka?am na allegro takich jak m?j, i tam ceny nowych termostat?w wahaj? si? od 99 do 245 z?, m.in. Wahler, kt?ry jak tu widz? ma b.r??norodn? opini?....
http://moto.allegro.pl/termostat-aud...468558841.html MaxGear (z tej firmy s? takie same po 110,99 i 149 z?;]) Behr - 190 z?, Vernet - 169 z?, Topran - 119 z?, plus jaka? bezfirm?wka za 99z?. Jakie opinie na temat tych firm? Czy jest sens wstawi? zamiennik za kt?r?? z wy?ej wymienionych cen i wymienia? 2-3 razy w roku (jak kto? wcze?niej napisa?, ?e tak robi), czy wybuli? te 4 st?wy i je?dzi? spokojnie? Jednak ASO to ASO, jak my?licie?
jak chcesz , ja wahlera odradzam, 100stopni trzyma
w ASO proponują Magneti Marelli, przynajmniej u mnie w Audi. 450 zł to dużo, bo oczywiście nie ma reguły ale ten za 450 może się popsuć tak samo szybko jak ten za 100...
Trzeba podlaczyc pod komputer inaczej to gdybanie.
odnosnie kompa dzisiaj podjechalem do serwisu bo juz nie mialem pojecia co moze byc panowie pol dnia siedzieli nad autem i doszli tylko do tego ze na silniku temperatura jest 103 stopnie a na czujniku tym w chlodnicy 50 jakos tak i niby nie daje sygnalu na wentylatory zeby sie zalaczaly teraz nie wiem czy wymienic chlodnice panowie zaproponowali danie chlodnicy do sprawdzenia badz to czego sie balem najbardziej uszczelka:(:(:(
DragoPzn,
a czujnik w chłodnicy?
po co całą chłodnice?
po wymianie czujnika jeszcze bardziej zaczol wariowac i tak jakby drugi bieg sie wogule nie zalaczal widac bylo juz przebarwienia w naroznikach dolnych od plynu tak jakby kamien juz spod srodka wylazil zobaczymy sama wymiana czujnika nic nie dala a tak jak wspomnialem temperetura na nim 50 stopni takze moze nie dostawal plynu tyle ile powinien jak nie to to juz tylko uszczelka zostaje:(:(:(
Witam
Prosiłbym o podpowiedź: jakieś 2 tyg temu temperatura na zegarach przestała dochodzić do 90 stopni, zaś odczyt z kanału 49 klimatronika wynosił około 77-80 stopni.
Wymieniłem termostat, na zegarach trochę powyżej 80 na climatroniku najwyższa chwilowa wartość 77 stopni.
Przed chwilą sprawdziłem pomiary w grupie modułu silnika temperatura 88,2 zaś na klimatroniku i w Instruments 73 stopnie.
Czujnik g2/g62 do wymiany?
A może nie dodałem najważniejszego, po wymianie termostatu górny wąż jest gorący aż parzy, dolny zaś miękki ale niezbyt gorący (nowy termostat walnięty?)
--------------------------------------------------------------------------
Wymieniony czujnik g2/g62 i wszystko OK.
CZujnik na chlodnicy do wymiany
Drodzy Koledzy, nowina iście radosna: moja niunia trzyma stałą temp 90 st!:D W zeszłym tyg dostała nowy termostat, ori, i póki co ma się dobrze, a od tego czasu przejechała sporo i dostała trochę po dupce;p
Wracając do tak wysokiej ceny, obejmuje ona również obudowę, serwis samego termostatu nie dostarcza, tylko i wyłącznie w obudowie...
Życzę wszystkim szybkiego rozwiązania wszelkich problemów!:)
witam
mam pytanie czy jezeli na wskazowka temp plynu na liczniku pokazuje mi 90stopni a na klimatroniku na kanale 51 jest 75stopni to oznacza ze termostat do wymiany jest??
Jak to sie sprawdza na klimatroniku temp. plynu? Sa jeszcze jakies ukryte opcje ?
Panowie, czy ktos mi pomoze akurat jestem na wakacjach i auto zaczelo swirowac. Zegary mi padly od temp. Plynu i poziomu paliwa wiec nie wiem jakie wskazania sa prawidlowe. Po nocy, gdy odpalam auto temp. Plynu jest na zegarach 30 stopni i po nagrzaniu auta wskakuje na 110 :). Na klimatroniku na kanale 49 po nagrzaniu pokazuje 89-91 ale dzis stalem w korku i nagle skoczylo na klimatroniku na 100 i za chwile na 120, zeby po chwili opasc na 95 i znowu wskoczyc na 120. Dzieje sie to dosyc szybko wiec obstawiam jakis czujnik. Na zegarach tez temp. Rosnie na 120. Wiatraki zalaczaja sie na chwile, pochodza i gasna. Ktory czujnik padl? Aha, gdy temp. Rosnie plyn w zbiorniczku nie podnosi sie. Czy ktos pomoze, akurat mam 5 min do serwisu to przed powrotem bym jeszcze kupil element ktory zawodzi. Aha, silin ASZ. Pozdrawia
chlopaki maly problem, nie wiem czy cos z czujnikiem ale jest tak ze jezdze po miescie wskoczy 90stopni temp , lece autostrada z duza predkoscia i z 90 spadnie na 70, stane znowu na 90 wskoczy, teromostat byl wymieniony rok temu , czujnik temperatury tez wymieniony , na kompie mi czasami wyskoczy blad 1039.
Panowie czy ktos odpowie na moje poprzednie pytanie. Czy jesli dolny waz bedzie zimny a temp wzrosnie na 105 stopni to znaczy ze walniety jest termostat i sie nie otwiera? Ewentualnie ktory czujnik odpowiada za zalaczanie wentylatorow. Podpialem sie pod kompa i te same sskazania ktore pokazuje klimatronik sa na wagu
Jeżeli na klimatroniku/VAGu masz 90st a dolny wąż jest zimny to do wymiany jest termostat.
Czujnik odpowiadający za załączanie się wentylatorów znajduje się w trójniku na wężu górnym idącym do chłodnicy.
Na początku bankowo do wymiany termostat i powinny ustąpić te skoki temperatury, zobaczymy co będzie potem.
P.S. Skoro ASZ to zmień w profilu na ASZ :P
I na klimatorniku i na vagu sa te same wskazania. Dzis caly czas temp byla miedzy 95 a 100 stopni. Mialem zalaczona klimatyzacje i jechalem poza miastem. Termostat mam nowy, zmieniony 2 tyg temu. Na temp. Na zegarach nie patrze bo mam standardowa usterke zegarow z niedzialajacymi wskaznikami. Silnik juz zmieniony na asz. Jesli nie termostat to co?
mówimy pewnie o dwóch różnych trójnikach, ja mówię o tym u góry pod samiutką osłoną silnika a ty mówisz pewnie o króćcu ? chyba że w AHF jest jakoś inaczej, no i ja mówię o przełączniku termicznym wentylatorów który odpowiada za załączanie wentylatorów gdy temp płynu osiągnie daną wartość do ich załączenia
Jeżeli na rozgrzanym silniku dolny wąż jest zimny to odpowiedzialny za to jest tylko termostat bo to on otwiera tzw "duży obieg"
A ja sprawdzilem węże i na ciepłym silniku są ciepłe, na climatronicu pokazuje 90 stopni a na liczniku dalej wskazowka zatrzymuje sie ciu przed 90... wiec termostat raczej ok. (?)
to pewnie jakoś to inaczej jest, bo u mnie czujnik odpowiadajacy za właczanie wentylatorów jest w chłodnicy-tak na 1/3 wysokości z lewej strony w kierunku jazdy. a ten pod osłona silnika to u mnie jest od licznika i ECU 4-pinowy,
ale mniejszcza o wiekszość :) roznie to czasami bywa :)
koledzy miałem walnięty czujnik temperatury , wymieniłem i zastanawiam się czy to normalne że po trasie kiedy samochód jest dobrze rozgrzany :)zgaszę auto to temperatura trochę podskakuje , w okolice 95 , a jak odpalę to spada i jest ok?
termostat również zmieniony :)
pisak112,
dla mnie wydaje sie to normalne
pisak112 normalne poniewaz ciecz nie ma obiegu i rozgrzany plyn stoi w miejscu, tym samym podaje info do czujnika a ten na licznik.
dzięki za wypowiedzi :)
Witam, z racji ,że post jest obszerny to mogłem ominąć post który odpowie na moje pytanie mianowicie wymieniłem termostat i auto się nagrzewa bardzo długo 20-25 km i było około 80C co jest nie tak,że temperatura nie osiąga 90 C i trwa to tak długo ?