Popytaj o wsad na elektrodzie . Myślę że się znajdzie.
Printable View
Kolego gdzie ja juz o to nie pytalem, elektroda,forum golfa i nikt takiego nie posiada do diesla z mfa, jesli cos maja to od benzyny, ale taki mam juz wgrany. Moze da sie to zalatwic jakos programowo ale niestety liczniki 919 sa slabo zdokumentowane... Na temat 920 jest o wiele wiecej info.
A jak wygląda kwestia wrzucenia licznika od leona/toledo? Kształt identyczny i tylko mfa jest
Podejść podejdą, kwestia zmiany kilku pinów w kostce i edycji eepromu... Ale możecie się męczyć tak jak ja, że wszystko będzie już prawie dobrze a zatrzymacie się na tym, że źle zlicza kilometry... i wtedy MFA staje się bezuzyteczne, bo źle zlicza spalanie itd...
Już lepiej kupić chyba zegary do A3 ale od A3 od benzyny, anglika itp... napewno to latwiej zaadoptowac niz zegary passata, leona, skody...
... I na takie zegary można upolować MEGA okazję. Nie chwaląc się ;)
No i ostatecznie udało się :) Tak jak myślałem problemem było K-Value. W A3 zegary miały K-Value 77 0D - czyli 3447 impulsów. W Liczniku od Passata z wsadem Golfa ustawione było kodowanie z końcówką 1 - czyli K-Value 06 11 HEX, co daje 4358 impulsy. A więc różnica spora. Wziąłem jeszcze raz czysty wsad Golfa i w miejsce K-Value wklepałem same 00 00. Przebieg ustawiłem na 0. Połączyłem się VCDS'em i próba kodowania na wartość 2 UDANA ! Kodowanie na 2, czyli C8 0D daje mi 3528 impulsów - różnica 81 impulsów w stosunku do seryjnego licznika z A3.
Co najlepsze po tym kodowaniu nie trzeba zmieniać komórek odpowiedzialnych za prędkość :) Wskazuje dobrze ta z Golfa - lekko zawyża ok 3-5 km/h ale liczniki fabrycznie zawyżają, więc dałem sobie spokój.
Przejechane kilometry nareszcie pokazuje tak jak trzeba.
Teraz mnie ciekawi, czy kodowanie to stały element... Tzn. czy przyjmuje tylko podane impulsy. Nie próbowałem już wklepywać do epromu wartości z A3, ale wcześniej jak tak robiłem na kodowaniu 1, nic to nie dawało...
1 = 4345 Impulses
2 = 3528 Impulses
3 = 4134 Impulses
4 = 3648 Impulses
Po poprawnym K-Value zaczęło też normalnie wskazywać spalanie ^^
Także zegary od Passata można spokojnie zamontować do A3 ;)
Musze się jeszcze pobawić w liniowy wskaźnik temperatury :P
OOO widze w końcu że ktoś do a3 założył zegary od gofra no to szacun. Ja założyłem prawie od a3 a nawet a4 do leona oczywiście musiałem zrobić "pająka" bo sporo pinów trzeba po przepinać . W chwili obecnej musiałem zrezygnowć z zegarów od audi bo fis sie "skończył"
liniowy wskaźnik zrobiłem poprawiłem tylko jedną wartość i ładnie to wygląda :)
Witam, niestety i na mnie przyszła kolej ze zmianą półfisa Jaegera 8L0920900E (pobór prądu na postoju i niedziałające wskaźniki temp. i paliwa). W związku z tym zamówiłem kabelek VCDS i VAG Tacho. Jednocześnie rozglądam się za jakimś licznikiem z pełnym fisem VDO i znalazłem takie dwa:
http://allegro.pl/licznik-zegar-fis-...732009240.html
http://allegro.pl/licznik-8l0920930k...725597025.html
Teraz pora na pytania:
1. Czy którykolwiek będzie się nadawał tak żeby z nim jakichś większych problemów?
2. Czy jest sens brać prawie trzykrotnie droższy licznik europejski?
3. Ewentualnie może ktoś ma odpowiedniego full fisa VDO na sprzedaż?
Przełożenie tarcz, edycja wsadu (bądź wgranie od odpowiednika EU), kodowanie kluczy i anglik będzie działać ;)
A masz może jakieś źródło z którego można by zakupić takowe tarcze europejskie, bo na alledrogo krucho jest.
bierz angola, tylko tylko napisz do chłopa żeby Ci podesłał zdjecie świecącego FISa
Tarcze z Jaegera. Będzie Ci potrzebna jeszcze 1 wtyczka, (zielona lub niebieska pasują po małym tuningu w miejsce szarej) i oczywiście manetka FIS
Wsad mogę Ci podesłać na maila
pozdro
PS: kupując zapłać kartą za licznik. Gdyby FIS przyszedł niesprawny, robisz chargeback i kasa wraca
witam moze wiecie kto z okolic rzeszowa zajmuje się montowaniem zegarów z fisem?? bardzo bym chciał miec takie zegary w swojej audiczce ale nie znam się na tym.prosze o jakąs podpowiedz
Panowie a sprawdzał ktoś może kiedyś czy tarcze od 8P podejdą do obudowy 8L ? ? ?
Witam ponownie, próbowałem dziś uruchomić vag tacho 3.01, żeby odczytać pin. Niestety, w żaden sposób nie mogłem się połączyć. Planuję zamówić ten licznik: http://allegro.pl/licznik-audi-a3-8l...831964960.html Teraz pytanie. Czy jest ktoś w Małopolsce lub okolicach Bielska B. kto podjął by się takiej przekładki, bo już wiem, że sam tego nie zrobię. PS: oba liczniki są IMMO3. :)
A z jakim licznikiem próbowałeś się połączyć?
Jaeger 8L0920900E
To tacho powinien się łączyć z nimi. Może coś źle zainstalowałeś. Ja też mam tacho 3.01 i u mnie działa ok na win. 7. 32 bit.
jak ty to zainstalowałeś pod win 7? jakieś sterownik specjalne? bo ja i pod win 7 i xp próbowałem i nic ;/
z zegarów Jaeger nie da się w żaden sposób zgrać nic przez złącze samochodu. Tylko na stole.
Żeby wrzucić ful fisa nie trzeba nic robić ze starymi zegarami, tylko je wykręcić. Przynajmniej u siebie tak miałem
PiOtReXxX , co Ty potrzebujesz zrobić ?:>
No zmienić na full fis vdo :D
Żeby zakodować vdo potrzebny jest pin ze starych zegarów i wymiana crypto 48 w kluczyku. Może nie wszystkich tak jest ja u siebie w swojej audi 1.9 tdi ASZ 2001 tak miałem.
Mój jest z roku modelowego 2001 i ma IMMO 3 widziałem nawet z 2000 z tym immo.
Podłączę się do tematu i też posiadam 2002 19 tdi 74kw, temperatura szaleje wskażnik paliwa tak samo i fis mały kontrast stracił ma ktoś może full fis wraz z manetami i jakoś ogarniętą głowę do instalacji tego w okolicach Warszawy?
Koledzy, chciałbym się zapytać o kilka rzeczy.
Planuje wymianę zegarów (bez FIS) na te z FIS'em, oraz dorobienie kluczyków (scyzoryków).
Przeczytałem co prawda większość tematów o dorabianiu kluczyków itp, ale zaczęło mi się to wszystko mylić.
Zarówno przy wymianie zegarów, jak i kluczyków muszę programować immo, tak? czyli najlepiej zrobić to za 1 razem.
Jeśli chodzi o zegary to muszę kupić te FIS'owskie z manetkami i zaprogramować? coś jeszcze? puścić jakieś dodatkowe wiązki?
Teraz kluczyk. Czy możliwe jest zakodowanie scyzoryka, jeśli mam moduł komfortu, który ogarnia pilota, to wystarczy kupić tylko używany scyzoryk, dorobić grot, wrzucić transponder i zaprogramować, tak?
Czy do programowania nada się KKL z viakenu?
Mam nadzieję, że odpowiecie na większość moich pytań.
pozdrawiam.
Słabo czytałeś.
IMMO zależy od rocznika auta, są 3 generacje. W zależności od tego masz albo mały, nieduży, albo dość duży problem ;)
Nie masz modułu komfortu, od tego zacznijmy. Masz pompkę centralnego.
KKLem wszystko zakodujesz, pod warunkiem że sprzedający da Ci pin do zegarów. Jeśli nie, to wszystko zależy od producenta zegarów.
da się w miarę prosty sposób sprawdzić IMMO ?
audiczka z końca '97 (pierwsza rej '98)
moduł komfortu to nie jest m.in. otwieranie/zamykanie szyb z pilota (kluczykiem tez daje rade)?
Tak za każdym razem musisz programować immo chyba że wrzuciłbyś wsad ze starego licznika ale w tym wypadku to nie możliwe.
Jeśli chodzi o montaż dużego FIS-a to potrzebna Ci też jest wiązka do 3 kostki oprócz licznika z fisem i manetki. Zegary z dużym FIS-em mają 3 kostki a zwykłe 2.
Licznik musisz dobrać w zależności od modelu jeśli masz wersje poliftową to zegary muszą mieć CAN .
Kabel z viakenu powinien sobie poradzić ale musisz mieć pin ze starych i z nowych zegarów w przypadku wersji z CAN.
- - - Aktualizacja postu - - -
W Twoim przypadku masz immo 1 albo immo 2. Kolega marcelam dobrze pisze nie masz modułu komfortu w tym roczniku. I żeby zamontawać pełnego FIS-a masz trochę więcej roboty po potrzebny jest sygnał spalania consumption.
Pewnie. W VAGu ;) 25-Immobilizer lub 17-Instruments ;)
U Ciebie raczej immo1 - 3Z np VWZ3Z0S1101234
Tu masz trochę info: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...r_Generation_1
Dodatkowo w A3 zegary z immo1 mają zegarek bez cyferek, same kreseczki ;)
zgadza się, zegarek bez cyferek.
wersja przedlifotwa. Da radę wgl w przedlifcie wrzucić pełnego FIS'a?
Zamierzam wymienić licznik, bo ten lewy wihajster (od przestawiania zegarka) nie reaguje, więc wrzuciłbym od razu FIS'a.
Zamykanie/otwieranie szyb z pilota to po prostu pompka centralnego?
czyli najlepiej zebrać graty i zrobić to za jednym razem?
doczytałem, że trzeba puścić wiązkę z podszybia, skąd dokładnie?
Da rade wrzucic. Kuoujesz po prostu licznik z Fisem z przedlifta. Dorabiasz czujnik temperatury zewnetrzej, a sygnal spalania ciagniesz do komputera na podszybiu, tylko w tym momencie nie powiem Tobie w ktory pin sie wpinasz, ale w tym temacie wczesniej to odnajdziesz.
Co do okien, tak to kwestia pompki, bo tam jest wbudowany modul komfortu :)
Ps. Bedziesz musial jeszce ciagnac kable i robuc dodatkowe czujniki np. Plynu od spryskow itp bo bedzie bledy wywalac, lub zmasowac je albo wylaczyc progranowo.
Can jest w poliftach, co do pinu licznika jest to kod immo licznika, chodzi o to, abyś mógł podpisać stary kluczyk pod nowy licznik. Z tego co ja wiem, to nei gra roli jaki kupisz licznik, byleby najlepiej był z tego samego roku co Twoje audi :) Żeby immo pasowało :)
oki, właśnie nie wiedziałem czy chodziło o pin jako o kod, czy jako wejście we wtyczce :)
a jeśli kupiłbym licznik z immo2 to nie da rady tego ogarnąć? czy po prostu będzie dużo więcej roboty?
na co zwracać uwagę przy zakupie licznika?
Z tego co wiem ( niech mnie ktoś poprawie jak źle mówię), to Immo musi być to samo, inaczej nie zakodujesz, chyba, że pastylke od tamtego immo masz to wtedy tylko przekładasz :)
Na co zwracać uwagę? Musi być to VDO licznik i stan FIS'a :)
Z immo1 masz takie zegary:
- 8L0919880 EU
- 8L0919880A EU
- 8L0919930 UK
- 8L0919930AX UK
Zapewne taniej dostałbyś te z końcówką 930 od Anglika, wtedy przekładasz tarcze, i edytujesz wsad i będzie działać ;) Tylko immo1 ma trochę nieco inną strukturę eeprom niż immo2...
a czy licznik z immo2 da radę zaprogramować ? czy musi być immo1?
Da radę, trzeba wymienić transponder (pastylkę) w kluczyku na CRYPTO ID48, wpisz na allegro jest tego trochę ;)
Poszukuję osoby z okolic Warszawy, ew mazowieckiego która ogarnia temat i podejmie się wymiany zegarów w 1.8T 2001 :)
Przymierzam się do zmiany licznika. Auto to 1.8T 2001 rok. Przeczytałem cały wątek (uff), ale mam kilka pytań.
1. Aktualnie mam zegary 1/2 FIS 8L0 920 900H, chcę założyć 8L0 920 932 FX. Te zegary będą pasowały? Chyba oba to immo2, tak?
2. Szyna CAN czyli nie muszę ciągnąć sygnału spalania z ECU?
3. Wtyczki od licznika 1/2 Fis będą pasowały do tego nowego?
1. Nie odpowiem, trzebaby sprawdzic z jakiego silnika pochodzi licznik. Jesli z diesla bedziesz musial zmodyfikowac eeprom w liczniku.
2. Nic nie musisz modyfikowac. Musisz dodac trzecia wtyczke, w ktora wchodza piny manetki, radia (jesli masz ori Audi) i czujnikow (np poziomu plynu spryskiwaczy).
3. Jak wyzej. :)
Witam
Mam oto taki problem może ktoś się spotkał i będzie znał rozwiązanie. Wymieniałem sobie zegar na full fis wcześniej miałem 1/2 fis VDO 8l0920900X w trakcie wymiany(kilkakrotnie przekładałem z jednego auta do drugiego celem pewnych testów) po założeniu z powrotem nie mogę zakodować 2 kluczy koduje mi tylko jeden i to naprzemiennie zależy który pierwszy włożę i mimo zakodowanego klucza lampka immo miga szybko (szybciej ni w przypadku złego klucza) auto pali w zegarach jest błąd "kodowanie kluczy błędne" nie wiem jak z tym sobie poradzić. Miał może ktoś taki przypadek??
nowy licznik to VDO920980EX był to angol benzyna teraz jest wrzucony soft od 920931E eur diesel spalanie pokazuje ok obroty i prędkość też jaja zaczęły się dziać już na sofcie angielskim zmiana nic nie dała.
Pozdrawiam z góry dzięki za pomoc.
Probowales na czystej pastylce ? Immo2 czy Immo3 ? Wsadz kluczyki osobno i zobacz co Vag pokazuje na temat pozwolenia na ponowna adaptacje pastylek. Ogolnie sprawdz kanaly 22,23...
Nie próbowałem na czystej. Wydaje mi się że to immo 2. Jutro sprawdzę to co mówisz i dam znać. Dzięki za odp.
Witam kolegów. Podłączyłem dziś vasa i sprawdziłem te bloki o których mi kolega pisał (22 i 23) tylko nie mam do nich opisu jak by kolega mógł wrzucić??
Pozdrawiam.