Płyn był wymieniany ;) Dzięki Warhammer zrobię jak napisałeś.
Printable View
Płyn był wymieniany ;) Dzięki Warhammer zrobię jak napisałeś.
No to go upuść do miednicy tak czy inaczej. Kurek jest przy chłodnicy, nic prostszego. Nie narozlewasz ;), a on jest szkodliwy dla środowiska. ;)
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 06A 906 018 AK
Component: 1,8l R4/5V MOTR HS V02
Coding: 04000
Shop #: WSC 06313
1 Fault Found:
16502 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Signal too High
P0118 - 35-10 - - - Intermittent
Readiness: N/A
16502 Obwód temperatury chłodziwa silnika - wysokie wejście (niska temp.)
Skoro Tak mówisz to może powiesz m coś na ten temat? :)
No co mam powiedzieć, to co dotychczas. Sygnał jest poza skalą, na 99% uszkodzony jest czujnik. Jak masz pecha, to jest zwarcie na płytce ECU. Wymień czujnik. Możesz jeszcze spróbować przeczyścić styki, jak nie zdążyłeś tego zrobić.
Panowie a szybkie pytanie roznica na vagu miedzy sterownikiem silnila a licznikamy okolo 7stopni czyli co czujnik po woli sie konczy ??
Ja też Panowie mam pytanie dzisiaj na zewnątrz u mnie było ok 4 stopni na +. Przejechałem odcinek ok 25 km (A4 Mirocin - Skołoszów) jechałem tak 130km/h na 5 biegu przez całą trasę. No i wskazówka temperatury doszła mi do tej drugiej kreski czyli 70 stopini. Takie pytanie ile trzeba jechać żeby osiągnąć tą temp. roboczą czyli wskazówkę na środku skali.
masz termostat padnięty
po ok. 5 km powinienes miec 90 stopni
Na forum poczytałem i zrobiłem logi dla pewności na razie na zimnym silniku.(chciałem się upewnić że to na 100% termostat)
Logi zaraz po odpaleniu silnika.
grupa 007 http://vaglog.pl/log_197030.html
grupa 003 http://vaglog.pl/log_197031.html
Logi po ok 5 min pracy na biegu jałowym:
grupa 007 http://vaglog.pl/log_197024.html
grupa 003 http://vaglog.pl/log_197025.html
Panowie, mam problem w drugim samochodzie, VW Bora 1.6 , samochód nie zagrzewa do 90 stopni, nawet po długiej jeździe. Wymienione dwa termostaty z obudową i czujnik temperatury. Na komputerze żadnych błędów. Co to może być ? mechanik ręce już rozkłada
Kolego trzeba sprawdzić jakie informacje przekazuje czujnik do komputera. Może jest uwalone ECU i nieprawidłowo odczytuje, albo licznik. Przede wszystkim trzeba ustalić jaka temperatura panuje w układzie, do tego przyda się odpowiedni termometr. Druga sprawa to trzeba sprawdzić, czy kable i czujnik dają prawidłowe odczyty - miernik w rękę i opory, od zimnego po rozgrzany. Trzecia sprawa, to że 2 termostaty z obudową, to nic nie znaczy. Było na forum, że niestety jakość zamienników jest słaba. Tak naprawdę poza wymianą nie zrobiłeś nic, żeby usterkę zdiagnozować, tylko wymieniasz pół systemu, pewnie niepotrzebnie. Mechanik niech nie rozkłada rąk, tylko niech się douczy, że zanim się usterki nie zdiagnozuje poprawnie, to się elementów nie wymienia.
Te logi nic nie mówią, zwłaszcza jak grzejesz diesla na postoju. Wystarczyłoby zrobić to na zimnym, po 2 min jazdy, po 3, 5, 10 i 15. Ogólnie to co pokazałeś, nie wzbudza żadnych podejrzeń. Odczyty mieszczą się w normie. Winny więc jest najpewniej termostat. Najlepiej jest to sprawdzić, macając rurę za nim, albo wrzucając go do wody z termometrem i obserwując kiedy i jak zaczyna się rozszczelniać. Inaczej tego nie zdiagnozujesz. Chyba, że wykluczysz błąd czujnika, w prawidłowy sposób badając opory i ich zmianę, co w zimie na silniku diesla nie jest łatwe, ale do zrobienia w zamkniętym pomieszczeniu (spaliny są toksyczne, musi to być więc garaż ze ssakiem przemysłowego odprowadzenia spalin ;) ) Ewentualnie możesz potwierdzić lub wykluczyć czujnik, badając temperaturę płynu, bo jeżeli masz pełne ogrzewanie, to być może uszkodzony jest czujnik, albo zaśniedziałe są styki, ewentualnie uszkodzeniu uległ ECU. Wykluczając po kolei, we właściwy sposób przyczyny, dojdziesz do uszkodzonego ECU. Ja jednak obstawiam, tak jak Ci kolega powiedział - termostat. Jeżeli chcesz mieć pewność, zrób tak jak Ci powiedziałem. Wyklucz czujnik i sprawdź jak się otwiera w misce z gotującą się wodą, której temperaturę znasz.
Jest to oznaka dokładnie niczego. Błąd jest w tolerancji. Przeczyść styki co najwyżej.