-
Panowie Tez mam poważny problem z olejem a wygląda to tak ;
Po przejechaniu 700km łyka jakaś litrę oleju . Olej Mobil 10w40
Wycieków poważnych niema jedynie troszkę kapie z pod spustu oleju w misce ale to sporadycznie.
Nie zauważyłem kopcenia czy tez niebieskiego dymu.
Mechanik powiedział ze niewie co to może być i zasugerował najpierw remont Turbiny , jesli nie poskutkuje to uszczelniacze na popychaczach.. itd
Przebieg 250 tys.
-
jak miałem Audi80 B4 to też brał mi olej "litrami", kopcił strasznie, zwłaszcza jak dostał około 6000obr., ale nie było w nim utraty mocy, wtedy wymieniłem uszczelniacze zaworów i po problemie :) nie kopcił ani nie brał. Teraz mam podobny problem, tylko że tutaj akurat nie kopci, zauważyłem że przy wysokich obrotach, wycieka z wydechu kropelka oleju(chyba, tak to wyglądało). Mnie "bierze" około 1l na 1000-2000km, zależy jak jeżdzę. Tutaj planuje zrobić uszczelniacze bez ściągania głowicy już mam zaklepane koszta - 200zł z uszczelniaczami i uszczelka.
-
No właśnie ja już mam to za sobą.. ba, całą górę silnika robiłem. Niestety jak brał olej, tak bierze. Chyba niestety leżą pierścienie, ale będę to wiedział dopiero we wtorek, bo w mojej mieścinie ciężko zmierzyć "głupie" ciśnienie.. i trzeba się umawiać:/ Ogólnie na 7 warsztatów nikt nie miał sprzętu do mierzenia, dopiero w ósmym się nagrało coś, tylko trzeba czekać:/
-
Czyli w moim przypadku mogą to być uszczelniacze?
Dziś zauważyłem ze przy dopalaniu lekko zakopci na czarno i przestaje. Po poprostu gdy uruchamiam silnik -ale to chyba normalne ?
-
czarny dym to jest pikus,ale Tobie bierze 1/4 oleju na dystansie niecalych 1000 km wiec olej musi byc spalany,na pewno nie wycieknie Ci tyle przez korek.druga sprawa-turbina.wystarczy wyciagnac waz przy turbinie ktory idzie do icka i wytrzec go dokladnie.zalozyc przejechac sie i sprawdzic jak wyglada w srodku.powinien byc leciutko zabrudzona.bedzie po wezu splywac olej to turbina jest nieszczelna,dodatkowo po wymontowaniu umyciu i zamontowaniu intercoolera powinno wylac sie sporo oleju jezeli turbo puszcza
-
Prosto
Cooler jest z innego autka z tego co widzę, albo a3 ale innego modelu.. ale nie o tym.. na dolnym węzo idącym z coblera widać śladowe ilości oleju, opaska może być niedociśnięta i dlatego . Czyli stawiać na turbinę skoro widać olej?
-
Nie poniewaz odma jest polaczona z rura ssacam ktora idzie do turbiny i to moga byc przedmuchy z silnika.sprawdz odme sprawdz ile wycieknie oleju z icka wyczysc,zaloz i sprawdz za iles km
-
tzn jak sprawdzić odmę? Coolera postaram się odpiąć i przeczyścić .
-
odkrec odme przy rurze ssacej odpal slinik i sprawdz jak mocno dmucha z tej odmy.przytkaj lekko reka i zobaczysz czy wali olejem i jak mocno dmucha.zaznaczam ze ubrudzisz reke wiec jakas szmatka czy rekawiczka wskazana
-
Jutro postaram się sprawdzić ta odmę a coolera w przyszłym tyg. Dzieki za informacje. Sprawdze i dam znac:)