Samochód nie odpala po płukaniu układu paliwowego
Witam,
mój samochód jest świerzo po płukaniu układu paliwowego (po opiłkach metalu) oraz wymianie pompy wysokiego ciśnienia i wtryskiwaczy - części używane ale pewne.
Nowy filtr paliwa, układ odpowietrzony (spod wtrysków wylewało się paliwo), zaadoptowane wtryski.
Wszystkie błedy silnika i innych moduł pokasowane (w navi jest jeden błąd, chyba że płyta porysowana).
Auto odpaliło, lecz jego praca była nierówna (mocno trzęsło silnikiem) i moco dymił z rury wydechowej.
Sprawdziłem jakoś wtryków, przy dwóch wtryskach wartości odbiegały od normy.
Po około 10-15 minutach pracy silnika, dymienie ustało, i tylko przy jednym wtryku wartość nie mieściła się w normie i silnik pracował lepiej (równiej).
https://www.dropbox.com/s/a1puxw4zsa...31853.jpg?dl=0
Dodając trochę gazu, silnik pracował płynnie. Bez gazu, lekko trzęsło silnikiem.
Postanowiłem się przejechać (pomysłałem że to mu pomoże).
Przejechałem około 1 km i samochód zaczął tracić moc, nie chciał zmienić biegu (automat) przy 3 tyś obrotów, po czym jak zwolniłem to zaczęło nim szarpać.
Po zgaszeniu zapłanu, samochod nie odpala. Po przekręceniu stacyjki, zakręci 2 raz i tyle - i tak w kółko.
W komputerze brak błedów.
Ma ktoś pomysł, co mu może dolegać i co można/należało by sprawdzić ?
Naprawa prowadzona przez mechanika, a ja tylko asystuje :)
Audi A3 8PA 2.0 TDI CR - Ciezkie odpalanie na zimnym
Witam wszystkich!
Jestem posiadaczem ´´A-Trojki´´ z 2.0 TDI na Common Railu z oznaczeniem CFFB. Od jakiegos czasu borykam sie z problemem odpalania auta na zimnym silniku. Silnik kreci przez 3-5 sekund dopoki nie odpali, a nie raz musze krecic dwa razy zanim nie zaskoczy. Po odpaleniu silnik lekko tak jakby sie przycina/telepie przez 2-3 sekundy i potem chodzi rowno i troche smierdzi dieslem. Czasami tez silnik od razu palil na zimnym Nastepne odpalenia sa juz na tykniecie i silnik chodzi rowno.
Dodam tez ze silnik chodzi troche jak traktor dopoki temperatury nie zlapie, slychac cykanie z prawej strony silnika i przy przyspieszaniu w kabinie slychac lekkie klekotanie/klepanie od 1400 RPM. Te klepania ustaja po 10 minutach.
Rzeczy ktore zostaly zrobione:
1. Skanowanie auta. Zero bledow.
2. Wymiana filtra paliwa.
3. Wymiana filtra powietrza.
4. Wymiana swiec zarowych na nowe NGK.
5. Wtryskiwacze oddane do regeneracji. Rok gwarancji.
6. Kontrola DPFu.
7. Wlanie preparatu na poprawienie kompresji silnika.
Wie ktos moze gdzie jeszcze moge szukac??