U mnie też tak jest że nie gaśnie. Muszę ściągnąć - z aku dopiero się wszystko resetuje.
Kolego napisałeś żeby przejechać 50km w maju wracałem z gór i przejechałem po dolaniu ponad 100km i nie zgasła. I też się zastanawiam czemu nie gaśnie.
Printable View
U mnie też tak jest że nie gaśnie. Muszę ściągnąć - z aku dopiero się wszystko resetuje.
Kolego napisałeś żeby przejechać 50km w maju wracałem z gór i przejechałem po dolaniu ponad 100km i nie zgasła. I też się zastanawiam czemu nie gaśnie.
Miałem kiedyś to samo u siebie , a ze zbliżał się termin wymiany oleju, wymieniłem olej na nowy i kontrolka zgasła.
Reasumując to co zostało napisane na tym forum , żółta kontrolka odpowiadająca za ciśnienie oleju zapala się ;
- kiedy ciśnienie oleju jest za małe (oczywiste )
- kiedy jest zanieczyszczony smog/ miska olejowa
- kiedy jest zanieczyszczony filtr oleju /?
- kiedy czujnik ciśnienia jest uszkodzony
- kiedy są zaśniedziałe piny na wtyczce i gnieździe czujnika
- kiedy jest uszkodzony czujnik otwarcia maski
- kiedy jest zwarcie na kablach czujników maski/czujnika ciśnienia
- kiedy długo nie zaglądasz pod maskę /?
Jak Usunąć usterkę
- dolać olej
- wyczyścić miskę oraz smog
- przeczyścić piny
- zlikwidować zwarcie
- odłączyć minus w aku na 15 min
- otworzyć/zamknąć maskę
- wymienić czujnik ciśnienia oleju/maski
W moim przypadku pomogło odłączenie klemy na 15 min.
Witam, mam taki problem jadąc na stacje zatankować zapaliła mi się kontrolka od oleju (czerwona i zaczeło pikać a3 8l 98 r)kolega stwierdził ze to minuta drogi do stacji to dojedziemy i obadamy.Kupiłem litr oleju zapobiegawczo i dolałem około 0.5 L wydawało się,że to było to po przejechaniu 8 km problem powrócił dolałem kolejne 0.5 L. Następnego dnia okazało się ze teraz mam nadmiar oleju i zacząłem się martwić bo jeśli olej był ok to czemu tak czerwona lampka. Dziś ten sam problem nie wiem co robić proszę o porady vagiem nic nie pokazało chyba,że coś źle zrobiłem.Czy to może być czujnik oleju lub pompa oleju? Kolega powiedział,że jeśli oleju jest dużo to może pompa nie podaje oleju i dlatego wyświetla mi się ten błąd. Dodam,że mam do wymiany termostat. Czy używanie auta z nadmiarem oleju jest naprawdę szkodliwe czy tylko może mi olej gdzieś ubrudzić komorę silnika? (na tym nadmiarze oleju przejechałem około 20-50 km max )
PS. nie posiadam FIS-a
Czerwona kontrolka oznacza brak cisnienia rowniez. Zanim dolales mogles sprawdzic stan najpierw.
Co może powodować brak ciśnienia i czy to grozi zatarciem silnika ? Czy to tylko chwilowy brak ciśnienia i ten czas który potrzebowałem na powrót do domu raczej nie uszkodził niczego. Musiałem dojechać do domu ale gdy ta kontrolka się zapaliła zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie i zgasła kontrolka to wróciłem szybko do domu.
np pompa na wykonczeniu,albo cos dostalo sie pod membrane i zapalila sie kontrolka.sprawdz cisnienie oleju i bedziesz wiedzial co sie dziej.sprawdz tez czy nie podnosi sie poziom oleju.
to nie jest odpowiedni temat na takie pytania
Witam Panowie!
Mam problem po raz drugi z tą kontrolką. Kiedyś wyskoczyła i zastanawiałem się długo co to może być, skoro po podniesieniu maski okazuje się, że poziom oleju jest prawidłowy a sam olej był kilka miesięcy wcześniej wymieniany. Zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce jest głośne pipnięcie i żółta ikonka z symbolem konewki i napisem MIN świeci nieprzerwanie. Okazało się, że... że problem był w żarówce, która zwyczajnie przepaliła się. A konkretnie żarówka nad tablicą rejestracyjną. Żarówkę wymieniliśmy i... kontrolka też się straciła. Wszystko cudnie aż do przedwczoraj. Jak znowu piknęło, tak od razu poleciałem sprawdzić wszystkie światła i... - o zgrozo! Świecą wszystkie. Poziom oleju dalej jej prawidłowy. Nie mam już pomysłu co to może być. Czujnik z tego co sprawdzano wczoraj jest OK. Maske już podnosiłem, na akumulatorze odłączałem, miska nie była chyba tylko czyszczona z tego co kolega wyzej napisał. Jakbyście mieli jakieś inne pomysły/propozycje to byłbym wdzięczny za pomoc.
Witam wszystkich, koledzy mam problem :( otóż urwałem wtyczkę od czujnika poziomu oleju w A3 1,9 2007r, są tam trzy przewody brązowy, czarno-czerwony i szaro-żółty , mam do was prośbę czy mógł by ktoś z was u siebie sprawdzić w jakiej kolejności powinny być podpięte