2 strony temu
http://img191.imageshack.us/img191/3866/51177137.jpg
2 strony temu
http://img191.imageshack.us/img191/3866/51177137.jpg
Witam,
Panowie przejrzałem forum w głąb i w szerz i na nurtujące mnie pytanie ostatecznej odpowiedzi pewien nadal nie jestem.
Reasmując jesli mam audi A3 8P przed-liftowe na reflektorach halogenowych z żarówkami H7 i zakupie ori lampy xenon (nie bi-xenon), wymienię sterownik bordnetz (bo mam z literką B który nie obsługuje xenonów), przepiszę do niego stare kodowanie i dodam obsługę xenonów to wszystko powinno działać. Rozumiem ze wtyczki do reflektorów będą pasować. Czy po poprawnym zakodowaniu nie będę miał błędu na FIS'ie z przepaloną żarówką ? Brakującym elementem będą oczywiście czujniki na wachaczach i spryski w zderzaku ale to ryzyko biorę na siebie.
Pozdrawiam
tak, masz rację że bordnetz jest elementem koniecznym i w tej materii wystarczy zakodować tak jak poprzedni + dorzucić(włączyć) xenony :) (przy okazji mam borda obsługującego xenon jakbyś chciał, rev.A)
ale odnośnie montażu xenonów masz zupełnie inny, osobny temat (tutaj powiem Ci tylko tyle że wtyczki są inne)
jeśli montujesz zwykłe xenony to jak pisze Miro wtyczki są p&p, inaczej ma się co do bi-xenomów tam musisz zmienić wtyczki lub zastosować adaptery ale z tego co piszesz to zakładzasz zwykłe więc nie będzie problemu,natomiast co do borda to proponuje się zastanowić nad kupnem jakieś bogatszej wersji bo sam kiedyś zmieniłem na C do xenomów i teraz przydało by się coś lepszego np. K lub N
A bord z koncowka N podjedzie bez problemu do "starej czyt. przedliftowej" A3-ojki ?
---------- Post dodany 27-07-12 o 13:32 ----------
Juz widze ze podejdzie, wg. ETKI moj bord wycofana lata swietlne temu a sterwoniki z kolejnymi literkami to nowe rewizje które zastępują stare :)
Wszyscy w tym temacie wymieniaja na nowsze, dlaczego u Ciebie ma nie dzialac?
Wprowadzilem Was w blad, mam D, a nie F dlatego mam to C/L Home.
Mam niestety problem, poniewaz podczas proby adaptacji czujnika zmierchu na zamykanie szyber dachu podczas deszczu wysypalo mi sie kodowanie. Generalnie bord dziala prawidlowo, ale zwraca blad kodowania razem z gatewayem. Dodatkowo do kodowania borda nie mozna sie dobic - zwraca blad komunikacji. Idzie go jeszcze uratowac czy pozostalo polowanie na K/N?
Czy te 30 bitowe nie maja problemow z Coming home tak jak F?
czy masz prawdziwy czujnik deszczy/zmierzczu czy "oczko" w lusterku wstecznym?bo jak masz oczko to mozesz kupic N i tak to nic nie pomoze.wspominali na forum ze mozna wykonac flshowanie borda ale to jest ryzykowne i moze udac sie a nie musi.lepiej zakup sobie lepszego borda bo komunikacje bedziesz mial po rozlaczeniu aku.